Παραδοχή Α.Κυπριανού ότι εδώ και χρόνια πλήγηκε το ηθικό πλεονέκτημα του ΑΚΕΛ

imagewΜε μια 16σελιδη ομιλία με αναφορές στο αποτέλεσμα των εκλογών και τι πρέπει να πράξει το κόμμα από δω και μπρος, το Κυπριακό και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, την πανδημία, την οικονομία και τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και με την  υπόσχεση ότι θα είναι μαζί με τους συντρόφους του στην πρώτη γραμμή του αγώνα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απευθύνθηκε για τελευταία φορά από το αξίωμα στους 1.267 συνέδρους στο 23ο εκλογικό συνέδριο.

Ο κ. Κυπριανού δεν διεκδικεί το αξίωμα του ΓΓ και ο νέος ηγέτης θα εκλεγεί από την νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει το απόγευμα του Σαββάτου. Η ΚΕ θα συνεδριάσει την Κυριακή μετά το μεσημέρι για να εκλέξει τον νέο ΓΓ το όνομα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Αμέσως μετά ο νέος ηγέτης θα κλείσει τις εργασίες του 3ημερου συνεδρίου. Μέχρι στιγμής και εκτός απροόπτου «παίζουν» τα ονόματα δύο πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος για διαδοχή, αυτά των Γιώργου Λουκαΐδη και Στέφανου Στεφάνου.

Ο νέος ΓΓ πρέπει απαραιτήτως να είναι μέλος της ΚΕ. Θέση στην ΚΕ δεν επαναδιεκδικούν οι Πάμπης Κυρίτσης, Χρίστος Αλέκου, Μέλια Αβραάμ και Γιαννάκης Κολοκασίδης.

Ο Άντρος Κυπριανού εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ το Γενάρη του 2009 και επανεκλέγηκε από το 21ο Συνέδριο του Κόμματος το Νοέμβριο του 2010 και το 22ο Συνέδριο τον Ιούνιο του 2015. Το 23ο συνέδριο ήταν προγραμματισμένο για ένα χρόνο πριν αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας και πραγματοποιείται, όπως σημείωσε ο απερχόμενος ΓΓ, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες σε μια καθοριστική χρονική στιγμή.

Στην σημερινή 1η μέρα των εργασιών παρευρέθηκε, στο πρώτο μέρος,  η Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ξένοι πρέσβεις και εκπρόσωποι τ/κ κομμάτων και οργανώσεων. Σήμερα απευθύνθηκαν στο συνέδριο 5 Τ/κ κόμματα και 6 κόμματα του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Ενωτικής Αριστεράς.

Βουλευτικές εκλογές – απογοητευτικό το αποτέλεσμα, «Υποχρέωσή μου να βοηθήσω το κόμμα σε αυτή την κρίσιμη και καθοριστική καμπή της ιστορίας του» – τι πρέπει να γίνει

Ο κ. Κυπριανού στην ομιλία του σημείωσε πως η ανάγκη για ανανέωση είναι ζωοδόχος πηγή για το κόμμα και γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική μετά το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα. «Θεωρώ ως υποχρέωση μου να βοηθήσω το Κόμμα σ’ αυτή την κρίσιμη και καθοριστική καμπή της Ιστορίας του. Όσα χρόνια είχα την τιμή να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση προσπάθησα να δώσω ό,τι καλύτερο μπορούσα. Να μείνει το ΑΚΕΛ όρθιο και συνεπές στις θέσεις και στην πολιτική του.  Σταθερά και έντιμα, ενάντια σε συνθήκες πρωτόγνωρες, συνθήκες κρίσης και ανελέητης πολεμικής», ανέφερε.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το κόμμα πρέπει να βρει το θάρρος να δει τα λάθη και τις παραλείψεις κατάματα, να εντοπίσει τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες και να τις αντιμετωπίσει αποφασιστικά με διάθεση αυτοκριτικής και κριτικής, χωρίς αυτομαστίγωμα. Ανέφερε πως είναι αλήθεια ότι εδώ και χρόνια πλήγηκε το ηθικό πλεονέκτημα που είχαμε για δεκαετίες και γι` αυτό ευθύνονται τα κρούσματα διαφθοράς που εκδηλώθηκαν, δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα και αφορούσαν επώνυμα στελέχη του Κόμματος.

«Ενώ για τα άλλα κόμματα οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι τα στελέχη τους θα εμπλέκονται σε φαινόμενα διαπλοκής-διαφθοράς, ο κόσμος της Αριστεράς, πολύ σωστά, είναι πιο απαιτητικός, απαιτεί εντιμότητα και καθαρότητα», ανέφερε.

Ανέφερε πως το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποδοθεί στην πρώτη του ανάγνωση στο θυμό και στη διαμαρτυρία μερίδας του κόσμου της Αριστεράς για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, για το Μαρί, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις εκποιήσεις, την ασυδοσία των τραπεζών, για φαινόμενα διαφθοράς που αφορούσαν και ορισμένους ανθρώπους του ΑΚΕΛ, για την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε με την πανδημία, για το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν έγινε φυσιολογική και μακρά προεκλογική εκστρατεία εξαιτίας των μέτρων που υπήρχαν.

«Δεν μπορούμε όμως και δεν πρέπει να καταφύγουμε σε αυτή την ερμηνεία για να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να πάμε παρακάτω», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «πρέπει πρώτα και κύρια εμείς, όσοι κουβαλούμε πάνω μας την κομματική ταυτότητα, να είμαστε παραδείγματα εντιμότητας και καθαρότητας. Όποιος δεν το αντέχει αυτό, όποιος δεν μπορεί να το κάνει, πολύ απλά δεν γίνεται να κατέχει την ταυτότητα του ΑΚΕΛιστή. Και είχαμε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και πρώην ανώτατων στελεχών του Κόμματος μας».
Ο απερχόμενος ΓΓ ανέφερε μεταξύ άλλων πως πρέπει να γίνει παραδοχή ότι το ΑΚΕΛ έχασε τον πρωτοποριακό του ρόλο στην κοινωνία και επιβάλλεται να εντοπίσει το γιατί και να βρει λύσεις στο πρόβλημα της λειτουργίας των κομματικών ομάδων που στην πλειοψηφία τους, όπως είπε, λειτουργούν τυπικά και υποτονικά, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πρωτοβουλίες, με περιορισμένη συμμετοχή μελών, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο.

«Η ηγεσία του Κόμματος ελέγχεται διπλά για την καθοδήγηση και τον έλεγχο αυτής της δουλειάς. Για να το πετύχουμε χρειάζεται να αξιολογούμε το κατά πόσο τα καθοδηγητικά στελέχη ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους. Όταν όμως συζητούμε για την ηγεσία πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι αυτή δεν είναι μόνο όσοι κάθονται στο προεδρείο. Είναι όλοι αυτοί που η βάση αναδεικνύει για να συμμετέχουν στην Κεντρική και τις Επαρχιακές Επιτροπές αλλά και στην τοπική καθοδήγηση. Το να εμφανίζονται στελέχη σε Συνδιασκέψεις και Συνέδρια, να κάνουν εντύπωση με τις ρητορικές τους ικανότητες, να εκλέγονται και μετά να εξαφανίζονται ή να εμφανίζονται ελάχιστα στις συνεδρίες είναι φαινόμενο που πρέπει να τερματιστεί. Όσοι συμμετέχουν στα καθοδηγητικά σώματα πρέπει να είναι πρώτοι στη δουλειά», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην ανάγκη να παταχθεί ο παραγοντισμός. «Αν υποψήφιοι ερίζουν για την ψήφο υποσκάπτοντας ο ένας τον άλλο, τότε γιατί έχουμε παράπονο όταν ο κόσμος μας λέει «είστε όλοι οι ίδιοι;», έτσι περιορίζουμε και τη δυνατότητα του Κόμματος να έχει καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Αντί να δουλεύουμε για να διευρύνουμε την επιρροή του αυτοεγκλωβιζόμαστε στη δεξαμενή των κομματικών σταυρών», ανέφερε.

«Αν αποφασίζει κάποιος από εμάς να χτίσει εικόνα, να συζητά στα πηγαδάκια, να σχηματίζει ομάδες, συμπεριφερόμενος ως παραγοντίσκος, χωρίζοντας το Κόμμα στο «εμείς και οι άλλοι», γιατί ψάχνουμε το λάθος αλλού και όχι σε τέτοιες συμπεριφορές που τρώνε τα σωθικά μας σαν σαράκι;  Αν με τη μεγαλύτερη ευκολία ασκούμε δημόσια κριτική στα ηγετικά στελέχη θεωρώντας ότι έτσι αναδεικνύουμε τον εαυτό μας, πόσο βοηθούμε το Κόμμα;», διερωτήθηκε.

Ανέφερε ότι το κόμμα πρέπει να πάρει αποφάσεις και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με στελέχη διαφόρων ταχυτήτων, ενώ για τα στελέχη της νεολαίας είπε πως είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε αυτή τη στιγμή σε ανθρώπινο δυναμικό και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο κ. Κυπριανού έκανε στην ομιλία του και ειδική αναφορά στον Δημήτρη Χριστόφια λέγοντας πως σφράγισε την ανοδική πορεία του ΑΚΕΛ σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη. «Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι άφησε πίσω του το παράδειγμα που δεν ξεχνιέται. Ενός πολιτικού ηγέτη που δεν έχασε την ανθρωπιά του όσο ψηλά κι αν ανέβηκε, που παρέμεινε ειλικρινής, έντιμος και καθαρός, τιμώντας την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κόσμος στο ακέραιο», ανέφερε.

Κυπριακό και κίνδυνος διχοτόμησης

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να αποτρέψει τον εφιάλτη της διχοτόμησης και θα επιμένει στην επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά.

«Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σοβαρό κίνητρο για λύση τόσο για τις δύο κοινότητες, όσο και για την ίδια την Τουρκία. Οι μεν Τουρκοκύπριοι μόνο με λύση θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη που θα προκύψουν. Οι δε Ελληνοκύπριοι χρειαζόμαστε σταθερό και ασφαλές περιβάλλον που θα επιτρέψει απρόσκοπτη αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού αγαθού. Κατ’ ανάλογο τρόπο θα μπορεί να επωφεληθεί και η Τουρκία με τη λύση του Κυπριακού. Μετά τη λύση θα ήταν δυνατό να αρχίσει συζήτηση της ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Επίσης να συζητηθεί η δυνατότητα εμπορικής συνεργασίας μαζί της  με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Αυτό το κίνητρο πρέπει επιτέλους να το αξιοποιήσει ο κ. Αναστασιάδης αν εννοεί όσα λέει», ανέφερε.

Επανέλαβε πως το ΑΚΕΛ είναι πάντα έτοιμο να συμβάλει για έξοδο από το αδιέξοδο με πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κύπρου με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διάνοιξη της προοπτικής λύσης.

«Τον πρώτο λόγο σε αυτή την προσπάθεια τον έχει ο κ. Αναστασιάδης. Αν συνεχίσει να επιμένει σε συνταγές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ότι η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης», είπε ο κ. Κυπριανού.

Επανέλαβε πως δεν θα πρέπει κανείς να νομίζει ότι αν δεν υπάρξει λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο θα παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, προσθέτοντας ότι κινδυνεύουμε να αποκτήσουμε ντε φάκτο σύνορα με την Τουρκία στην ίδια μας τη χώρα.

Πανδημία-οικονομία-κοινωνία, προτάσεις ΑΚΕΛ

Αναφερόμενος στην πανδημία το κορωνοϊού είπε ότι είχε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και μίλησε για τη διαφορετική  προσέγγιση επιφανών οικονομολόγων και μελετητών που υποστηρίζουν ότι για να απαντηθούν οι ανάγκες των πολλών, επιβάλλεται η εφαρμογή στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης με επίκεντρο τις αυξήσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης με συνεπακόλουθο την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και του αριθμού των απασχολουμένων.

Μίλησε για την ανάγκη βιώσιμης, ισορροπημένης και κοινωνικά προσανατολισμένης οικονομικής ανάπτυξης με καταμερισμό των οικονομικών βαρών, ανάλογα με το εισόδημα και το οικονομικό εκτόπισμα του καθενός και διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Επανέλαβε ότι είναι δεδομένη η θέση και η βούληση του ΑΚΕΛ για επανασύσταση του Συνεργατισμού με στόχο την προστασία των αγροτών, των μικρομεσαίων, των οικονομικά ασθενέστερων και τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών.

Πρόσθεσε επίσης πως κομβικής σημασίας είναι και η στροφή της οικονομίας στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και η ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με στόχο τη στήριξη των αγροτών καθώς και καταρτισμού μιας νέας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής.

Ο απερχόμενος ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα αγωνίζεται για επαναρρύθμιση των απορυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, που είναι και η κύρια αιτία της δραματικής διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια.

Είπε επίσης ότι απαιτείται ουσιαστική αύξηση των δημοσίων δαπανών για την κοινωνική πολιτική, αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες, αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων, για την ουσιαστική στήριξη του προσφυγικού κόσμου, για τη στήριξη των νέων ανθρώπων, των νέων ζευγαριών, τη στήριξη της οικογένειας, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν, να ορθοποδήσουν και να χτίσουν με αισιοδοξία τη ζωή τους.

Επίσης χρειάζεται να καταπολεμηθούν η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι που είναι, είπε, συστατικά στοιχεία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ έχει υποχρέωση να πρωταγωνιστήσει στην εμπέδωση της αξιοκρατίας και της ισονομίας.