Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Η Κυβέρνηση κτίζει την όλη πολιτική της στα ψέματα

Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση κτίζει την όλη πολιτική της στα ψέματα και είναι λυπηρό, γιατί ενώ υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα, αντί επιτέλους να σοβαρευτούμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε συλλογικά την κατάσταση, επιχειρούμε με επικοινωνιακά τεχνάσματα και ψέματα να φροντίζουμε την εικόνα μας, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.ÅÕÑÙÅÊËÏÃÅÓ - ÁÊÅË ÁÍÔÑÏÓ ÊÕÐÑÉÁÍÏÕ

Κληθείς, στο περιθώριο της επίσκεψης του στις εργαζόμενες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας, να σχολιάσει την άγνοια που εξέφρασε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, για την πρόταση της κυβέρνησης να μετατραπεί ο ELA σε μακροχρόνιο δάνειο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι “δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα τάξης, για την κυβέρνηση, γιατί προσπάθησε, όχι μόνο σήμερα, αλλά και κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ΕΚΤ, να περάσει το μήνυμα ότι συζητιέται το θέμα, αλλά και ότι αντιμετωπίζεται θετικά από την ΕΚΤ”.

“Μάλιστα τις τελευταίες μέρες επιχειρήθηκε να περάσει ένα μήνυμα ότι φαίνεται πως μετατρέπεται ο ELA σε μακροχρόνιο δάνειο τριάντα ετών. Όλα αυτά αποδεικνύονται ψέμα και ο κ. Ντράγκι δηλώνει ότι έχει άγνοια γι` αυτό το θέμα. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση κτίζει την όλη πολιτική της στα ψέματα και είναι λυπηρό, γιατί ενώ υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα, αντί επιτέλους να σοβαρευτούμε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και να δούμε πως αντιμετωπίζουμε συλλογικά την κατάσταση επιχειρούμε με επικοινωνιακά τεχνάσματα και ψέματα να φροντίζουμε την εικόνα μας”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “αυτή η προσέγγιση, όχι απλά και μόνο δεν συμβάλλει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αλλά αντιθέτως τη δυσχεραίνει ακόμα πολύ περισσότερο”.

Σε ό,τι αφορά το σχόλιο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη ότι τελικά ήταν αναπόφευκτο το κούρεμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “είναι αυτές οι αντιλήψεις που μας έχουν οδηγήσει στο σημείο που είμαστε σήμερα”, σημειώνοντας ότι “κάποιοι όχι μόνο αποδέχονται αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται και προωθούνται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά είναι προφανές ότι τις συμμερίζονται”.

“Δεν είναι τυχαία”, είπε, “που ο κ. Γεωργιάδης κατ` επανάληψη έχει πει ότι το μνημόνιο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το πολιτικό μανιφέστο της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι τώρα και η κ. Γιωρκάτζιη θεωρεί ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν το δικό της πολιτικό μανιφέστο. Να μας επιτρέψουν να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Είναι καταστροφικές οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, ιδιαίτερα σε βάρος της Κύπρου και όλοι το αναγνωρίζουν και το παραδέχονται”.

Σημείωσε πως “το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο έχει τοποθετηθεί με έντονο τρόπο, λέγοντας ότι έχουν ουσιαστικά καταστρέψει την Κύπρο με τις αποφάσεις, που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου”, για να προσθέσει ότι “κάποιοι εδώ στην Κύπρο φαίνεται ότι είναι πιο Τροϊκανοί από την ίδια την Τρόικα”.

Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως παρόλα αυτά έχει προωθηθεί και το έγγραφο Σιαρλή και έχει βγει στη δημοσιότητα η πρόταση για κούρεμα και επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, μετά από οδηγία της ΕΚΤ, ο κ. Κυπριανού είπε: “Όχι δεν έκανε τέτοιο πράγμα ο κ. Σιαρλή. Είναι ένα νομοσχέδιο γενικό. Ο κ. Σαρρής, ο οποίος ανέλαβε μετά από τον κ. Σαρλή, είπε δημόσια ότι εκείνο ήταν ένα πολύ γενικό νομοσχέδιο και απόδειξη του γεγονότος είναι ότι απαιτήθηκε μετά άλλη ειδική νομοθεσία για το κούρεμα”.

Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για “γεγονότα αδιάψευστα”, λέγοντας ότι ενώ ο κ. Αναστασιάδης προεκλογικά δεσμευόταν ότι δεν υπάρχει κούρεμα των καταθέσεων ο ίδιος τον είχε ρωτήσει παραμονές της Συνόδου του Eurogroup στη σύσκεψη που τους κάλεσε στο προεδρικό κατά πόσο του είχε τεθεί θέμα κουρέματος και απάντησε όχι, ενώ ο κ. Σαρρής από απέναντι έγνεψε καταφατικά.

“Ο κ. Δημητριάδης σε δημόσιες δηλώσεις του στην κατάθεση του στην Επιτροπή για τα θέματα Οικονομίας είπε ότι στις 4 Μαρτίου του 2013 είχε ενημερώσει το κ. Αναστασιάδη ότι συζητήθηκε στην ΕΚΤ το θέμα του κουρέματος. Είπε ότι του τηλεφώνησε αμέσως και του είπε ‘εντάξει είμαι σε δεξίωση θα τα πούμε αργότερα’. Και βέβαια να υπενθυμίσω τη δήλωση του κ. Ντράγκι που είπε ότι είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη που έθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση για το κούρεμα, τη δήλωση ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν παράνομη και ότι την επόμενη μέρα αναιρέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση. Είναι σωρεία γεγονότων που επιβεβαιώνουν ότι εκείνοι που αποφάσισαν για το κούρεμα των καταθέσεων είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Επίσης, είπε πως “υπάρχει καταγεγραμμένη και δήλωση του κ. Αναστασιάδη στη Βουλή εκείνες τις δύσκολες μέρες σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών που είπε: `Ρώτησα την κ. Λαγκαρντ γιατί βάζετε σε εμένα αυτά τα ζητήματα. Είμαι μόνο 15 μέρες Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί δεν τα θέσατε στην προηγούμενη κυβέρνηση. Και η απάντηση της κατά τον κ. Αναστασιάδη ήταν ότι δεν υπήρχε περιθώριο συνεννόησης με την προηγούμενη κυβέρνηση σε αυτό το θέμα και αναμέναμε να εκλεγείς για να σου το θέσουμε`. Οπόταν τα γεγονότα βοούν. Ό,τι και να λέγεται η πραγματικότητα είναι ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που συζήτησε και αποδέχτηκε τελικά το κούρεμα των καταθέσεων”.