Κ. Μαυρίδης: Παρανομίες του κατοχικού καθεστώτος για το χαλλούμι


Την παράνομη μεταφορά προβάτων από την Τουρκία στα κατεχόμενα για την παραγωγή χαλλουμιού κατήγγειλε με στοιχεία, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Μαυρίδης ζητά την λήψη άμεσων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας τρεις παραβιάσεις: α) η εισαγωγή των ζώων αυτών από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση  απαγορεύεται, β) η απευθείας εισαγωγή τους στην κατεχόμενη περιοχή είναι παράνομη και γ) η χρησιμοποίηση γάλακτος από τα εισαγόμενα αυτά πρόβατα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προϊόντος (ΠΟΠ), παραβιάζει τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι το ίδιο το λεγόμενο “Πρωθυπουργικό Γραφείο” του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε εδώ και μήνες ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα με εισαγωγή προβάτων από την Τουρκία, με στόχο την αύξηση του παραγώμενου γάλακτος στα κατεχόμενα. Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρίδης στην Επιτροπή, «το πρόγραμμα αποφασίστηκε λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση γάλακτος μετά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ βάσει του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού». Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης τονίζει ότι «ο “Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Συντονισμού”, σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, υλοποιώντας το πρόγραμμα αυτό, έχουν ήδη προχωρήσει σε εισαγωγή στις κατεχόμενες περιοχές, 180 προβάτων και 9 κριαριών φυλής “Ivesi”, τα οποία διανεμήθηκαν σε κτηνοτρόφους (περιλαμβανομένων εποίκων από την Τουρκία) στην περιοχή της Καρπασίας» και με σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους».
Με δεδομένο ότι η εισαγωγή των ζώων αυτών από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση  απαγορεύεται, η απευθείας εισαγωγή τους στην κατεχόμενη περιοχή είναι παράνομη και η χρησιμοποίηση γάλακτος από τα εισαγόμενα αυτά πρόβατα για την παραγωγή χαλουμιού στα κατεχόμενα, παραβιάζει τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει την έμπρακτη εφαρμογή του Κανονισμού αναφορικά με τα επιτρεπόμενα ζώα στην παραγωγή γάλακτος και ότι τα εισαγόμενα ζώα από την Τουρκία δεν θα συμμετέχουν στην παραγωγή του χαλλουμιού, ως προϊόντος  ΠΟΠ.