Το θέμα Αμμοχώστου και διμερής σχέση συζήτησε ο Πρόεδρος με τον Ισραηλινό ομόλογο του

Τις εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου και τη διμερή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ συζήτησε με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τον κ. Herzog για την εκλογή του, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στις σχέσεις της με το Κράτος του Ισραήλ, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο μεταφέροντας, την ίδια στιγμή, στον Ισραηλινό Πρόεδρο την ισχυρή του βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι διεύρυνσης της στρατηγικής, πλέον, σχέσης Κύπρου-Ισραήλ σε νέους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προς όφελος των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση στον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο.

Τους δύο Προέδρους απασχόλησαν τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα τους όπως Κύπρος και Ισραήλ συνεχίσουν να αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ για τις κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απειλές από τον Τούρκο Πρόεδρο και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, όσον αφορά τις ανακοινώσεις τους σε σχέση με την υλοποίηση των παράνομων τουρκικών σχεδιασμών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που δημοσίως διακηρύττουν ότι θα προβούν ενόψει της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στις κατεχόμενες περιοχές την 20η Ιουλίου.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ισραήλ τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση, επιβεβαιώνοντας την αμέριστη στήριξη του Κράτους του Ισραήλ, τόσο όσον αφορά τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού όσο και αναφορικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ισραήλ να συνδράμει αποφασιστικά στις διπλωματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε η Τουρκία να αποφύγει ενέργειες, οι οποίες αντιτίθενται στις όποιες προσπάθειες δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών, η θετική κατάληξη των οποίων θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, εκ των κυριότερών προτεραιοτήτων της περιφερειακής συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ.

Ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που ακολουθούν, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν όπως παραμείνουν σε επικοινωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.