Η συμμαχία χωρών της Κεντρικής Ασίας υπό τη Ρωσία ανησυχεί για υποσχέσεις που δεν τηρούν οι Ταλιμπάν


 

imagewΟ Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ / CSTO), στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Ρωσία, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τη βραδύτητα των Ταλιμπάν να σχηματίσουν μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.

“Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι υποσχέσεις της ηγεσίας των Ταλιμπάν να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο στάδιο της υλοποίησης”, δήλωσε ο Στανισλάβ Ζάας, Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας αυτής ,στην οποία μετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, κυρίως το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ωστόσο, στο τέλος τηλεδιάσκεψης των προέδρων των χωρών μελών, ανάμεσά τους και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, “ορισμένες θετικές δηλώσεις των Ταλιμπάν όσον αφορά την εσωτερική και την εξωτερική τους πολιτική”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Ζάας δήλωσε επίσης ότι ελπίζει να “τηρηθούν” οι υποσχέσεις των Ταλιμπάν να καταπολεμήσουν τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, καθώς η κεντρική Ασία και η Ρωσία αποτελούν διαδρομές που προτιμούν οι διακινητές οπίου και ηρωίνης. Μετά την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η Ρωσία επέλεξε μια μάλλον συμφιλιωτική θέση απέναντι στους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι οι τελευταίοι έστελναν “θετικά μηνύματα” στο θέμα των ελευθεριών και του καταμερισμού της εξουσίας και συμπεριφέρονταν “πολιτισμένα” στην Καμπούλ.

Η Μόσχα, η οποία καλεί σε “εθνικό διάλογο” στο Αφγανιστάν, ανησυχεί για την ασφάλεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας, που επίσης συνορεύουν με τη Ρωσία. Ο Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι θέλει να αποφευχθεί η εισροή μεταναστών και τζιχαντιστών μαχητών.

Ο Ζάας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ληφθεί απόφαση για “πρόσθετα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των κρατών μελών του ΟΣΣΑ”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι θα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή έως τις 16 Σεπτεμβρίου. “Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι για όλη την ευρασιατική περιφέρεια και τον κόσμο στο σύνολό του”, υπογράμμισε. Στρατιωτικές ασκήσεις προγραμματίζονται επίσης στο Κιργιστάν, άλλη χώρα της κεντρικής Ασίας, από την 1η έως την 9η Σεπτεμβρίου, έπειτα από παρόμοιες ασκήσεις στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν νωρίτερα.

Σχέδιο διάσωση παρουσίασε ο ΥΠΕΞ Γερμανίας

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο ένα σχέδιο διάσωσης ανθρώπων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και στο Αφγανιστάν γενικότερα.

“Πρώτα απ` όλα, γίνονται συνομιλίες με την Τουρκία και τις ΗΠΑ αλλά και με τους Ταλιμπάν, για το αν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως πολιτικό και μετά την 31η Αυγούστου για να απομακρυνθούν άνθρωποι – ακόμη και μετά την αποχώρηση γερμανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων”, ανέφερε ο Μάας.

“Δεύτερον, συνομιλούμε με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα από ξηράς. Για αυτό έχουν διατεθεί 100 εκατομμύρια ευρώ. Τρίτον, οι γερμανικές πρεσβείες στις γειτονικές χώρες θα πρέπει να εκδίδουν γρήγορα και εύκολα βίζες για είσοδο στη Γερμανία”, σημείωσε.

“Τέταρτον, το προσωπικό στις διπλωματικές αποστολές θα αυξηθεί εκεί προκειμένου να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία. Πέμπτον, το πρόγραμμα για Αφγανούς που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο θα αυξηθεί κατά άλλα δέκα εκατομμύρια ευρώ”, είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάας.

“Θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους Ταλιμπάν, γιατί αυτοί φυσικά θα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων”, διευκρίνισε ο Χάικο Μάας.

“Η κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο έχει γίνει ακόμα πιο χαοτική τις τελευταίες ώρες. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Για τον λόγο αυτό, δεν συνιστούμε να πηγαίνει κανείς μόνος στο αεροδρόμιο. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι άνθρωποι θα μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στον εσωτερικό δακτύλιο του αεροδρομίου”, ανέφερε.

“Αυτό καθιστά την απομάκρυνση πιο δύσκολη, την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται πρόνοια ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν επίσης να βοηθηθούν μετά το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης”, πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.