Υπογράφτηκε στη Λευκωσία μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου

 

imagewΚύπρος και Αίγυπτος υπόγραψαν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, με το οποίο Λευκωσία και Κάιρο εκφράζουν πολιτική βούληση για διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή του έργου.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους της Κύπρου η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της Αιγύπτου ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι.

Σε κοινή γραπτή δήλωση, οι δύο Υπουργοί, αναφέρουν ότι τα δύο Υπουργεία, αναγνωρίζοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών αποτελεί σημαντική συνιστώσα των συνεχιζόμενων ισχυρών τους σχέσεων, αλλά και της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας, θεωρούν τη διασύνδεση αυτή μεγάλο βήμα προόδου ως προς τις συνέργειες, που απαιτούνται για διευκόλυνση της ενσωμάτωσης επιπρόσθετων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα αντίστοιχα τους μείγματα ηλεκτρισμού και πρωτογενούς ενέργειας.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην κοινή δήλωση, “οι Υπουργοί συμφωνούν στη θέσπιση ενός γενικού πλαισίου συνεργασίας, το οποίο θα επιτρέπει τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης. Μεταξύ άλλων, αυτή η συνεργασία θα αφορά σε διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων τόσο για τη διεξαγωγή μελετών σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο όσο και για την υλοποίηση της Διασύνδεσης, στις συζητήσεις και στον συντονισμό μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών και των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών, και στον συντονισμό σε σχέση με τα κατάλληλα μέτρα για διασφάλιση της ασφάλειας και της φυσικής προστασίας της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης”.

Αναφέρεται επίσης ότι “για τον έλεγχο και παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης, θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών ή εκπροσώπων τους”.

Μιλώντας κατά την τελετή, η κ. Πηλείδου τόνισε πως το Μνημόνιο, που υπεγράφη σήμερα «σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας» και επιβεβαιώνει, όπως τόνισε, «τους ισχυρούς δεσμούς» μεταξύ Κυπρίων και Αιγυπτίων.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Υπουργός τόνισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου θα κτίσει ισχυρά και καλά συνδεδεμένα δίκτυα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί, όπως είπε, η ασφάλεια και η αξιοπιστία της προσφοράς ενέργειας, να ενισχυθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της περιοχής και της ΕΕ, αξιοποιώντας το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου από την αύξηση της προσφοράς ηλεκτρισμού στις χώρες που θα συμμετάσχουν.

«Σήμερα, είναι μια σημαντική στιγμή και κάνουμε το πρώτο βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση μας με την Κύπρο», πρόσθεσε.

«Είμαι σίγουρος ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών θα ανοίξει τις πόρτες για τη συνεργασία των δύο χωρών μας», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι η ηλεκτρική διασύνδεση και η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν γίνει η πιο σημαντική προτεραιότητα για την Αίγυπτο, η οποία συμμετέχει σε όλα τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που υπάρχουν στην περιοχή, όπως είναι με την Ιορδανία, με την Λιβύη, με το Σουδάν και τη Σαουδική Αραβία.

Είπε ακόμη ότι η Αίγυπτος στοχεύει σε ένα ισχυρό και αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα για να υποστηρίξει μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η διασφάλιση της προσφοράς ηλεκτρισμού και της αξιοπιστίας βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της αιγυπτιακής Κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι η Αίγυπτος έχει προσθέσει ηλεκτρική ενέργεια ύψους 28 GW τα τελευταία χρόνια και διαθέτει πλέον πλεόνασμα.

Εξάλλου, η κ. Πηλείδου τόνισε πως το Μνημόνιο, που υπεγράφη σήμερα «σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας» και επιβεβαιώνει, όπως τόνισε, «τους ισχυρούς δεσμούς» μεταξύ Κυπρίων και Αιγυπτίων.

Ανέφερε ότι το μνημόνιο συνεργασίας ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την υποστήριξη του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της εφαρμογής της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ως πρόσθετο στοιχείο του αναδυόμενου ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι για την Κύπρο, η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, έναν από τους πολύτιμους στρατηγικούς συμμάχους μας στην περιοχή, όπως τόνισε η κ. Πηλείδου, «έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας για μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, ενισχύοντας την ικανότητα και των δύο χωρών να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες δεσμεύσεις τους βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Κύπρος και Αίγυπτος έχουν πολλά να κερδίσουν από την εφαρμογή της ηλεκτρικής διασύνδεσης», υπογράμμισε.

Η Υπουργός είπε ακόμη ότι η ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και η περαιτέρω ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο αντίστοιχο ενεργειακό μείγμα των δύο χωρών, «η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού μας και η δυνατότητα να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας, είναι μόνο μερικά από τα απτά οφέλη, τα οποία ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο μέσω του σημερινού μνημονίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε η κ. Πηλείδου καταλήξαμε στην κοινή αντίληψη ότι πρέπει να συνεργαστούμε στενά για να διευκολύνουμε την έγκαιρη χορήγηση αδειών και εγκρίσεων που απαιτούνται για τη διεξαγωγή τόσο των μελετών σκοπιμότητας όσο και των έργων κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς και των συζητήσεων και του συντονισμού μεταξύ των εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών ηλεκτρικής ενέργειας και των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς.

Επιπλέον, πρέπει να συντονίσουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της διασύνδεσης κατά την περίοδο εφαρμογής, καθώς και καθ `όλη τη διάρκεια ζωής του έργου, κατέληξε.