Και ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν θα παραστεί στο επίσημο δείπνο που παραχωρεί ο Πρόεδρος στο Μ.Ντράγκι

Μετά τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ο οοπίος ανακοίνωσε προχθες  πως δεν θα παρευρεθεί στο επίσημο δείπνο που παραχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Μάριο Ντράγκι  καιÌÁÑÉÍÏÓ ÓÉÆÏÐÏÕËÏÓ ÍÅÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÅÄÅÊ στα μέλη του Δ.Σ και τη Ε.ΚΤ , ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανακοίνωσε σήμερα πως θα βρίσκεται στην  εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έξω από το Συνεδριακό και όχι στο επίσημο δείπνο που θα παραχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μάριο Ντράγκι. Ο   Μαρίνος Σιζόπουλος,  κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρών τους στην εκδήλωση.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος αρχικά αναφέρθηκε σε τεράστιες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου και κυρίως για την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος. Υπενθύμισε την παράτυπη, αν όχι παράνομη, όπως είπε, παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα σε μια περίοδο που η Τράπεζα ήταν αφερέγγυα, με αποτέλεσμα δις ευρώ να μετακινηθούν από την Κύπρο στην Ελλάδα με τεράστιες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

“Είναι για αυτό το λόγο που από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ είχε ζητήσει από την κυπριακή Κυβέρνηση να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής εναντίον της ΕΚΤ και να διεκδικήσει το συγκεκριμένο ποσό”, είπε. Επίσης, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε σε ευθύνες της ΕΚΤ για την προώθηση του διαχωρισμού των εργασιών των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και την άσκηση πίεσης για την παραχώρηση στην Ελλάδα των υποκαταστημάτων με τεράστια οικονομική επίπτωση στην κυπριακή οικονομία.

Οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις, όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, καλύφθηκαν εν μέρει με το δάνειο από την Τρόικα, με το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά και με την απώλεια των αξιογράφων.

Ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τις εργασίες της ΕΚΤ και να διεκδικήσει χαλαρώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί για παραχώρηση ρευστότητας σε χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο. Χαλαρώσεις οι οποίες, όπως είπε, δικαιολογούνται γιατί η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα σε Μνημόνιο που έχει υποστεί κούρεμα καταθέσεων, γιατί είναι μια μικρή και ευαίσθητη οικονομία, γιατί βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης με σοβαρές επιπτώσεις από την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, και γιατί η Κύπρος είναι μια ημικατεχόμενη χώρα, η οποία επωμίστηκε μόνη της το βάρος και το κόστος της κατοχής.

“Είναι γι αυτούς ακριβώς τους λόγους που θα ήθελα να καλέσω σήμερα τους Κύπριους πολίτες να δώσουν μαζικά την παρουσία τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο. Η ΕΔΕΚ”, συνέχισε, “θα εκπροσωπηθεί στη συγκέντρωση αυτή από την ηγεσία της και γι` αυτό ακριβώς το λόγο θα ήθελα να πληροφορήσω δημόσια ότι δεν προτίθεμαι να εκπροσωπήσω την ΕΔΕΚ στο αποψινό δείπνο που θα παραχωρηθεί προς τιμή των μελών της ΕΚΤ γιατί εκείνη τη στιγμή η θέση η δική μας θα είναι με τους διαδηλωτές και με όσους υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του κυπριακού λαού και όσους υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν δραστικά και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αδικίας που επιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά δυστυχώς και με την συνδρομή των δικών μας κυβερνώντων με τις λανθασμένες αποφάσεις που είχαν λάβει”.