Κορωνοϊός: Δύο νεκροί και 140 νέα περιστατικά το Σάββατο

imagewΔύο άτομα απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 547 ενώ 140 νέα περιστατικά της νόσου εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 118,863. Το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στα 0,26%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, 96 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 39 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 76,05% των νοσηλευομένων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Επιπρόσθετα, 10 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 53,472 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Θάνατοι από τη νόσο COVID-19

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα δύο άτομα που απεβίωσαν με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19, αφορούν σε άντρα, ηλικίας 59 ετών, που κατέληξε στις 17 Σεπτεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Επίσης, γυναίκα, ηλικίας 92 ετών, κατέληξε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 547, εκ των οποίων 349 άντρες (64%), και 198 γυναίκες (36%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76,3 έτη.

Νοσηλευόμενοι

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 96 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 39 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 39 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 17 είναι διασωληνωμένοι, ο ένας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 21 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Στο Γενικό Νοσοκομείου Αμμοχώστου νοσηλεύονται 21 ασθενείς, εκ των οποίων 17 στον Θάλαμο COVID και 4 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται 10 ασθενείς, εκ των οποίων 7 στον Θάλαμο COVID και 3 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσηλεύονται 32 ασθενείς, εκ των οποίων 19 στον Θάλαμο COVID και 13 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται 5 ασθενείς στον Θάλαμο COVID.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου νοσηλεύονται 8 ασθενείς, εκ των οποίων 7 στον Θάλαμο COVID  και 1 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Στο Μακάρειο νοσηλεύονται 2 ασθενείς στον Θάλαμο COVID.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 17 ασθενείς  και ένας εκτός αναπνευστήρα.

Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου)

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, από τις 53,472 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν οι 5,242 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 48,230 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 140 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

1 κρούσμα από 42 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 4 κρούσματα από 2,404 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, 42 κρούσματα από 2,654 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, 8 κρούσματα από 134 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, 68 κρούσματα από 33,054 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία, 17 κρούσματα από 15,176 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
8 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως: Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 6,617 και εντοπίστηκαν 4 θετικά, στη Λεμεσό 2,511 και εντοπίστηκαν 3 θετικά, στη Λάρνακα 2,274 και εντοπίστηκαν 5 περιστατικά, στη Πάφο 1,087 και εντοπίστηκαν 2 θετικά και στην Αμμόχωστο 1,268 και εντοπίστηκε ένα περιστατικό.

Σε Κλειστές Δομές πραγματοποιήθηκαν 141 τεστ, στην Εθνική Φρουρά 807 και στον Δειγματοληπτικό έλεγχο επιβατών στα Αεροδρόμια 260 τεστ και δεν εντοπίστηκαν θετικά περιστατικά ενώ στον  Έλεγχο τουριστών – ΠΑΣΥΞΕ πραγματοποιήθηκαν 60 τεστ και εντοπίστηκε ένα θετικό περιστατικό.