Νέο «προεδρικό» και «βουλή», τα «χαρμόσυνα νέα» του Ταγίπ Ερντογάν

23ee689e4991b75c59214e863f3d9172Με μιάμιση ώρα καθυστέρηση ο Τούρκος Πρόεδρος προσφώνησε τη «βουλή» στις 17.30 αντί στις 1600 και ανέφερε ότι το κτήριο της «προεδρίας» της «τδβκ» και το «κοινοβούλιο» δεν αρμόζουν στο ψευδοκράτος. Τα νέα κτίρια θα κτιστούν σε γη 500 στρεμμάτων που «ανήκει» στον τουρκικό κατοχικό στρατό, κοντά στον Αγιο Δομέτιο, μαζί με «εθνικό κήπο» και αίθουσα διασκέψεων, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Είναι έκφραση του να είσαι «κράτος», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, που επανέλαβε ότι στηρίζει πλήρως την πρόταση του Τ/κ ηγέτη για λύση δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών και επανέλαβε την πρότασή του για πραγματοποίηση Διεθνούς Φόρουμ για την ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ευτυχισμένος που βρίσκεται στο ψευδοκράτος για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής και απευθύνεται στη «βουλή», ενώ χαιρέτισε και την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν που ήταν εντός του «κοινοβουλίου».

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε το θέλουν είτε όχι, την αιώνια αδελφότητα μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, που αντλεί τη δύναμή της από το ευλογημένο αίμα των μαρτύρων μας, ανέφερε. Σημείωσε δε ότι θα προβούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σε τελετή ομαδικών εγκαινίων.

Το «κοινοβούλιο» είναι ένας θεσμός, που εκφράζει «την αποφασιστικότητα, τη θέληση και το πάθος της ελευθερίας των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, η ισχυρή υποστήριξη της Τουρκίας και οι προσπάθειες των μελών της «βουλής» δεν επέτρεψαν να χάσουν ποτέ την πίστη τους στον «δίκαιο αγώνα» του Κυπριακού. Η «βουλή» έχει  προσθέσει δύναμη στην υπόθεση της Κύπρου αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση του αγώνα του τ/κ «λαού» για τα δικαιώματα και την ελευθερία του. Και γι’ αυτό, είπε, είναι ευγνώμων σε  όλα τα μέλη της «βουλής».

Για τους «βουλευτές» που σήμερα δεν ήταν παρόντες στην ειδική συνεδρία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «προσεύχομαι να τους ελεήσει ο Αλλάχ»  και ευχήθηκε επιτυχία σε όλους τους «βουλευτές» που έχουν πάρει την εμπιστοσύνη του κόσμου και βρίσκονται σε αυτό τον «θεσμό» και ειδικά σε όσους ήταν παρόντες σήμερα.

Στην υπόθεση της Κύπρου, συνέχισε, η κόρη πατρίδα με την μητέρα πατρίδα και το μεγάλο τουρκικό έθνος «είναι ένα». Το στήριγμα αυτής της υπόθεσης είναι «οι μάρτυρες μας, οι βετεράνοι μας, οι γενναίοι μουτζαχεντίν που σκότωσαν για να σκοτωθούν για την πατρίδα τους», πρόσθεσε. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι 498 είναι οι νεκροί «ήρωες που έδωσε η Τουρκία στην ειρηνευτική επιχείρηση του 1974», όπως αποκάλεσε την εισβολή, και οι Τ/κ έχασαν 270 «τέκνα τους, τα 70 ήταν μουτζαχίτ (πολεμιστές)». Συνολικά, είπε, 1672 Τ/κ αδέρφια τους έχασαν τη ζωή τους.

Αυτοί που βλέπουν τ’ αδέρφια μας τους Κύπριους ως μια «εύκολη μπουκιά», βρέθηκαν αντιμέτωποι και ηττήθηκαν στους επικούς αγώνες των μεχμετζίκ και των ματζαχεντίν μας, συνέχισε. Μνημόνευσε γι αυτό όλους τους «ήρωες και τους αγωνιστές» αλλά και τους πρώτους ηγέτες των Τ/κ, Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε ορισμένους κύκλους, που στοχεύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, να κλέψουν τη μαγιά της ηρεμίας στη λίμνη αδελφοσύνης μας. Θα είμαστε ένα, θα είμαστε αδέρφια, ναι θα προχωρήσουμε μαζί για το μέλλον της Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιον να πληγώσει με δηλητηριώδη βέλη διαχωρισμού τις καρδιές του τουρκοκυπριακού λαού». Πρέπει, συνέχισε, όλοι οι πολιτικοί που εκπροσωπούν τη βούληση του «λαού» στη «βουλή» να ενεργήσουν υπεύθυνα και να «χαλάσουν αυτό το παιχνίδι. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό αντικατοπτρίζει τον πλουραλισμό στην Δημοκρατία». Ωστόσο, είπε, η ύπαρξη της «τδβκ» είναι πάνω απ’ όλα τα πολιτικά ζητήματα.

Η «βουλή», συνέχισε, πρέπει με αυτή την προσέγγιση να προχωρήσει τάχιστα με αποτελεσματική δράση στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, την ενίσχυση της δημοσιονομικής δομής και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Σε κάθε εργασία σας να μην έχετε αμφιβολία ότι θα είμαστε δίπλα σας. Αν και το κλίμα ενότητας, αλληλεγγύης και αδελφοσύνης που παρουσιάζουμε εδώ έχει ενοχλήσει μερικούς ανθρώπους στην Αμερική, θα περπατήσουμε με αποφασιστικότητα σε αυτό το μονοπάτι. Ναι πλέον δεν θα υπάρξουν δυσκολίες. Πλέον υπάρχουν πολύ καλύτερες μέρες μπροστά μας και από την άλλη παρακολουθούμε και ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν και πάλι να δημιουργήσουν σύγχυση από κοινού με κάποιους στην Αμερική. Θ’ αναφερθώ σε αυτό αύριο στην ομιλία μου», είπε.

Κυπριακό
————
Προσκαλούμε αυτούς που ασχολούνται με το Κυπριακό μόνο από τη σκοπιά ενός συγκεκριμένου λόμπι εδώ και χρόνια, να δουν την αλήθεια στο νησί και να πάρουν θέση σύμφωνα με την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Το ποιος έχει την νοοτροπία του εισβολέα στην Κύπρο είναι γνωστό, συνέχισε, αναφέροντας ότι οι Ε/κ, που «δεν δίστασαν να επιτεθούν στην τιμή, τη ζωή και την περιουσία των γειτόνων τους Τ/κ με τη βοήθεια της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, δεν έχουν δει ποτέ τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους εταίρους τους». Μπροστά σε αυτή την «καταπίεση των Ε/κ», είπε, η μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν άφησε μόνους τους τους Τ/κ και ως Τουρκική Δημοκρατία από το 1974, σε συνεργασία με το ψευδοκράτος εφαρμόζουν μια πολιτική επικεντρωμένη στη λύση.

Ωστόσο, απέναντί μας σκέφτονται κάτι τέτοιο ή κάνουν ένα τέτοιο βήμα, διερωτήθηκε για να πει ότι εδώ και 50 χρόνια «οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν με τους ίσους εταίρους Τ/κ την ευμάρεια και την εξουσία και γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα».

«Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν έμεινε κάτι που να μην έχει συζητηθεί. Η ε/κ πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και τους Τ/κ ως  μειονότητα και αυτά τα κενά όνειρα φέρνουν τη μη λύση. Η νοοτροπία που κατέρρευσε την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963, απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004, σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα το 2017, δεν έχει αλλάξει καθόλου, είναι ίδια», υποστήριξε.

Η πικρή εμπειρία και η ιστορία, είπε, τους έχει δείξει ξεκάθαρα και τους δίδαξε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να συνιδρύσει με τους Τ/κ κοινό κράτος. Είδε ο ίδιος, πρόσθεσε, τι έγινε στο Μπούργκενστον και ο Φερχόϊγκεν ήταν εκεί. Παρ’ αυτά, συνέχισε, η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε με ειλικρίνεια και παρά τις υποσχέσεις που έδωσε  προς τους Τ/κ δεν τις τήρησε.

Η ίδια νοοτροπία, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, κρύβεται τώρα πίσω από τα ψηφίσματα των ΗΕ και υπερασπίζεται την ομοσπονδία που απέρριπτε για χρόνια, αλλά συνεχίζει την ανειλικρινή στάση της. «Πλέον εμείς δεν είναι εφικτό να τους πιστέψουμε και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες στο νησί. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστοί λαοί. Και η διεθνής κοινότητα αυτή την πραγματικότητα θα την δει αργά ή γρήγορα», ισχυρίστηκε.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε πλήρη στήριξη στην πρόταση που κατέθεσε στη Γενεύη ο Τ/κ ηγέτης για λύση δύο κρατών και ίση εκπροσώπηση των Τ/κ διεθνώς με κυριαρχική ισότητα. «Αυτός είναι ο αγώνας των Τ/κ για επιβίωση, ανεξαρτησία και μέλλον», είπε.

Ανατολική Μεσόγειος
————-

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά με επιμονή συνεχίζει να αγνοεί τα δικαιώματα των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο. Και απορρίπτει όλες τις προτάσεις του ψευδοκράτους σχετικά με τη διαχείριση και τη δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων. Επανέλαβε την πρότασή του για την πραγματοποίηση μιας περιφερειακής διάσκεψης με την συμμετοχή όλων των πλευρών και της ΕΕ, στην οποία – είπε – ακόμα δεν υπήρξε απάντηση.

Όπως διαφυλάττουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, θα συνεχίσουν να διαφυλάττουν και τα δικαιώματα του τ/κ «λαού». «Θα ήθελα από αυτό το βήμα να εξαγγέλλω σε όλο τον κόσμο το εξής: δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη κανενός. Πρόθεσή μας δεν είναι η ένταση. Είναι να επιλύσουμε αυτά τα τεχνητά δημιουργημένα προβλήματα με έναν δίκαιο, νόμιμο διαμοιρασμό. Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα είμαστε απέναντι από κάθε βήμα που θα κάνει η ε/κ πλευρά μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ», κατέληξε.