Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λεμεσού

imagewΤην αντίδραση της εταιρείας σε σχετική επιστολή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, για αναίρεση της απόφασης απόλυσης τεσσάρων υπαλλήλων της, αναμένουν οι εργαζόμενοι της DP World Limassol, οι οποίοι συνεχίζουν από χθες την επ’ αόριστον απεργία τους.

Σε δηλώσεις του έξω από τον χώρο του τερματικού γενικού φορτίου, ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή του για τη στάση της εταιρείας, που ανακοίνωσε σε τέσσερις εργαζόμενους την απόλυση τους.

«Η απόφαση της εταιρείας να απολύσει τέσσερα άτομα ήταν εκτός του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, εφόσον εκκρεμούσε η εργατική διαφορά στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων», είπε και πρόσθεσε ότι αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη η σημερινή επιστολή που έστειλε το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, προς την εταιρεία, με την οποία της ζητά να αναστείλει τις όποιες απολύσεις και καλεί σε συνάντηση τη Δευτέρα 23 Αυγούστου.

Η θέση των συντεχνιών είναι ξεκάθαρη από χθες, σημείωσε ο κ.Ελευθερίου, δηλαδή «απόσυρση των απολύσεων κι αν τίθεται οποιοδήποτε θέμα, πάντα στα πλαίσια της εκάστοτε Νομοθεσίας και του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε».

«Οπότε και αυτή τη στιγμή, αν η εταιρεία ανακαλέσει τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι θα πιάσουν αμέσως δουλειά», συμπλήρωσε.

Ικανοποιημένος από την αντίδραση του Υπουργείου Εργασίας εμφανίστηκε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Λεμεσού Γιάννης Τσουρής και υπέδειξε ότι «αυτό που απομένει για να ολοκληρωθεί θετικά αυτή η προσπάθεια, είναι και η θετική απάντηση από πλευράς εταιρείας».

Η DP World Limassol, συνέχισε, θα πρέπει να δείξει την καλή της θέληση, «να επανέλθει η εργατική ειρήνη στο λιμάνι Λεμεσού και να πάμε, στο πλαίσιο του διαλόγου, να βρούμε τις λύσεις, που πρέπει να βρεθούν για να αρθεί αυτή η εργατική διαφορά».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εντός του τερματικού βρίσκονται ευπαθή προϊόντα, που αναμένουν εκφόρτωση και μεταφορά στην ενδοχώρα, ο κ. Τσουρής είπε πως «τα ευπαθή προϊόντα είναι σε ψυγεία και στο παρόν στάδιο, η πληροφόρηση, που έχουμε είναι ότι, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συντήρηση τους».

Την ίδια ώρα είπε πως αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τεθούν προς την ίδια την εταιρεία, «η οποία με μια θετική απάντηση, που μπορούσε να δώσει από χθες, θα αποσοβούσε αυτά τα επιμέρους προβλήματα, που δημιουργούνται».

«Μια απεργία και ειδικά στο λιμάνι, είναι φυσικό να δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα, όμως αυτό το βάρος της ευθύνης πρέπει να πάει εκεί που αναλογεί και είναι στην πλευρά της εταιρείας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την απόφαση των απεργών να εκφορτώσουν, χθες βράδυ, έξι άλογα που βρίσκονταν σε πλοίο, ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ είπε ότι οι απεργοί έχουν δείξει ότι βλέπουν με ευαισθησία συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια μιας απεργίας.

«Είχαμε αντιληφθεί ότι βρίσκονταν στο πλοίο και δεν υπήρχε λόγος, λόγω της απεργίας, να μένουν μέσα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, γι αυτό γύρω στις 8 το βράδυ, με ομόφωνη απόφαση των απεργών, τα έξι άλογα αποβιβάστηκαν και έφυγαν από το λιμάνι», ανέφερε ο κ.Τσουρής.

Διαμήνυσε, τέλος ότι, για τα υπόλοιπα προϊόντα που συνεχίζουν να βρίσκονται στο τερματικό, «ο εκτελωνισμός τους και η διοχέτευση τους στην αγορά εναπόκειται 100% στην απάντηση της εταιρείας».