Στην Αθήνα για τη Σύνοδο EUMED και ακολούθως στη ΝΥ για τη ΓΣ ΟΗΕ μεταβαίνει ο Πρόεδρος Δημοκρατίας


 
imagewΣτην Αθήνα μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής EUMED, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολούθως ο Πρόεδρος θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και τη συνάντηση με τον ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη Σύνοδο Κορυφής των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUMED, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Σλοβενίας και της Κροατίας, θα συμμετάσχουν οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων των συμμετεχόντων κρατών, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη Σύνοδο, είπε, είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, η κατάσταση που επικρατεί σε Συρία, Λίβανο, Λιβύη και Τυνησία, το Μεταναστευτικό, οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η πολιτική της Νότιας Γειτονίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και άλλα θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Πρόσθεσε ότι σε δείπνο εργασίας που θα ακολουθήσει των εργασιών της Ολομέλειας της Συνόδου, οι ηγέτες θα συζητήσουν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και θέματα που αφορούν υβριδικές απειλές.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα αύριο βράδυ, 16 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο με τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επαφές με ξένους ηγέτες, καθώς και με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.