Χιλιάδες κόσμου καταδίκασαν την πολιτική της ΕΚΤ

Χιλιάδες κόσμου απ` όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου συγκεντρώθηκαν  το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το Συνεδριακό Κέντρο όπου θα πραγματοποιηθεί αύριο η συνεδρία της ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να απαιτήσουν μια Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.ÓÕËËÁËÇÔÇÑÉÏ  ÅÍÁÍÔÉÁ ÔÇÓ ËÉÔÏÔÇÔÁÓ

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Πλατφόρμα Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων «Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί» και σε αυτήν συμμετείχαν οι ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣ, ΠΟΒΕΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική, ΕΚΥΣΥ, ΠΟΦΕΝ, ΠΣΕΜ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κίνημα Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις, Κίνημα Πολιτισμού , Κίνημα κατά των Εκποιήσεων και η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της Τρόικας και των πολιτικών λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. “Φτάνει πια”, “Save the people”, “Citizens against corruption”, “The Nazis are back” ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιδόθηκε υπόμνημα στη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο οι διαδηλωτές υποδεικνύουν ότι τα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, περικοπών και συρρίκνωσης της κοινωνικής πολιτικής και οι πολιτικές που σχεδίασαν και σχεδιάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και οι μειώσεις στους μισθούς, κάθε άλλο παρά οδήγησαν στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.

«Το αντίθετο έχει συμβεί, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο μαρασμού και ύφεσης, η ανεργία ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και η φτώχεια αυξάνεται δραματικά» προσθέτουν.

Το υπόμνημα αναφέρεται και στα αποτελέσματα των πολιτικών που έχουν επηρεάσει τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, κάνοντας ειδική μνεία στη μείωση του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη μείωση σε ολόκληρη την Ευρώπη στην απασχόληση, την αυξητική τάση μετανάστευσης των νέων, στη μείωση των μισθών, στους 240.000 ανθρώπους που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας και τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους.

Και απαιτούν από την ΕΚΤ πολιτική ανάπτυξης και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, τερματισμό της μείωσης των κονδυλίων για κοινωνική πολιτική και του ξηλώματος του κοινωνικού κράτους, άμεση εκπόνηση προγραμμάτων που να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, διαφάνεια και εκδημοκρατισμό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, τερματισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές συμβάσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Κινήματος κατά των Εκποιήσεων Παναγιώτης Ζήνωνος, ο τέως Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Πάμπος Χαραλάμπους, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Blockupy, Γερμανός Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Ασπίδας Φάμπιο Ντεμασί, ο ΓΓ του Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Νίκος Ορφανός, ο εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ Μιχάλης Ιερείδης, ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΓΣΕΕ Θανάσης Δανούσης, ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, ο ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης οι οποίοι κάλεσαν τους πολίτες σε διαρκή αγώνα κατά των πολιτικών των μνημονίων και της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επίσης ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Απόστολος Αποστολίδης ανέγνωσε μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Εκπαιδευτικών.

Ο ΓΓ της ΠΣΟ Γιώργος Μαυρίκος εξέφρασε αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και στο λαό της Κύπρου που αγωνίζεται – όπως είπε – για τα δικαιώματα του και για ένα καλύτερο μέλλον.

«Είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε τις πολιτικές της Τρόικας, τις πολιτικές της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, οι οποίες γεννούν βάσανα, προβλήματα, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση και οδηγούνε εργάτες αξιοπρεπείς στη φτώχεια και στη ζητιανιά. Είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε ότι η εργατική τάξη στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα μας, για να ξέρει ο εργάτης ότι θα έχει συλλογική σύμβαση, ότι η σύμβαση θα ισχύει, να ξέρει ο εργαζόμενος ότι θα έχει συγκεκριμένο ωράριο, να ξέρει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ότι δεν θα του το βγάλουν στον πλειστηριασμό, είμαστε εδώ για να έχει ο καθένας κοινωνική ασφάλιση, σύνταξη και δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, για το παρόν και το μέλλον του να έχει τις προϋποθέσεις να ζει σαν άνθρωπος και όχι σαν ζώο» σημείωσε.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης τόνισε πως την «αναδιάρθρωση» του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος κατέρρευσε λόγω της ασύδοτης βουλιμίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου για εύκολο κέρδος, την πληρώνουν οι λαοί: οι εργαζόμενοι, που βλέπουν τα δικαιώματα τους να συρρικνώνονται και να γίνονται έρμαιο στην ασυδοσία του εργοδότη, οι συνταξιούχοι που καταδικάζονται στον κοινωνικό αποκλεισμό, οι άνεργοι, οι αγρότες που ξεκληρίζονται, οι μικροεπιχειρηματίες, οι νέοι που βλέπουν τα όνειρα τους να καταστρέφονται.

Επεσήμανε ότι αυτή η οικονομική και κοινωνική προσέγγιση των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. έχει επιβληθεί στην Κύπρο μέσα από ωμούς εκβιασμούς και απειλές. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει διαδραματίσει σε αυτή την κατεύθυνση η Ε.Κ.Τ. Συμπρωταγωνιστής δυστυχώς ήταν και η δική μας κυβέρνηση, ανέφερε, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να τονίσει ότι ακόμα και να μην μας επιβαλλόταν Μνημόνιο, πάλι τις ίδιες πολιτικές θα εφάρμοζε επειδή αποτελεί το ιδεολογικό της Μανιφέστο.

Κάλεσε παράλληλα το λαό να μην υποταχθεί, να μην παραδοθεί σε όσα μας επιβάλλονται. Σε τέτοια περίπτωση, είπε, σίγουρα τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα για τους εργαζόμενους και το λαό.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, Ευρωβουλευτές και Βουλευτές.