Προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου η εξαγγελία Τατάρ, καταγγέλλει ο Πρόεδρος

imagewΓια προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με την εξαγγελία του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι.

Κληθείς την Τρίτη, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, να σχολιάσει την εξαγγελία του Τ/κ ηγέτη για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «σίγουρα αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο, είναι απαράδεκτο και είναι μια προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει υπόψιν του «τι ακριβώς είτε εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε είπε ο κ. Ερντογάν» και θα απαντήσει όταν λάβει γνώσιν.

Ερωτηθείς για την αξίωση λύσης στη βάση δύο κρατών που Τουρκία και τ/κ κοινότητα θέτουν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα ήτο ευκολότερο και για μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ε/κ κοινότητας».

«Συνεπώς δεν είναι ποιος θέτει τί ως προαπαιτούμενο δεν είναι μόνο τί θα πάρουν οι Τ/κ επιτέλους είναι τί είναι έτοιμοι να δεχθούν  με βάση το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η 20η Ιουλίου «είναι μέρα μνήμης για τα όσα συνέβησαν προ και τα όσα συνέβησαν μετά το προδοτικό πραξικόπημα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ημέρα μνήμης για τις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας, ημέρα μνήμης για τα όσα λάθη διαπράξαμε αλλά και για τις έκνομες ενέργειες που συνεχίζουν να υπάρχουν».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είναι και μέρα τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους είτε αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και την συνταγματική τάξη είτε για την εδαφική ακεραιότητα και ελευθερία της πατρίδας τους καθώς και μέρα τιμής για όλους όσοι αγνοούνται ύστερα από μάχες στα πεδία των μαχών ή άλλως πως και για όσους όμως αγωνιζόμενοι επέζησαν».

Σημείωσε ότι «την ίδια ώρα είναι και μέρα προβληματισμού στο πώς αντιμετωπίζουμε την οξυνόμενη τουρκική αδιαλλαξία και πώς αποτρέπουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας».

«Για αυτό και η έκκληση είναι ότι ο τρόπος και η οδός δεν είναι άλλη από την ενότητα  και τη συνεχή προσπάθεια μέσα από τα όπλα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.