Με “casus belli” απάντησε η Αθήνα στην θρασύτατη τουρκική ΝΟΤΑΜ

*Συνοδεύεται και από NAVTEX που  «απλώνεται» σε όλο το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο

*Η Αθήνα προειδοποίησε πως η όποια κίνηση θα απαντηθεί με κατάρριψη ή βύθιση

Ως “casus belli” χαρακτήρισε η Αθήνα και πιο ειδικά το ΥΠΕΞ θρασύτατη τουρκική ΝΟΤΑΜ που συνοδεύεται και από NAVTEX και η οποία «απλώνεται» σε όλο το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο για ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.AEROMAXIA4_2

Συγκεκριμένα:Μία τεράστια έκταση, από την Σκύρο έως τη Λήμνο, δεσμεύει η Τουρκία, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το Σάββατο, παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά  δικαιώματα της Ελλάδας και το διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργό Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ.
Το βράδυ της Κυριακής , επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:
Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.newego_LARGE_t_1101_54472654_type12713
Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από απαίτηση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ δεσμεύει ουσιαστικά όλη την περιοχή του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η,

Η κάλυψη χερσαίων περιοχών στη Λήμνο από την τουρκική ΝΟΤΑΜ σημαίνει πολύ απλά ότι οι Τούρκοι μονομερώς και καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου θεωρούν ότι το νησί βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας τους και μπορούν να υπερίπτανται πάνω από αυτό στο πλαίσιο ασκήσεων θεωρώντας το χώρο διεθνή!Στην τουρκική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές διπλωματικές αρχές απορρίπτοντας την τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Παράλληλα διεμήνυσε πως κάθε τουρκική κίνηση εντός Εθνικών περιοχών που περικλείονται σε αυτή θα απαντηθεί με «κατάρριψη ή βύθιση».