Ανεστάλη η εκποίηση τριών κατοικιών κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου


 
imagewΟ Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος  Ιωάννου, σε σημείωμά του ενημερώνει για την αναστολή τριών προγραμματισμένων εκποιήσεων ακινήτων, τις οποίες διευθέτησε το Γραφείο του και οι οποίες θα επισυνέβαιναν εντός της τρέχουσας περιόδου.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση η αναστολή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Themis Portfolio Management Holdings Ltd, («ΕΕΠ»), η οποία ανέλαβε τη διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου, ως Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για μία από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπου Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων ικανοποιεί αίτημα του Γραφείου μου για αναστολή εκποίησης.

Η δεύτερη, αναφέρεται επίσης, ήταν αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τη διεύθυνση και το προσωπικό της ΚΕΔΙΠΕΣ Λτδ .

Το ίδιο συνέβη προστίθεται και με την τρίτη περίπτωση αναστολής εκποίησης, προς σωτηρίαν μίας κύριας κατοικίας, ύστερα από αποδοχή της προταθείσας προοπτικής λύσης των προβλημάτων στο συγκεκριμένο δάνειο που υπέβαλε ο Επίτροπος στην ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία απέκλειε την εκποιητική διαδικασία. Σημειώνεται ότι, η διευθέτηση των υπό συζήτηση υποθέσεων πραγματοποιήθηκε κατόπιν υιοθέτησης των εισηγήσεων του Επιτρόπου.

Στην πρώτη περίπτωση που αφορά προγραμματισθείσα για τις 16/9/2021 εκποίηση πρώτης κατοικίας στην περιοχή Ψεματισμένου στη Λάρνακα, παρελήφθη από το Γραφείο του Επιτρόπου επιστολή από εκπρόσωπο των ενδιαφερομένων, στην οποία προβαλλόταν η θέση περί προθέσεως από πλευράς τους, για υποβολή αίτησης μέσω του Σχεδίου Αφερεγγυότητας.

Στη βάση των στοιχείων και ύστερα από σχετική επεξεργασία συναφών πληροφοριών, το Γραφείο του Επιτρόπου προχώρησε σε αποστολή επιστολής προς την ΕΕΠ. Παράκλησή του ήταν ήταν όπως ανασταλεί η προγραμματισμένη εκποίηση, ούτως ώστε να παρασχεθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερομένους για την ολοκλήρωση της δρομολογηθείσας διαδικασίας, στην οποία είχαν προσφύγει, με σκοπό την εξεύρεση μιας ορθολογικής και δίκαιης λύσης μέσα από τον μηχανισμό της αναδιάρθρωσης χρέους.

Στη δεύτερη περίπτωση, η ενδιαφερόμενη – δανειολήπτρια, με επιστολή προς το Γραφείο του Επιτρόπου, μέσω του δικηγόρου της, τους πληροφορούσε για καταιγισμό προειδοποιητικών επιστολών από την ΚΕΔΙΠΕΣ, σχετικά με την πρόθεσή τους για πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας της, στην περιοχή Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία.

Ακολούθως ο Επίτροπος, λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα της κατάστασής της, απέστειλε επιστολή προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, με την πλήρως αιτιολογημένη παράκληση όπως ανασταλούν οι «οποιεσδήποτε διαδικασίες για εκποίηση, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στον δικηγόρο της κυρίας χχχχχχχ να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, σε σχέση με πλαστογραφημένες υπογραφές. Σημειώνεται ότι η εν θέματι είναι χήρα ηλικίας 85 χρονών, το δε επίμαχο ακίνητο αποτελεί τη μοναδική κατοικία της».

Αναφορικά με την τρίτη περίπτωση, στις 17/9/2021, το Γραφείο του Επιτρόπου παρέλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από τη δικηγόρο της ενδιαφερόμενης, με τη μορφή του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενό του, η ΚΕΔΙΠΕΣ επρόκειτο να προχωρήσει εντός της επόμενης βδομάδας σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας συνταξιούχων χαμηλόμισθων δανειοληπτών στην Πάφο και συγκεκριμένα σε περιοχή της Πόλεως Χρυσοχούς.

Στις 20/9/21, το Γραφείο του Επιτρόπου, ύστερα από σχετικό αίτημά του, έλαβε επιστολή με στοιχεία από τη δικηγόρο των ενδιαφερομένων, με την οποία τους διαβεβαίωνε ότι το προς εκποίηση ακίνητο αποτελούσε την κύρια κατοικία των δανειοληπτών. Μάλιστα, στην ίδια επιστολή, αναφέρονταν τα ακόλουθα:

«[ …] Θα αποτελούσε θερμή μας παράκληση στην μεσολάβησή σας για άμεση επενέργεια με σκοπό την παγοποίηση του επερχόμενου πλειστηριασμού που θα επιφέρει τραγικές συνέπειες για τους εντολείς μας. Να σημειωθεί πως στην ανωτέρω αναφερόμενη οικία έχουν ανεγερθεί 5 διαμερίσματα. Υπάρχει πραγματική πρόθεση για τη διαφύλαξη της κύριας κατοικίας των εντολέων μας να διαχωριστούν τα εν λόγω διαμερίσματα με την έκδοση ενιαίων τίτλων και να προσφερθούν μέρος αυτών στην Τράπεζα στα πλαίσια εξώδικου διακανονισμού των οιωνδήποτε οφειλών τους σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλο περιθώριο διευθέτησης της οφειλής τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία και κατόπιν προσεκτικής επεξεργασίας συναφών πληροφοριών, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αποφάσισε ότι δικαιολογείται να προχωρήσει σε ενέργειες  προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, με την εισήγηση όπως ανασταλεί η προγραμματισμένη εκποίηση. Στόχος ήταν να αποφευχθεί η προσφυγή στην εκποιητική διαδικασία, αφού από πλευράς τους οι δανειολήπτες είχαν ήδη αποδεχθεί σχέδιο του Επιτρόπου για πρόταση διευθέτησης και αναδιάρθρωσης της πιστωτικής διευκόλυνσής τους. Εξάλλου, σύμφωνα με το περιεχόμενο της πιο πάνω  επιστολής, οι ενδιαφερόμενοι συμφώνησαν να προβούν σε ενέργειες, ώστε να γίνει ανακατανομή περιουσίας.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι οι εισηγήσεις του και για τις τρεις περιπτώσεις έγιναν αποδεχτές και έλαβε τις σχετικές ειδοποιήσεις χθες και σήμερα.

Ο Επίτροπος απευθύνει ξανά έκκληση προς τους δανειολήπτες να ενεργούν έγκαιρα, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό σύστημα και τους θεσμούς, για αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπενθυμίζει, εκ νέου, τους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, να αξιοποιούν τους συγκεκριμένους θεσμούς, πολύ πριν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα ΜΕΔ οδηγηθεί στην εκποιητική διαδικασία.