4000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκαν από ΚΔ στα κατεχόμενα, διακόπηκε το μεσημέρι η παροχή

Δεκάωρη διακοπή ρεύματος στα κατεχόμενα

 

imagewimagewΣε περίπου 4000 μεγαβατώρες ανέρχεται η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που δόθηκε, έπειτα από αίτημα, από την Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα.

Η παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και διακόπηκε σήμερα το μεσημέρι, ενώ αρχικά είχε ζητηθεί να διακοπεί τα μεσάνυχτα της 17ης Αυγούστου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, Ρογήρος Ταπάκης,
ζητήθηκε παράταση στην παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το μεσημέρι σήμερα. Στις 12.00 σήμερα άρχισε διακοπή της διοχέτευσης ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κατεχόμενα, που γίνεται σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί, πρόσθεσε ο κ. Ταπάκης.

Σημείωσε πως η ποσότητα που δόθηκε ανέρχεται συνολικά σε περίπου 4000 μεγαβατώρες και πως αυτή θα επιστραφεί σε
κατοπινό στάδιο, και συγκεκριμένα κατά τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο, «οπόταν θα μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα για το σύστημα μαζί με την παραγωγή της ΑΗΚ».

Είπε ακόμη πως αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στο σύστημά μας, όπως πχ. βλάβη, «μπορούμε να ζητήσουμε να μας δώσουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να υπάρξει προγραμματισμός».

Ο κ. Ταπάκης ανέφερε πως η συνεννόηση για την παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται μεταξύ των δυο πλευρών με βάση τις διευθετήσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Διακοπή ρεύματος για 10 ώρες στα κατεχόμενα

Προβληματική εξακολουθεί να είναι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα παρά την έλευση χιλιάδων τόνων καυσίμων από την Τουρκία, με αποτέλεσμα η «αρχή ηλεκτρισμού» να ανακοινώσει δεκάωρη διακοπή σήμερα.

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, η διακοπή είναι γενική κι ισχύει από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 10 απόψε και οφείλεται σε μη επαρκή παραγωγή.

Σημειώνεται ότι για να λυθεί το πρόβλημα της παραγωγής στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό ήρθαν τάνκερ από την Τουρκία με πετρέλαιο χωρίς να έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός και χωρίς να γίνουν αναλύσεις ποιότητας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Η κίνηση Πράσινη Ειρήνη σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι αμφιβόλου ποιότητα οι 2400 τόνοι πετρελαίου και ζητεί να γίνουν αναλύσεις και τα αποτελέσματα να δημοσιοποιηθούν.