Μείωση του ΦΠΑ στο 5% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ στις ευάλωτες ομάδες, αποφάσισε η Κυβέρνηση

imagewΤη μείωση του ΦΠΑ στο 5% από το 19%, στους λογαριασμούς της ΑΗΚ που αφορούν ευάλωτες ομάδες αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, η απόφαση θα ισχύει για τους επόμενους έξι μήνες. Η Κυβέρνηση, είπε, έκανε χρήση της εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρα ελάφρυνσης του πληθυσμού από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και  αποφασίστηκε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά από 19% στο 5 % για διάστημα έξι μηνών.

Η κ. Πηλείδου εξήγησε ότι η εργαλειοθήκη της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στήριξης και μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για πάντα και με επίκεντρο τους ευάλωτους καταναλωτές.

«Έχουμε αποφασίσει μια σημαντική μείωση η οποία θα στηρίξει έμπρακτα ακόμα περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά και βέβαια θα ισχύει επιπρόσθετα των άλλων μέτρων όπως η μείωση 10% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύει για το επόμενο 4μηνο», είπε.

Είπε πως για το μέτρο αυτό χρειάζεται έγκριση από την Επιτροπή και συνεπώς αμέσως θα ειδοποιηθεί από την Κυβέρνηση η πρόθεση αυτή και μόλις υπάρξει η έγκριση θα γίνει και η εφαρμογή του μέτρου.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε στη συνέχεια πως ειδικά για τους ευάλωτους καταναλωτές, το Υπουργείο προχωρεί εντός Νοεμβρίου στην προκήρυξη Σχεδίου ύψους €5 εκατ. για παροχή χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών όπως κλιματιστικών, ψυγείων και πλυντηρίων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Ταυτόχρονα, είπε, θα επαναπροκηρυχθεί το Σχέδιο του Υπουργείου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για όλους τους καταναλωτές με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού (virtual) net-metering, για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών και περιορισμένου χώρου, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων τους.

Επίσης, ανέφερε η κ. Πηλείδου, μέσα στο 2022 θα προκηρυχθούν πολύ μεγάλα σχέδια «εξοικονομώ, αναβαθμίζω» τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά με σύνολο τα 80 εκ. ευρώ. Μια πάρα πολύ σημαντική στήριξη που έρχεται να προσθέσει ακόμα περισσότερα εργαλεία στη διάθεση των καταναλωτών, και σίγουρα ο καλύτερος τρόπος μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια», είπε και ευχήθηκε όπως τα μέτρα αγκαλιαστούν από τους καταναλωτές.

Απαντώντας σε ερώτηση αν στις ευάλωτες ομάδες θα μπουν και άλλες κατηγορίες, είπε πως δεν θα μπουν και άλλες κατηγορίες, όμως, ανέφερε, υπάρχουν άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι και δεν έχουν εγγραφεί. «Ενθαρρύνουμε όλο τον κόσμο να μελετήσει τις κατηγορίες αυτές που συμβαδίζουν με τα επιδόματα του Υπουργείου», είπε.

Σε άλλη ερώτηση είπε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με την ειδοποίηση της Κομισιόν εντός των επόμενων ημερών και εξαρτάται από την ημερομηνία που θα απαντήσει η Επιτροπή ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του μέτρου. Στην ίδια ερώτηση, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως η όλη διαδικασία δεν θα είναι χρονοβόρα καθώς και η ίδια η Κομισιόν θέλει να εγκρίνει αυτά τα σχέδια.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι από τις πρώτες Κυβερνήσεις οι οποίες έχουν λάβει δραστικά μέτρα για βοήθεια των πολιτών σε αυτό το πληθωριστικό κύμα το οποίο παρατηρείται, όπως είναι για παράδειγμα η οριζόντια μείωση για μεγάλο χρονικό διάστημα της τιμής του ρεύματος κατά 10%.

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης, πως ένα από τα εργαλεία τα οποία υπάρχουν στην Κύπρο είναι η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η οποία θα κοστίσει στο δημόσιο περίπου €70 εκ. σε αύξηση μισθών, επιδομάτων και συντάξεων προς αποζημίωση εργαζομένων για τον πληθωρισμό ενώ από την αύξηση του μισθολογίου στον ιδιωτικό τομέα θα δοθούν επίσης €130εκ.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε στη συνέχεια πως σε συνεργασία με την Υπουργό Ενέργειας, έχουν μελετήσει και τα πρόσφατα εργαλεία τα οποία δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία πρέπει να είναι στοχευμένα και για περαιτέρω βοήθεια των ευάλωτων ομάδων.

«Με αυτά τα μέτρα πιστεύω ότι η Κύπρος, κατ΄ αναλογία πληθυσμού, είναι η χώρα η οποία έχει λάβει τα πιο δραστικά μέτρα δημοσιονομικού περιεχομένου που αφορούν στο να βοηθήσουμε ειδικά τους ευάλωτους αλλά και γενικά τους συμπολίτες μας ούτως ώστε αυτή την περίοδο που παρουσιάζονται κάποιες πληθωριστικές πιέσεις να ξεπεραστεί το πρόβλημα» είπε ο κ. Πετρίδης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο Υπουργείων, η Κύπρος είναι από τις μόνες χώρες που διατηρεί ΑΤΑ σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα τόσο αυτών που χορηγούνται από τον δημόσιο τομέα όσο και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με το Υπουργείο Εργασίας. Με τις τρέχουσες πληθωριστικές τάσεις οι εν λόγω αυξήσεις λόγω ΑΤΑ αναμένεται να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ και θα προέρχονται κατά ένα τρίτο από τον δημόσιο τομέα και κατά δυο τρίτα από τον ιδιωτικό τομέα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι σε περιόδους αρνητικού πληθωρισμού η ΑΤΑ διατηρείται αναλλοίωτη και υπενθυμίζεται ότι αυτή η ρύθμιση έγινε από αυτή την Κυβέρνηση μετά την παγοποίηση της ΑΤΑ από την Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

Τιμές καυσίμων
————
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει σκέψη για επιβολή πλαφόν στη τιμή των καυσίμων, η κ. Πηλείδου είπε πως είναι ένα θέμα το οποίο το Υπουργείο παρακολουθεί, προσθέτοντας πως μέσα στο 2022 θα ενταχθεί στα εργαλεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή μια καινούρια πλατφόρμα που θα μπορεί να μελετά τα στοιχεία σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια ώστε εκεί που δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν να γίνεται.

«Στον παρόν στάδιο τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι σε σχέση και με την υπόλοιπη ΕΕ, η Κύπρος λόγω της επιβολής χαμηλότερης φορολογίας στα καύσιμα είναι σε καλύτερη μοίρα», είπε και πρόσθεσε πως είναι κάτι που παρακολουθεί το Υπουργείο και αν δικαιολογείται θα επιβάλει πλαφόν.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η Κύπρος έχει την 3η χαμηλότερη φορολογία στην τιμή των καυσίμων και πετρελαίου ενώ είναι από τις λίγες χώρες που στοχευμένα εφαρμόζει σχέδιο επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι με κοινωνική ευαισθησία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα στην διάθεση της, για να στηρίξει την κοινωνία την ώρα της κρίσης και, ιδιαίτερα, για να στήσει ασπίδα προστασίας γύρω από τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ίδιας της ΕΕ ο «κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού» στην Κύπρο έχει μειωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και στο χαμηλότερο σημείο από το 2008. Παράλληλα η Κυβέρνηση προωθεί με συγκεκριμένες πολιτικές και έργα την Πράσινη Συμφωνία και Ενεργειακή Μετάβαση. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει”, κατέληξε.