Αντιδραση ΣΑΛ για αποκαλύψεις επιστολών Γ.Ελεγκτή

Το Συμβούλιο Αποχετευσεων Λευκωσίας με ανακοίνωση του απ’ αφορμή εκθεσεις του Γενικού Ελεγκτή  για οικονομικές ατασθαλίες και σκάνδαλα  στο ΣΑΛ αναφερει ότι υπάρχει κίνδυνος   δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων  η δημοσιοποίηση στοιχείων των επιστολών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πριν τη λήψη οποιωνδήποτε απόψεων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ), οι οποίες πιθανόν να δημιουργούσαν διαφορετικά δεδομένα ή/και αναθεώρηση αρχικών θέσεων.f71c3383fcb11eb303282bc99a9d5d80_L

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για το θέμα, αναφέρει ότι «η ανταπόκριση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας στην πρόθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για διενέργεια ελέγχου στον Οργανισμό, υπήρξε, από την πρώτη στιγμή, ειλικρινής, πλήρης και διαφανής».

Όντως, αναγνωρίζει το ΣΑΛ, «με δύο επιστολές που έλαβε από την Ελεγκτική Υπηρεσία στις 12 και 18 Φεβρουαρίου 2015, ενημερώθηκε για τα προκαταρκτικά ευρήματα των ερευνών που αφορούν δύο Συμβόλαια του Αποχετευτικού Συστήματος Μείζονος Λευκωσίας, με αριθμούς GN10/2005 και GN15/2006, τα οποία καλύπτουν περιοχές των Δήμων Έγκωμης και Αγλαντζιάς, αντίστοιχα».

Ως γενική θέση δηλώνει ότι «αριθμός εκ των τοποθετήσεων του Γενικού Ελεγκτή, στις δύο υπό αναφορά επιστολές, βρίσκουν το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας σύμφωνο».

«Εμείς πρώτοι προχωρήσαμε εδώ και καιρό σε δικές μας έρευνες εκεί όπου θεωρήσαμε ότι υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης», σημειώνει, εκφράζοντας τη θέση ότι «η ενίσχυση αυτής της προσπάθειας από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει».

Την ίδια ώρα όμως, προσθέτει, «έχουμε και ενδοιασμούς ως προς αριθμό τοποθετήσεων και εκτιμήσεων του Γενικού Ελεγκτή, ως αυτές διατυπώνονται στις επιστολές».

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας, αναφέρει, «έχει ήδη ενημερώσει το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή ότι προτίθεται να στοιχειοθετήσει και να διαβιβάσει τους εν λόγω ενδοιασμούς προς την Ελεγκτική Υπηρεσία για αξιολόγηση, σε μια προσπάθεια να πείσει για τις θέσεις του».

Αντ’ αυτού, προσθέτει, «με λύπη βλέπουμε να δημοσιοποιούνται στοιχεία των επιστολών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πριν τη λήψη οποιωνδήποτε απόψεων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, οι οποίες πιθανόν να δημιουργούσαν διαφορετικά δεδομένα ή/και αναθεώρηση αρχικών θέσεων».

«Είναι πεποίθησή μας ότι η παρατηρούμενη πρακτική δεν εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάγκη της προστασίας του πολίτη, αλλά και των Οργανισμών που υπόκεινται σε έλεγχο εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αφού υπέχει τον κίνδυνο δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων και αχρείαστου κλίματος προκατάληψης και καχυποψίας», καταλήγει το ΣΑΛ στην ανακοίνωσή του.

Να αναφέρουμε ότι ο  Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως η έρευνα ξεκίνησε καθότι υπάρχουν υπόνοιε για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
«Όταν βλέπουμε συμβόλαια με μεγάλη έκταση χρόνου και μεγάλες επεκτάσεις στο ύψος συμβολαίων, αυτά είναι εξ ορισμού πολύ υψηλού κινδύνου, σε ότι αφορά τη διαφθορά. Όταν έχεις κάποιο να διαχειρίζεται τόσο χρήμα, για παράδειγμα ένα μηχανικό, ένα τμήμα ή ένα οργανισμό και διαπιστώνεις ότι αυτό το συμβόλαιο ξεκινά με €10 εκ. και τελειώνει με €13 εκ. ή €14 εκ., προκύπτει θέμα διερεύνησης», υποστήριξε ο γενικός ελεγκτής.
Διευκρίνισε ότι δεν είναι απόλυτο σε όλες τις περιπτώσεις τέτοια έργα να συνοδεύονται με διαφθορά.
Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η έρευνα δεν θα περιοριστεί μόνο στο συμβούλιο αποχετεύσεως Λευκωσίας, αλλά και στα υπόλοιπα συμβούλια καθώς, λόγω της φύσης των εργασιών τους, είπε, προκύπτουν απρόβλεπτα στοιχεία.
Σημείωσε ότι αρκετές φορές αποδεικνύεται ότι οι μελέτες δεν είναι επαρκείς και χρειάζεται επανασχεδιασμός τμημάτων.
Είναι έργα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να τα ελέγξουμε σε μεγαλύτερο βάθος», παρατήρησε ο γενικός ελεγκτής. Από το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας (ΣΑΛ) έχει ζητηθεί κατάλογος των έργων που έγιναν τα τελευταία χρόνια ο οποίος και παραδόθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία.