Συνεδρία Εθνικού για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ζήτησε προ μηνός το ΑΚΕΛ, λέει ο Στεφάνου

Ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση του εγγράφου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, είχε ζητήσει με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ ενός μηνός το ΑΚΕΛ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει, κατά την επίσκεψή του στις κοινότητες Τεμβριά, Καλιάνα, Γαλάτα και Κακοπετριά, το δημοσίευμα της Καθημερινής για το έγγραφο για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει ενημέρωση από τον Πρόεδρο κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού για το  περιεχόμενο της τοποθέτησης που κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

«Απλώς είπε (σσ: ο Πρόεδρος) ότι είχε ετοιμαστεί ένα έγγραφο εργασίας το οποίο μας είχε δώσει όντως. Επειδή μας είπε ότι είναι εμπιστευτικό εμείς ούτε καν είπαμε ότι το έχουμε αυτό το έγγραφο και δεν το δώσαμε σε κανένα», πρόσθεσε.

«Δεν ξέρουμε ποιος το έχει δώσει στη δημοσιότητα αλλά πρέπει να πω το εξής: εμείς αποστείλαμε επιστολή πριν από ένα περίπου μήνα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας να γίνει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητήσουμε αυτό το έγγραφο γιατί θεωρούμε ότι τέτοιου είδους έγγραφα είναι ωφέλιμο να τα συζητούμε μεταξύ μας στο Εθνικό Συμβούλιο κι όχι να γίνονται αντικείμενο δημόσιου διαλόγου ενδεχομένως και αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Το δεύτερο, συνέχισε, «που θέλω να πω είναι ότι αυτό που περιλαμβάνεται ως αρχική ιδέα, να γίνεται ανάθεση εφαρμογής αρμοδιοτήτων από την κεντρική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της ομοσπονδίας στις περιφέρειες, είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στις υφιστάμενες συγκλίσεις και δεν είναι κάτι καινούριο».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «αυτό θα ήθελα να σχολιάσω προς το παρόν, τίποτε περισσότερο, γιατί εμείς είμαστε έτοιμοι να πούμε τις απόψεις μας στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και δεν θα ήθελα να παραβιάσω εγώ, αυτό που εμείς πιστεύουμε, ότι αυτά πρέπει να συζητούνται στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου και να μην γίνονται αντικείμενο δημόσιου διαλόγου», σημείωσε.

Σεναριολογία

Σε ερώτηση ότι έχει αναπτυχθεί έντονη σεναριολογία ενόψει των προεδρικών εκλογών, γράφονται και λέγονται για το ΑΚΕΛ συγκεκριμένα ονόματα και αν οι διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για το ΑΚΕΛ δεν θα αποφασίσουν τα όποια δημοσιεύματα ή ψίθυροι, για το ΑΚΕΛ θα αποφασίσει ο κόσμος του, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του».

Επομένως, είπε, «δεν θα προσθέσω εγώ σε αυτή τη σεναριολογία που πάει και έρχεται και εμείς την ακούμε και απλώς χαμογελούμε, γιατί δεν την έχουμε καν συζητήσει και από εδώ μπορεί να καταλάβει κανείς πόση δόση αλήθειας έχει αυτή η σεναριολογία», συμπλήρωσε.

Επίσκεψη στις κοινότητες Τεμβριά, Καλιάνα, Γαλάτα και Κακοπετριά

Ο κ. Στεφάνου, σε δηλώσεις του για την επίσκεψή στις κοινότητες Τεμβριά, Καλιάνα, Γαλάτα και Κακοπετριά είπε ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, στην οποία συμμετέχουν ο ευρωβουλευτής Γ. Γεωργίου, ο Επαρχιακός Γραμματέας της Λευκωσίας- Κερύνειας και βουλευτής Χρ. Χριστοφίδης, καθώς και άλλα στελέχη της Επαρχιακής Οργάνωσης, ο Π. Χάμπας, Γενικός Γραμματέας ΕΚΑ και τοπικά στελέχη του ΑΚΕΛ, «περιοδεύουμε σήμερα στην περιοχή της Σολιάς, όχι τυχαία».

Πρόκειται, συνέχισε, για ορεινή περιοχή σε μια περίοδο που η ακρίβεια πιέζει πάρα πολύ τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά, τους παραγωγούς, τους μικρομεσαίους.

«Ήρθαμε λοιπόν εδώ σε συνέχεια της επικοινωνίας που αναπτύσσουμε με την κοινωνία, τους απλούς ανθρώπους για να δούμε πώς η ακρίβεια επηρεάζει περισσότερο τη ζωή στις ορεινές περιοχές. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων αύξηση του κόστους θέρμανσης που είναι μεγαλύτερη ανάγκη στα ορεινά, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού και η αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, είναι επιβεβλημένο η Κυβέρνηση «να αφήσει την απαθή και αδιάφορη στάση, που τηρεί και να ενδιαφερθεί πραγματικά για την προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια και να δει πώς με συγκεκριμένα μέτρα θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τους παραγωγούς και την ίδια ώρα θα πρέπει επίσης να δει πώς με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα στηρίζει τους κατοίκους των ορεινών περιοχών».

Ανέφερε, επίσης, ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση έχουν κενά και προβλήματα, «παρότι έχουμε πάρα πολλές παραστάσεις προς την Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς έχουμε βρει απροθυμία να συζητήσει τουλάχιστον η Κυβέρνηση βελτιώσεις σε αυτά».

«Επειδή τώρα η ανάγκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καλούμε την κυβέρνηση  να ανταποκριθεί στην επιθυμία μας, την πρόθεσή μας, την προσπάθειά μας να συμβάλουμε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ που τελικά η ΑΗΚ αποφάσισε να απορροφήσει για ένα τετράμηνο μέρος της αύξησης του ηλεκτρισμού και να υπενθύμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ την περασμένη Πέμπτη κατάθεσε συγκεκριμένη πρόταση νόμου για μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην τιμή του ηλεκτρισμού από 19 σε 9%.

«Η Κύπρος είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στην ενεργειακή φτώχεια. Άρα οφείλουμε να δούμε πώς θα προστατεύσουμε τους καταναλωτές. Η μείωση του ΦΠΑ υπάρχει στην εργαλειοθήκη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει, κάνοντας σύσταση στα κράτη μέλη αυτή να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να βοηθηθούν οι κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Δεν βλέπουμε, πρόσθεσε, από μέρους της κυβέρνησης να κάνει οτιδήποτε. «Εμείς ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως το κόμμα, που ενδιαφέρεται για τον απλό άνθρωπο, τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, όσους έχουν ανάγκη την στήριξη και την θαλπωρή του κράτους θα συνεχίσουμε με τις προτάσεις μας και την επαφή που αναπτύσσουμε με τον κόσμο την προσπάθεια για να στηρίξουμε την κοινωνία», κατέληξε.