Τα 5 μόνιμα μέλη ΣΑ προσπαθούν να βοηθήσουν τον ΓΓ στο θέμα του ειδικού απεσταλμένου, λέει ο Ρώσος Πρέσβης

imagewΤα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητούν για το θέμα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό και προσπαθούν να βοηθήσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να το λύσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατί χρειάζεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων γλυπτού, στην Αγία Νάπα, και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Οσάτσι είπε πως στο σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο είναι απαρχαιωμένο και πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι εγγυητής της λύσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το θέμα του ειδικού απεσταλμένου, ο κ. Οσάτσι είπε πως «είμαστε υπέρ της συνέχισης αυτής της αποστολής του ειδικού αντιπροσώπου στην Κύπρο. Νομίζουμε πως είναι σπουδαίο. Και οι δυο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να βοηθήσει σε αυτό ο ειδικός εκπρόσωπος, που θα είναι υπεύθυνος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». «Αυτό είναι το κυριότερο, να έχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας να δρα ως εκπρόσωπος, που έχει αρμοδιότητα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Οσάτσι είπε πως «η θέση της Ρωσίας είναι ότι οι εγγυήσεις πρέπει να είναι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι απαρχαιωμένες εγγυήσεις που έχετε στην Κύπρο δεν ισχύουν πια γιατί δεν συμβάλλουν στη  λύση του Κυπριακού. Εμείς νομίζουμε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι εγγυητής της λύσης».

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις σε Αμμόχωστο και κυπριακή ΑΟΖ, ο Ρώσος Πρέσβης υπογράμμισε πως «είμαστε υπέρ της εφαρμογής όλων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, και νομίζουμε πως η Τουρκία δεν μπορεί μονομερώς να δρα σε αυτό τον τομέα».

Είπε ακόμη πως «η Κύπρος έχει δικαίωμα να έχει τη δίκη της ΑΟΖ και να το έχει αυτό υπόψη η Τουρκία».

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Οσάτσι είπε πως «η Ρωσία είναι υπέρ της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου σε αυτό τον τομέα, και αυτό πρέπει να το έχει υπόψη και η Τουρκία”.

Κληθείς να πει αν η Ρωσία μπορεί να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ώστε να βοηθήσει στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο κ. Οσάτσι είπε πως «τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλάμε πάνω σε αυτό το θέμα και προσπαθούμε θέμα να βοηθήσουμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να λύσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα αυτό το θέμα γιατί χρειάζεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων».