Δριμύ κατηγορώ των γονιών του 9μηνου βρέφους που παραμένει άταφο

Την Κυριακή τελικά η νεκροψία

Κραυγή απόγνωσης σήμερα το πρωί από τους γονείς της μόλις 9 μηνών Κυριακής Φλουρέντζου, που πέθανε στο Μακάρειο Νοσοκομείο με συμπτώματα μηνιγγίτιδας. Με αφορμή την παρουσία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, οι γονείς συναντήθηκαν με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, η οποία τους διαβεβαίωσε πως η νεκροψία θα γίνει την Κυριακή.goneisbrefous

Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο πατέρας του βρέφους, Χρίστος Φλουρέντζου, διερωτήθηκε γιατί οι δυο κυβερνητικοί ιατροδικαστές αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε νεκροψία, ενώ το δικαστήριο εξέδωσε σχετικό διάταγμα και γιατί ο ίδιος και η σύζυγος του να αναμένουν τόσες μέρες για να θάψουν το παιδί τους.

«Οι ιατροδικαστές προσπαθούσαν να μας πείσουν πως αν γινόταν η νεκροτομή δεν θα δείξει τα αίτια θανάτου και πως τάχα θα διαγνωστεί ως αιτία θανάτου η μηνιγγίτιδα, η οποία όμως δεν αναγράφεται πουθενά στις καταθέσεις τους», ανέφερε ο κ.Φλουρέντζου, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο, από τη στιγμή που υπάρχει διάταγμα δικαστηρίου, να αρνούνται οι κυβερνητικοί ιατροδικαστές να συμμορφωθούν.

Μέσα σε λυγμούς, η μητέρα του βρέφους, Γιάννα Γιάγκου, έθεσε το ερώτημα στους αρμόδιους «αν ήταν το δικό τους μωρό, που δεν το εύχομαι σε κανένα, πότε θα γινόταν νεκροψία;».

Απάντηση στο ερώτημα των χαροκαμένων γονιών έδωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία τους διαβεβαίωσε πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει και την Κυριακή θα γίνει η νεκροψία από την ιατροδικαστή Αγγελική Παπέττα.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για τις ευθύνες που φέρουν οι δυο ιατροδικαστές που αρνήθηκαν να κάνουν την νεκροψία, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας της υγείας τους, η κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι ενημερώθηκαν χθες για το διάταγμα του δικαστηρίου και έδωσαν την απάντηση τους στη διευθύντρια των ιατρικών υπηρεσιών.

«Αυτά είναι θέματα του Υπουργείου που λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη», είπε και πρόσθεσε «για εμάς το μέλημα μας ήταν να γίνει η νεκροψία, μπήκε το παιδάκι στη φορμαλίνη, που χρειάζεται επιστημονικά για περίοδο 2 ημερών και η νεκροψία θα γίνει την Κυριακή».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου είπε πως η στάση που τήρησαν οι δυο ιατροδικαστές είναι ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει την Επιτροπή, προσθέτοντας ότι, αν και έχουν επικαλεστεί λόγους ασφάλειας, υπάρχουν πρωτόκολλα και συγκεκριμένοι μέθοδοι τις οποίες θα έπρεπε να είχαν ακολουθήσει για να μην υπάρχει ο λόγος που επικαλούνται.

«Εμείς σίγουρα θα επανέλθουμε, γιατί δεν μπορεί η τραγικότητα της στιγμής να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με τέτοιου είδους προσεγγίσεις από κάποιους οι οποίοι αρνούνται, που είναι εντεταλμένοι να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους οι οποίοι τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουν την ανάγκη να τύχουν ακόμη μεγαλύτερης στήριξης και βοήθειας, πράγμα την οποία δεν είχαν», συμπλήρωσε.

Έκτακτη ιατροδικαστής του Δημοσίου θα διενεργήσει τελικά την Κυριακή τη νεκροψία στο βρέφος, ύστερα από την άρνηση των δύο ιατροδικαστών να το πράξουν επικαλούμενοι λόγους υγείας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, οι ιατροδικαστές που αρνήθηκαν την διενέργεια νεκροψίας μετά και την έκδοση διατάγματος θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.

Ο κ. Πατσαλής απέρριψε τους ισχυρισμούς των ιατροδικαστών ότι υπάρχει κίνδυνος για επιμόλυνση και ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και υποδομή.

Η υποδομή και ο εξοπλισμός που έχουμε στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, είναι τα καλύτερα από αυτά που έχουν άλλες χώρες για αυτού του είδους νεκροψίες.