Το Υπουργικό αποφασίζει την Δευτέρα ανάκληση διαβατηρίων αξιωματούχων του ψευδοκράτους

 

imagewΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10.30πμ, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στην Προεδρική Κατοικία, στο Τρόοδος.

Κατά τη συνεδρία,   αναμένεται το Υπουργικό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα ανάκλησης ή όχι ταξιδιωτικών εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το κατά πόσον οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα εισέρχονται στα μαθήματα τους με εξέταση PCR ή rapid test κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Για το θέμα ενδέχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, να αποφασίσει τελικά να μην το συζητήσει στη συνεδρία της 23ης Αυγούστου, αλλά στην επόμενη συνεδρία του Σώματος, την 1η Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για να εξεταστεί ακόμη λίγες μέρες η επιδημιολογική εικόνα που δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Άλλος λόγος ενδεχόμενης αναβολής της συζήτησης του θέματος, σημειώθηκε, είναι οι διαφωνίες που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να δοθεί χρόνος να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα για να ληφθεί μια απόφαση με την οποία θα συμφωνούν όλοι.

Επιπλέον,  ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί το θέμα της κοστολόγησης μέτρων και δράσεων που αφορούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Τα μέτρα, τα οποία θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, είναι αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου του 2021 στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακα και την επαρχία Λεμεσού με τέσσερις νεκρούς και η οποία κατέκαψε 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης, οικίες, υποστατικά και αυτοκίνητα.

Κατά την σύσκεψη εκείνη καταγράφηκαν συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, όπως, για παράδειγμα, η ενίσχυση των μεθόδων επικοινωνίας μεταξύ των Υπηρεσιών, η αναβάθμιση του θεσμού των εθελοντών, η ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης, η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας, η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η αμεσότερη επίταξη ιδιωτικών μέσων.