Προτομή και πάρκο Παύλου Λιασίδη στο Δήμο Δρομολαξιάς

imagewΠροτομή και πάρκο με το όνομα του μεγάλου λαϊκού ποιητή Παύλου Λιασίδη κατασκευάστηκε στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, ενώ τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιούνται απόψε σε συνεργασία με τον Δήμο Λύσης.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου «το πάρκο Παύλου Λιασίδη έχει κατασκευαστεί προς τιμήν του μεγάλου μας λαϊκού ποιητή ο οποίος κατάγεται από τη Λύση. Το πάρκο περιλαμβάνει κυπριακά φυτά, αστικό εξοπλισμό και  παιχνιδότοπο ούτως ώστε το κοινό να μπορεί να ξεκουράζεται και να παίζουν τα μικρά παιδιά».

Πρόσθεσε ότι «στο πάρκο δόθηκε το όνομα του Παύλου Λιασίδη γιατί στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, διαμένει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων, από τους οποίους πάρα πολλοί είναι από τη Λύση. Θεωρήσαμε σωστό και πρέπον να τιμήσουμε τον μεγάλο αυτό Κύπριο ποιητή αλλά και να δώσουμε το στίγμα ότι μεγάλη μερίδα ατόμων που διαμένουν στο Δήμο, κατάγονται από τη κατεχόμενη Λύση».

Ο κ. Ανδρονίκου σημείωσε πως «το πάρκο έχει κατασκευαστεί με όλες τις προδιαγραφές ώστε να είναι επισκέψιμο και από άτομα με αναπηρίες. Το έργο ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο, στοίχισε περίπου 75 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έγινε κατορθωτό να τελεστούν τα εγκαίνια του».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Καουρής ανέφερε πως «ο Παύλος Λιασίδης για τους Λυσιώτες είναι σύμβολο, σημαία πολιτισμού ενώ τα ποιήματα και οι δημιουργίες του είναι πυξίδα για όλους και συντροφεύουν τις ζωές μας για δεκαετίες τώρα, ιδιαίτερα στην προσφυγιά, όταν με αυτά τα ποιήματα κατέγραφε και εξωτερίκευε  τον πόνο και τον πόθο της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες».

Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να τιμούμε, να διδάσκουμε στα παιδιά μας και να μνημονεύουμε τους δημιουργούς μας. Στόχος του προσφυγικού Δήμου της Λύσης είναι να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας και στη νέα γενιά, τους άξιους συνεχιστές της κουλτούρας και της παράδοσης του πολιτισμού μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καουρή «προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται αρκετές προσπάθειες του Δήμου Λύσης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε παράλληλα να αναδείξουμε τη νέα γενιά των ποιητών που με το γράψιμο και τα ποιήματα τους δίνουν μεγάλη διάσταση στην ποιητική φλέβα που έχουν οι Λυσιώτες».

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του πάρκου και τα αποκαλυπτήρια στήλης με την προσωπογραφία του μεγάλου Κύπριου ποιητή, θα πραγματοποιηθούν στις 19.30 απόψε στην οδό Παύλου Λιασίδη στο συνοικισμό Δρομολαξιάς.