Το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο για “βολική κοπτοραπτική” στο κυπριακό

Το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου το Σάββατο στην εκδήλωση για την Αμμόχωστο  κατηγορεί εκ νέου τον Πρόεδρο  ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του .Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη αποτελεί πρόκληση για τον κόσμο της Αμμοχώστου και όχι μόνο. Ο κ. Αναστασιάδης επιδόθηκε σε μια βολική για τον ίδιο κοπτοραπτική της πορείας του Κυπριακού για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο. Ούτε τους Βαρωσιώτες, ούτε το Δήμο Αμμοχώστου, ούτε τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον, ούτε τη διεθνή κοινότητα ακούει ο κ. Αναστασιάδης για το μερίδιο των δικών του ευθυνών. Αρνείται να παραδεχθεί πού έφτασαν τα πράγματα επί των ημερών του. Ότι χάνεται το Βαρώσι και ο οριστικός διαμελισμός της πατρίδας μας είναι πιο ορατός από ποτέ άλλοτε.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν κατανοεί ότι κανείς δεν του ζητά να υποχωρήσει στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά το αντίθετο. Του ζητούμε να μην διευκολύνει τους τουρκικούς διχοτομικούς σχεδιασμούς, με τις παλινωδίες και την αναξιοπιστία του. Αναξιοπιστία που παραδέχεται μέχρι και ο ίδιος ο διαπραγματευτής του. Αναξιοπιστία που ενισχύεται από την αυτοαναίρεση των δεσμεύσεών του και των συγκλίσεων στο Κυπριακό. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν άκουσε καμιά πρόταση από κανένα. Όμως εδώ και μήνες έχει στα χέρια του γραπτή και ολοκληρωμένη πρόταση του ΑΚΕΛ για το πώς εισηγούμαστε να δράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόταση που στηρίζεται σε αρχές και που ανταποκρίνεται στα όσα εισηγείται ο ΓΓ του ΟΗΕ. Πρόταση όμως την οποία αρνείται να αξιοποιήσει ο Πρόεδρος, χωρίς να έχει αξιόπιστη εναλλακτική.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι το Κυπριακό και η ίδια η Κύπρος βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αν τα πράγματα αφεθούν να φτάσουν στην οριστική διχοτόμηση, ξημερώνουν επικίνδυνες μέρες για την πατρίδα και το λαό μας.”

Απάντηση κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε ιστορικά γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και «στους όποιους αβάσιμους ισχυρισμούς προβάλλει σήμερα το ΑΚΕΛ, δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις», αναφέρει σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Με αφορμή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, αναφορικά με τη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει επιπρόσθετα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις αρχών και δεν θα υποκύψει σε εκκλήσεις που ενέχουν πολιτικές σκοπιμότητες και που ποσώς δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής, ή ακόμα και της τουρκοκυπριακής, κοινότητας.