Ο Κόλιν Στιούαρτ νέος επικεφαλής ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Αναπληρωτής Σύμβουλος ΓΓ για Κυπριακό


imagewΟ ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τον διορισμό του Καναδού Κόλιν Στιούαρτ στη θέση του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ θα επιτελεί και τον ρόλο του Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ χθες βράδυ, ο κ. Στιούαρτ θα αντικαταστήσει την επίσης Καναδή Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τη θητεία της οποίας ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει την ευγνωμοσύνη του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Στιούαρτ διαθέτει πείρα πέραν 28 χρόνων σε ζητήματα διεθνών υποθέσεων και στον τομέα της ειρήνης και ασφάλειας. Ο Καναδός διπλωμάτης διατέλεσε Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ για το Δημοψήφισμα στη Δυτική Σαχάρα την περίοδο 2017 – 2021, είχε επίσης υπηρετήσει ως Αναπληρωτής Επικεφαλής του Επιτελείου του Γραφείου του ΟΗΕ στην Αφρικανική Ένωση στην Αντίς Αμπέμπα, ενώ είχε διατελέσει σε διάφορες αποστολές του ΟΗΕ, όπως επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων στην αποστολή του ΟΗΕ στο Τιμόρ-Λέστε μεταξύ 2007 και 2009. Ήτα μέλος της καναδικής διπλωματίας την περίοδο 1990 – 1997.

Τέλος Νοεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ  ναλαμβάνει τα καθήκοντα του στο τέλος του μήνα.

Ανακοίνωση της Προεδρίας σημειώνει ότι ο κ. Πελεκάνος, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είπε ότι «ο ΓΓ των ΗΕ έχει προχωρήσει με τον διορισμό του κ. Κόλιν Στιούαρτ στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο».

Ο κ. Στιούαρτ διαδέχεται την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και αναμένεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά του προς το τέλος του μήνα, με τη λήξη της θητείας της κας Σπέχαρ, κατέληξε.