Τα εύσημα στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τα  εύσημα στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντς στο δείπνο που εγινε στο Προεδρικό προς τιμή των μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζουν στην Κυπρο.αναστασιάδης-ντράγκι

.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο για το μέλλον τους και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξευρεθούν οι τρόποι αποκατάστασης της προοπτικής ανάπτυξής τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια δείπνου που διοργάνωσε στο Προεδρικό για τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών της ευρωζώνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η κυπριακή οικονομία, τις προσπάθειες της Κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο ΕΕ.

Στο τέλος της ημέρας, επεσήμανε, η Κύπρος «έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα, όχι μόνο από τις λανθασμένες πολιτικές του δικού μας τραπεζικού τομέα και της δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά και από τις αδυναμίες της οικονομικής διακυβέρνησης και εποπτείας της ευρωζώνης και της ΕΕ».

Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, «έπρεπε να πάρουμε τολμηρά και επώδυνα μέτρα για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της οικονομίας μας μετά τα γεγονότα του 2013». Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης και εξυγίανσης έχει φέρει ήδη απτά και θετικά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας τις θετικές αξιολογήσεις που πήρε η κυπριακή οικονομία.

Αναφερόμενος στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η νέα νομοθεσία για τις εκποιήσεις «αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για τον τραπεζικό τομέα έτσι ώστε να δοθούν τα κίνητρα σε μεγάλους δανειολήπτες να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νέα πλαίσιο αφερεγγυότητας που στόχο έχει «να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες που επηρεάστηκαν άμεσα από την κρίση».

Σε αναφορά του στην ευρωπαϊκή οικονομία, επεσήμανε ότι υφίστανται ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι. «Τα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και η ανεργία είναι διαδεδομένα, παρεμποδίζοντας την προοπτική ανάπτυξης των χωρών», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ακόμη πιο πολύ». Είναι επιτακτική η ανάγκη, πρόσθεσε, «να βρούμε τρόπους επανάκτησης της προοπτικής ανάπτυξης των οικονομιών μας». Βρισκόμαστε, συμπλήρωσε, «σε ένα κρίσιμο σημείο για το μέλλον μας».

Καλωσόρισε τις πρόσφατες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επικέντρωση στις επενδύσεις και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανακοινώσει μια μη συμβατική νομισματική πολιτική με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης». Προς αυτό το σκοπό έδωσε τα εύσημα στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τον «καταλυτικό ρόλο» που διαδραμάτισε για να παρθεί αυτή η «ριζική και θαρραλέα απόφαση για το ευρωσύστημα».

Εξέφρασε τη θέση ότι η απόφαση αυτή υπό από ορισμένες συνθήκες «συμβιβάζει την ανάγκη να συνδυαστούν οι πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με την ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσες προοπτικές ανάπτυξης για τις οικονομίες μας».

Μπορεί επίσης να εκληφθεί, πρόσθεσε, «ως μια άμεση απάντηση σε όσους ασκούν έντονη κριτική στην ΕΕ για μονόπλευρες πολιτικές».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι η πολιτική αυτή θα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση σε οικονομίες όπως της Κύπρου. «Προσβλέπουμε στη συμμετοχή μας σ` αυτό το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, με την ίδια αποφασιστικότητα έτσι ώστε «να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Στο τέλος της ημέρας, σημείωσε, «εργαζόμαστε όλοι για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής των πολιτών μας». Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, πρόσθεσε, «έχουν θυσιάσει πολλά, ας μην τους απογοητεύσουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «σύντομα θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες». Κατέστησε σαφές ότι «έχουμε κάτι περισσότερο από ένα πενταετές πρόγραμμα να εφαρμόσουμε: Έχουμε ένα όραμα, να αλλάξουμε την Κύπρο έτσι ώστε να ξεκλειδώσουμε πλήρως την προοπτική της οικονομίας και των πολιτών μας».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τελικά θα εξέλθουμε πιο ισχυροί και σοφοί από αυτήν την κρίση», είπε καταλήγοντας στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.