Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κληρικών τάσσεται Ρώσος Ιεράχης

Την ώρα, που επιδεινώνεται διαρκώς η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ένας από τους γνωστότερους εντός και εκτός Ρωσίας μητροπολίτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες Ρώσων πολιτών, μεταξύ των οποίων πρέπει να είναι κατά την άποψή του και οι ιερείς. Περιέγραψε μάλιστα την εξάπλωση της νόσου “πολύ ανησυχητική, πολύ λυπηρή και πολύ τραγική”.

“Δεν νομίζω ότι (σ.σ. ο εμβολιασμός) θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους. Αλλά, προφανώς, θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για πάρα πολλές κατηγορίες εργαζομένων, για εκείνους τους ανθρώπους που εργάζονται με άλλους ανθρώπους”, είπε ο Ρώσος ιεράρχης στο δορυφορικό δίκτυο “Ρωσία-24” και πρόσθεσε: “προσωπικά πιστεύω ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους κληρικούς, καθόσον βρίσκονται σε συνεχή επαφή με πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, εκτός, φυσικά, εάν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις”.

Παρά το γεγονός ότι σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, στο ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τόσο στη Ρωσική Εκκλησία, όσο και εν γένει στη χώρα, προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Κατά την εκτίμηση του μητροπολίτη Ιλαρίωνα πρέπει “να ενισχυθεί ο μηχανισμός ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστεί”, εφόσον είναι πολλοί που δεν επιθυμούν να το πράξουν.

Εξάλλου, οι αμερικανικές αρχές έχουν χορηγήσει 412.856.169 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 στη χώρα έως το πρωί του Σαββάτου έχοντας διανείμει 503.521.625 δόσεις, ανέφεραν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αυτοί οι αριθμοί είναι υψηλότεροι από τις 411.963.025 δόσεις εμβολίων που τα CDC ανέφεραν ότι είχαν χορηγηθεί μέχρι την Παρασκευή από τις 501.613.665 δόσεις που παραδόθηκαν.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι 220.145.796 άτομα είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της νόσου, ενώ 190.402.262 άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μέχρι τις 6:00 τα ξημέρωμα (τοπική ώρα) του Σαββάτου.

Ο απολογισμός των CDC περιλαμβάνει διδοσικά εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech, καθώς και το μονοδικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια αναμνηστική δόση είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της Moderna από τις 13 Αυγούστου, όταν οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 13.732 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.466.157, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 23 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 95.100 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 318 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 11.716 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 605.457 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σχεδόν 22 εκατομμύρια η Βραζιλία παραμένει στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Η Ινδία κατέγραψε 15.906 νέα κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα έχει φθάσει τα 34,17 εκατ. από τις αρχές της πανδημίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Η χώρα κατέγραψε επίσης 561 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 454.269.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμη να στείλει ασθενείς με Covid-19 στο εξωτερικό, καθώς ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού κατακλύζει το νοσοκομειακό της σύστημα, ωθώντας τη γειτονική Ρουμανία να αυξήσει τους περιορισμούς της.

Ο Υπουργός Υγείας Στόικο Κατσάροφ προειδοποίησε μιλώντας στο δίκτυο Nova TV ότι εάν η καμπύλη των μολύνσεων δεν μειωθεί εντός 10 έως 15 ημερών, θα υπάρξουν “τεράστια προβλήματα”.