Διακήρυξη ΕΔΕΚ για την μαύρη επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος

Σε διακήρυξη της η ΕΔΕΚ για την μαύρη επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος, τονίζει:

47 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να βιώνουμε τις συνέπειες και τα οδυνηρά  αποτελέσματα της εγκληματικής συνωμοσίας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974
Παρόλο που πέρασαν 47 χρόνια εξακολουθούμε να βιώνουμε ακόμη τις συνέπειες και τα οδυνηρά  αποτελέσματα της εγκληματικής συνωμοσίας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

Όπως έχει αποδείξει η ιστορική έρευνα του Φακέλου της Κύπρου, το πραξικόπημα και η εισβολή ήταν το αποκορύφωμα μιας  δεκαετούς συνωμοσίας που άρχισε με τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδηλώθηκε με την τουρκοανταρσία του 1963 και κορυφώθηκε στις 15 και 20 Ιουλίου 1974. Κανένα από αυτά τα συμβάντα δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελούσαν τμήματα του νατοϊκού σχεδίου που καταρτίστηκε μαζί με ελλαδίτες πολιτικούς και στρατιωτικούς  καθώς και με μέλη της ΕΟΚΑ Β΄. Το άμεσο αποτέλεσμα του σχεδιασμού τους ήταν να δοθεί δικαιολογία στην Τουρκία για κατάληψη κυπριακών εδαφών και επιβολή της διπλής ένωσης.

Η ΕΔΕΚ, το κόμμα που προασπίστηκε την συνταγματική νομιμότητα και τη δημοκρατία τιμά τους ήρωες του κόμματος που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα με καθοδηγητή τον ηγέτη, ιδρυτή και επίτιμο Πρόεδρό της, τον αείμνηστο Βάσο Λυσσαρίδη.

Η ΕΔΕΚ συνεχίζει να αποτελεί το σταθερό ανάχωμα στα σχέδια όσων θέλουν την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεχίζει τον αγώνα για Λευτεριά και Δημοκρατία.