800 υποθέσεις αγνοουμένων αδιευκρίνιστες

imagewΠαραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες σχεδόν 800 υποθέσεις αγνοουμένων μας και την ίδια ώρα τα τελευταία χρόνια παραδίδονται στις οικογένειες για ταφή μερικά μόνο οστά από τα ιερά λείψανα των αγαπημένων τους, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε επικήδειο στην κηδεία των οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Ανδρέα Πογιατζή.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε το Σάββατο στη Λακατάμια και η ταφή έγινε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας . Ο Πογιατζής χάθηκε τον Ιούλιο του `74 και μερικά από τα οστά του εντοπίστηκαν το 2018, σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας.

Συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 1974, ημερομηνία έναρξης της τουρκικής εισβολής, ο Λόχος του Ανδρέα έλαβε οδηγίες να κινηθεί από την Λακατάμεια προς την Κερύνεια, από την ανατολική πλευρά της επαρχίας μέσω των περιοχών Λευκωσίας – Μιας Μηλιάς – Κυθρέας και του Αγίου Επικτήτου, και να φθάσει στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας με στόχο να βοηθήσει στην αναχαίτιση των τουρκικών στρατευμάτων.

Στον επικήδειό του ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι είναι τραγικό και απαράδεκτο, η διεθνής κοινότητα και οι ισχυροί της γης να επιτρέπουν στην κατοχική δύναμη να συνεχίζει να αρνείται να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό και να περιφρονεί με αλαζονεία τις βασικές αξίες και αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτισμένης ανθρωπότητας.

“Δυστυχώς είμαστε γενικότερα αντιμέτωποι με την κλιμακούμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία προβάλλει νέες απαράδεκτες θέσεις θέτοντας πρόσθετα εμπόδια στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος”, ανέφερε.

Ο Επίτροπος επανέλαβε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει να προτάσσει το δίκαιο των θέσεων μας οι οποίες στηρίζονται σε απαρασάλευτες αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, θέσεις που θα πρέπει να είναι σεβαστές από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας.