Τα εσωκομματικά αφορούν τους ΕΔΕΚίτες. Το πολιτικό μου όμως όραμα, αφορά τον κάθε Κύπριο πολίτη


Του Μαρίνου Σιζόπουλου
Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

ΣιζόπουλοςΤο 2015 οι ΕΔΕΚίτες μου πρόσφεραν την μεγαλύτερη τιμή, αναθέτοντας μου την ηγεσία του τιμημένου μας κόμματος. Μου έδωσαν την ευκαιρία να προσφέρω στην ΕΔΕΚ και στην πατρίδα μας από τη θέση του Προέδρου.

Για μένα η θέση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, όπως μας δίδαξε με τον βίο και τους αγώνες του ο ιδρυτής του κόμματος, Βάσος Λυσσαρίδης, δεν είναι θέση προνομίων. Είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο στις κοινές μάχες, που δίνουμε όλοι οι φίλοι και τα μέλη της ΕΔΕΚ.
Το όραμα μου είναι να παραδώσω στους επόμενους ΕΔΕΚίτες μια γερή βάση, ένα υγιές υπόβαθρο, μια έπαλξη από την οποία θα συνεχίσουν τους αγώνες για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Θέλω την ΕΔΕΚ να μεγαλώσει, να ισχυροποιηθεί, να αγκαλιάσει κόσμο και να την αγκαλιάσει ο κόσμος, να αυξήσει τα ποσοστά της και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία, γιατί η κοινωνία μας χρειάζεται.

Η επόμενη μέρα πρέπει και μπορεί να μας βρει ενωμένους. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε όσα διεκδικούμε:
Σύσταση στο Δικαστήριο  ειδικού τμήματος για να προσφεύγουν οι δανειολήπτες όταν διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών και να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης μέχρι την έκδοση της απόφασης.
Άμεση αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού.
Νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και ποινικοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας.
Διαρκής χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων εργοδότησης νέων.
Κατασκευή επιπρόσθετων κρατικών φοιτητικών εστιών.
Επιδότηση ειδικών καλλιεργειών και επιχορήγηση παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.
Καθολική πληρωμή της γονικής άδειας και αύξηση της άδειας μητρότητας.
Επαναξιολόγηση των επιδομάτων για τα τέκνα και τους φοιτητές των πολύτεκνων οικογενειών.
Αναβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε ωράριο και δράσεις.
Ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών για ίδια εργασία.
Υιοθέτηση του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς.
Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες.
Διασφάλιση σύγχρονων, άνετων, αξιόπιστων και αποτελεσματικότερων δημόσιων μεταφορών με νέες συμβάσεις.
Μετατροπή όλων των δημόσιων κτηρίων σε κτήρια μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης.
Καθορισμός περιοχών για εγκατάσταση βαριών και οχληρών βιομηχανικών μονάδων που να μην γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.
Η  αποδοχή αιτήσεων για πολιτικό άσυλο να γίνεται μόνο από αιτητές που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.
Μαζί μπορούμε να διεκδικούμε ένα Ελεύθερο, Ευρωπαϊκό, Προοδευτικό και Δημοκρατικό κράτος μέσα από μία λύση που να διασφαλίζει:
Ένα κράτος, έναν λαό, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα.
Όλοι οι κάτοικοί του να απολαμβάνουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση.
Την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων.
Την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους σε συνθήκες ασφάλειας.
Την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.
Τον επαναπατρισμό των εποίκων.
Την κατάργηση των συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας.
Διαμόρφωση ενιαίας πανεθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου με επανενεργοποίηση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αυξημένη παρουσία αριθμητικά και οπλικά, ελληνικού στρατού στην Κύπρο και ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος.
Αποχώρηση των παράνομων Βρετανικών Βάσεων.
Μαζί αποκλείσαμε και αποκλείουμε την ρατσιστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, τη λύση δύο κρατών, τη συνομοσπονδία και τη διχοτόμηση.

Είναι ευθύνη εμάς των παλαιότερων να αποδείξουμε πως είμαστε έτοιμοι μαζί με τους νεότερους να πορευτούμε σε μια καλύτερη κοινωνία με μία ενδυναμωμένη ΕΔΕΚ. Μία ΕΔΕΚ που δεν θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Στις επόμενες εκλογές θα αλλάξει θέση και ρόλο. Γιατί το θέλουμε και γιατί είναι προς όφελος της πατρίδας μας.

Έχουμε καθήκον – και είναι στόχος μου – τα επόμενα χρόνια:
Να εκσυγχρονίσουμε ακόμα περισσότερο τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΔΕΚ. Θέλω, το κάθε μέλος και φίλος της ΕΔΕΚ να έχει λόγο στη διαμόρφωση πολιτικής.
Τα συλλογικά όργανα θα πρέπει να είναι ο φορέας που θα αφουγκραστεί τη βάση, θα διαβουλευτεί μαζί της, θα προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση της θέσης και θα την μετατρέψει σε πολιτική.
Να δώσουμε βαρύτητα στην ηλεκτρονική συμμετοχική δημοκρατία, στην επικοινωνία της βάσης με τα συλλογικά όργανα.
Να αξιοποιηθεί η εμπειρογνωμοσύνη και ιδιαίτερα οι καινοτόμες γνώσεις και προτάσεις των νέων ανθρώπων. Σε συνεργασία με την Νεολαία ΕΔΕΚ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σε όλες τις θεματικές του κόμματος, θα συμμετέχουν ενεργά και με λόγο και νέοι.
Οι μαζικές οργανώσεις του κόμματος όπως η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, η Νέα Αγροτική και η ΔΕΟΚ πρέπει να ενδυναμωθούν.
Η ΕΔΕΚ δεν πρέπει να είναι μόνο η φωνή της συνείδησης του λαού, δεν πρέπει να είναι μόνο το ανάχωμα σε κακές, κοινωνικές ή εθνικές πολιτικές, δεν πρέπει μόνο να σπεύδει να διορθώνει, όσο μπορεί, τα κακώς κείμενα και να εμβολιάζει πολιτικές άλλων, με επωφελείς για το λαό προτάσεις. Η ΕΔΕΚ πρέπει να εφαρμόσει τη δική της πολιτική, να υλοποιήσει τις δικές της προτάσεις, να ασκήσει διακυβέρνηση.

Είναι αδήριτη ανάγκη, για το καλό του τόπου και του λαού, η ΕΔΕΚ να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί τόσο στα πιο πάνω όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Με αυτό κατά νου, θα πολιτευτώ στην επόμενη πενταετία της θητείας μου, αν οι ΕΔΕΚίτες ορίσουν να είμαι ο πρώτος μεταξύ ίσων στις τάξεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ.