Για “μοντέλο Σιγκαπούρης” στην Κύπρο, κάνει λόγο ο Ερσίν Τατάρ

Μπορεί να υπάρξει ένα “μοντέλο Σιγκαπούρης” στην Κύπρο, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μετά τη συνάντηση που είχε, τη Δευτέρα, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την ευκαιρία της αποχώρησής της από τη θέση της.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως είναι πάντα ανοικτός σε διάλογο και οποιαδήποτε ανεπίσημη συνάντηση για να εκφράσει τις θέσεις του με λεπτομέρειες.

Είπε πως η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία και πως μπορεί να υπάρξει ένα “μοντέλο Σιγκαπούρης” στο νησί, σημειώνοντας πως η χώρα στο σύνολό της μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο με τη συνεργασία.

Ο κ. Τατάρ είπε πως η κ. Σπέχαρ προσπάθησε να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη, και πως είχε αναλάβει πρωτοβουλία για επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων κατά την πανδημία.

Ανέφερε πως με την κ. Σπέχαρ αξιολόγησαν το τι έγινε το παρελθόν και πρόσθεσε πως επανέλαβε τη θέση της τ/κ πλευράς.

Υπενθύμισε πως ο ίδιος θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και επεσήμανε πως υπογράμμισε στην κ. Σπέχαρ πως η τ/κ πλευρά δεν θα αλλάξει τη θέση της και πως αναμένει από τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να δουν ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

“Η αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και η αποδοχή ενός ισότιμου διεθνούς στάτους είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν ξανά στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είπε ο κ. Τατάρ, επισημαίνοντας πως είχε εκφράσει τη θέση αυτή στη Γενεύη.

Υποστήριξε πως ο κ. Γκουτέρες είχε έλθει πιο κοντά στη θέση της τ/κ πλευράς αλλά στο τέλος της συνάντησης η ε/κ πλευρά δεν έβαλε οποιεσδήποτε νέες θέσεις στο τραπέζι.

Επανέλαβε πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία “δυο ισότιμων κυρίαρχων κρατών που να υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο”.

Είπε επίσης πως στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Ανέφερε πως με την κ. Σπέχαρ συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε πως η τ/κ πλευρά και η Τουρκία δεν θα αποδεχτούν ενέργειες της ε/κ πλευράς, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορούν έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπως επίσης και συμφωνίες που αυτή κάνει επί του θέματος.

Ανέφερε πως η πρόταση για μια διάσκεψη για συνεργασία στο θέμα αυτό βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.