Διχασμένοι οι Τ/κ για την “υποδοχή” Ερτογάν στα κατεχόμενα

kypros1Η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα, η συντεχνία των τ/κ δασκάλων και άλλες οργανώσεις, δήλωσαν ότι στηρίζουν την απόφαση των κομμάτων ΡΤΚ και ΚΚΔ να μην συμμετάσχουν στην ειδική συνεδρία της «βουλής» με ομιλητή των Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Δευτέρα.

Χαιρετίζουμε την απόφαση των ΡΤΚ και ΚΚΔ και τονίζουμε ότι είμαστε μαζί τους, ανέφερε ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, που θεωρεί αυτή την απόφαση ως διαμαρτυρία στην «ασέβεια που επιδεικνύει η Τουρκία και το καθεστώς του ΑΚΡ στην βούληση των Τ/κ». Δίπλα στα δύο κόμματα, δήλωσε και η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα. Καλούμε όσους δεν σέβονται αυτήν την απόφαση και επιτίθενται σε αυτά τα δύο κόμματα ανήθικα, να μην υπερβούν τα όριά τους, αναφέρει η πλατφόρμα στην ανακοίνωσή της.

Ο “πρωθυπουργός” Ερσάν Σανέρ είπε ότι το να υιοθετείς μια στάση ενάντια στον Πρόεδρο που εκπροσωπεί την Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι σωστό. “Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν το πρωί έδωσε την έγκρισή του για την ομιλία και το βράδυ αποφάσισε να μην συμμετάσχει (στην συνεδρία της “βουλής”). Φυσικά, κάθε κόμμα παίρνει τη δική του απόφαση, αλλά αν δεν είναι σωστή, άλλοι θα την επικρίνουν” είπε.

Στο μεταξύ, το ΡΤΚ ανακοίνωσε χθες βράδυ το αιτιολογικό της απόφασής του να μην παρευρεθεί στην συνεδρία της «βουλής», το οποίο περιλαμβάνει 16 σημεία.

Μεταξύ αυτών τονίζεται ότι το «να είσαι το υποκείμενο» είναι η βάση της ιστορικής ύπαρξης του τ/κ «λαού» σε αυτό το νησί και του μακροχρόνιου αγώνα τους για ύπαρξη. Τα άμεσα αποτελέσματα της ιστορικής ευθύνης να καταστούν οι Τουρκοκύπριοι «υποκείμενο», προστίθεται, είναι ο αγώνας να σταθούν στα δικά τους πόδια, να διοικήσουν την δική τους «χώρα» σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικών τους «νομοθετικών, εκτελεστικών και δικαστικών οργάνων» και την αποδοχή της αρχής της «πολιτικής ισότητας» ως απαραίτητης σε μια ομοσπονδία που θα θεσπιστεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Οι ιστορικοί, πολιτιστικοί και νομικοί δεσμοί του τ/κ «λαού» με την Τουρκία είναι σημαντικοί, προστίθεται. «Οι σχέσεις πρέπει να θεσμοθετηθούν και να διαμορφωθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, της αγάπης και του οφέλους και να ενισχυθούν. Η αλληλεγγύη και η συνεργασία με το κράτος και τον λαό της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι πολύτιμες για τους Τουρκοκύπριους, και όπως ο τ/κ λαός, έτσι και το ΡΤΚ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε αυτά τα θέματα» πρόσθεσε.

Κάνει λόγο επίσης σε βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι Τ/κ για τα «εμπάργκο» και την απομόνωση, που πηγάζουν από το Κυπριακό. Σημειώνεται δε ότι είναι γνωστή η στήριξη της Τουρκίας προς τους Τ/κ σε κάθε τομέα.

Το ΡΤΚ αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά θέματα του ψευδοκράτους, την δημοκρατία και την διοίκηση. Αυτή η κατάσταση στις σχέσεις με την Τουρκία, όπως αναφέρεται, δεν ωφελεί τους Τουρκοκύπριους στην αξιολόγησή τους στο πλαίσιο του καθεστώτος που δικαιούνται στο τραπέζι του διακοινοτικού διαλόγου αλλά και στην διεθνή κοινότητα, μέρος της οποίας προσπαθούν να γίνουν.

Το ΡΤΚ δηλώνει ότι συνεχίζει με αποφασιστικότητα για την ενσωμάτωση των Τ/κ στη διεθνή κοινότητα, να είναι μέρος του διεθνούς δικαίου και εντός της ΕΕ, θεωρώντας ότι αυτό το όραμα και η αποφασιστικότητά του είναι προς όφελος των Τ/κ, της Τουρκίας και των λαών της περιοχής.

Σημειώνει δε ότι από πριν τις «προεδρικές εκλογές» και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το επίπεδο του διαλόγου με αρμοδίους της Τουρκίας που το κόμμα επιθυμεί, υπογραμμίζοντας ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ως τέτοιο έχει μια σημαντική θέση στο πρωτόκολλο του ψευδοκράτους. Σημειώνει δε ότι στο πρόγραμμα επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου δεν υπάρχει συνάντηση με την αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, το κόμμα του Λαού αποφάσισε πως θα συμμετάσχει στην ειδική συνεδρία της «βουλής» με ομιλητή τον Τούρκο Πρόεδρο, «ενεργώντας ενσυνείδητα με την ευθύνη που μας έδωσε ο λαός. Διάγουμε μια εποχή που πρέπει να ενεργούμε ψύχραιμα με βάση την κοινή λογική» αναφέρει. Σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος ότι ήταν με την πλειοψηφία των κομμάτων ΚΕΕ, ΡΤΚ και ΚΛ η απόφαση ο Τούρκος Πρόεδρος να προσφωνήσει την «βουλή».

Υπενθυμίζει δε ότι στο παρελθόν ο Ραούφ Ντενκτάς είχε μιλήσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ και ο Αμπντουλάχ Γκιούλ ως Πρόεδρος της Τουρκίας είχε μιλήσει στην «βουλή» στα κατεχόμενα.

Το ΚΛ αναφέρει ότι θα εξακολουθήσει παρ’ αυτά όπου βλέπει λάθη να γίνονται να ασκεί κριτική και σημειώνει ότι είναι βασικό να υπάρξουν σχέσεις μεταξύ ίσων που να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, ο Ερχάν Αρικλί «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε πως το όνομα του ψευδοκράτους πρέπει να γίνει «τ/κ κράτος», λέγοντας πως για να αλλάξει το σύστημα πρέπει να αλλάξει και το «σύνταγμα». Το όνομα αυτό, συνέχισε, αποδίδεται στους τ/κ και στον ΟΙΔ αλλά τους δόθηκε από τα ΗΕ και στο σχέδιο Ανάν, όπως είπε.