Ραντεβού Κοτζιά – Τσαβούσογλου στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Συζητούν Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για Αιγαίο

Την πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου στη Ρίγα στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., όπου έχουν προσκληθεί και οι υποψήφιες χώρες, θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό ΥΠΕΞ και επίσημα χθες συμφώνησε για την έναρξη διαδικασίας που είχε ζητήσει η Αγκυρα για συνομιλίες σχετικά με την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.assets_LARGE_t_420_54475056_type12713
Και αυτά δεν θα είναι τα μόνα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύει η εφημερίδα «το Εθνος», ο κ. Κοτζιάς θα προχωρήσει σύντομα σε πρόταση και προς τα Σκόπια για ΜΟΕ (π.χ. σχολικά βιβλία, χάρτες κ.λπ.) καθώς θεωρεί ότι το πρόβλημα του ονόματος δεν είναι το κύριο, αλλά το παράγωγο του αλυτρωτισμού που καλλιεργεί η σκοπιανή πλευρά.
Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα επισκεφθεί μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου την Κίνα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στην Αγκυρα, ενώ θα επισκεφθεί άλλη μια φορά την Τουρκία τον Μάιο για να συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει στην Αττάλεια.

Σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού ΥΠΕΞ, με την τελευταία τουρκική ΝΟΤΑΜ που τελικά ακυρώθηκε επιχειρήθηκε να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά της Αθήνας, να κοπεί το Αιγαίο στη μέση και να παζαρέψει κατόπιν την κατάργηση και του τρίτου ελληνικού πεδίου βολής, με επίκληση της αμοιβαιότητας. Το υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται το διάστημα αυτό για τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για το μείζον θέμα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή, για την οποία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, εκπρόσωποι όλων των θρησκειών και διεθνείς οργανισμοί.
Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με τις BRICS, με τις οποίες τουλάχιστον με τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα η Ελλάδα έχει και πολιτισμικές σχέσεις, ενώ επιχειρώντας να κρατήσει ισορροπίες στο ουκρανικό, επαναλαμβάνει και σε ξένους συνομιλητές του ότι η «Ελλάδα θέλει να έχει φωνή και να αναδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αυτό δεν είναι αντιευρωπαϊσμός».
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στις αντιρρήσεις που διατυπώνονται για τη συζήτηση με τη Ρωσία για τη διέλευση αγωγών από την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών παραπέμπει συνήθως στον απευθείας αγωγό που φθίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Γερμανία), επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.