Η Τουρκία στέλνει τον διαβόητο μαφιόζο Αλααττίν Τσακιτζί, να «κρυφτεί» στα κατεχόμενα

Η Τουρκία στέλνει στα κατεχόμενα τον Αλααττίν Τσακιτζί, έναν από τους δύο πλέον alaatinεπικίνδυνους νονούς της μαφίας, γράφει πρωτοσέλιδα σήμερα η Αβρούπα επικαλούμενη πληροφορίες του αρθρογράφου Τολγκά Σαρντάν της τουρκικής ιστοσελίδας Τ24.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα αναφέρει ότι λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε στην Τουρκία από τις δηλώσεις του μαφιόζου Σεντάτ Πέκερ, αποφασίστηκε να ζει εκτός των συνόρων της Τουρκίας ο Τσακιτζί μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ο Τούρκος αρθρογράφος της Τ24 επικαλείται πληροφορίες από πηγές της ασφάλειας, σύμφωνα με τις οποίες η «νέα αναγκαστική διεύθυνση διαμονής» του Τσακιτζί είναι στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου ετοιμάστηκε και ένα γραφείο για τον ίδιο.

Σημειώνοντας ότι μετά από τις δηλώσεις Πέκερ είπαν στον Τσακιτζί «σώπα και εξαφανίσου», το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Τσακιτζί που σύμφωνα με επίσημα αρχεία διευθύνει την πιο πολυπληθή εγκληματική οργάνωση της Τουρκίας, θα αναγκαστεί να διαμένει στην Κύπρο μέχρι να βγει έγκριση από την μητέρα πατρίδα».

Ο Τσακιτζί θεωρείται ένας από τους κύριους λόγους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα ο Σεντάτ Πέκερ, αρχηγός της άλλης εγκληματικής οργάνωσης της Τουρκίας, όπως αναφέρεται.

Η αποφυλάκιση Τσακιτζί έγινε στα πλαισια της αποσυμφόρησης των φυλακών της Τουρκίας τον περασμένο Απρίλιο λογω κορωνοϊού αλλά και κατόπιν ΄ντονων πιέσεων του Μ.Μαχτσελί κυβερνητικού εταιρου του ΑΚΡ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όμως, προχώρησε σε επιλεκτική απελευθέρωση, πρωτοτυπώντας ως προς το ποιους επέλεξε να αποφυλακίσει. Στους 45.000 κρατούμενους -αναμένεται ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 90.000- δεν συγκαταλέγονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί κρατούμενοι και όλοι εκείνοι που έχουν ενοχλήσει το καθεστώς. Αντιθέτως, αμνηστία απόλαυσαν δολοφόνοι, μαφιόζοι, φίλα προσκείμενοι της τουρκικής ακροδεξιάς και άλλοι βαρυποινίτες. Ξεχωρίζει η περίπτωση του Αλαατίν Τσακιτζί, του περίφημου μαφιόζου με τις παρακρατικές διασυνδέσεις.

Ο διαβόητος baba -«νονός» του υποκόσμου- για τον οποίο έχουν χυθεί τόνοι μελανιού δεν αποτελεί μία συνηθισμένη περίπτωση ποινικού. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα πριν από 67 χρόνια. Τα χρόνια της παντοκρατορίας του ηγείτο της τουρκικής μαφίας, ενώ συνεργαζόταν στενά και με τους «Γκρίζους Λύκους». Εθεωρείτο, μάλιστα, αγαπημένο παιδί των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, σε ρόλο εκτελεστή. Ήταν γνωστός για τις επικίνδυνες αποστολές που αναλάμβανε, εκτός τουρκικών συνόρων. Έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, φανέρωσαν τη δράση του σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Συρία και ο Λίβανος. Η πρώτη του συνάντηση με τη Δικαιοσύνη χρονολογείται στη δεκαετία του 1980. Τότε είχε συλληφθεί με την κατηγορία της δολοφονίας δεκάδων αντιφρονούντων και αριστεριστών. Ως δια μαγείας την είχε βγάλει καθαρή με δύο χρόνια φυλάκιση.

Αμέσως μετά λέγεται ότι άρχισε και η πλούσια δράση του, η οποία περιελάμβανε την εξόντωση Κούρδων, Αρμένιων και άλλων. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν γι’ αυτόν στην Τουρκία, φυγαδεύτηκε με πλαστό διαβατήριο στο εξωτερικό. Εντέλει καταδικάστηκε για σωρεία εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και οργάνωσης συνδικάτου εγκλήματος με σκοπό τη δημιουργία κέρδους, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αρκετούς φόνους, ακόμα περισσότερες απόπειρες δολοφονίας και ένοπλες επιθέσεις. Εκτός των άλλων, αποκαλύφθηκε ότι διέταξε και τη δολοφονία της ίδιας της συζύγου του. Έδωσε εντολή να την δολοφονήσει ένας στενός συνεργάτης του ως «προσωπική χάρη».

Η πτώση του είχε συμπαρασύρει και την τότε κυβέρνηση. Η διοχέτευση στη δημοσιότητα συνομιλιών του μαφιόζου με τον υπουργό Δικαιοσύνης που είχε προσωπικά αναλάβει την δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, κλόνισαν σύσσωμο το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Η υπόθεση Τσακιτζί και οι αποκαλύψεις που τη συνόδευσαν οδήγησαν και στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατηγόρησαν τον τελευταίο για «διασυνδέσεις με τη μαφία».

Αρχικά συνελήφθη στη Γαλλία. Το Εφετείο της Γαλλίας δέχθηκε την υπό όρους έκδοση του στην Τουρκία. Τότε, μάλιστα, είχε απειλήσει ότι θα αποκαλύψει τις σκοτεινές διασυνδέσεις του με Τούρκους πολιτικούς και αξιωματούχους, σε περίπτωση που εκδιδόταν στην Τουρκία. Παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, με το βαθύ κράτος της Άγκυρας να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα για τις όποιες πιθανές αποκαλύψεις του. Οι σχέσεις του με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί πάντως δεν φαίνεται να διαρρήχθηκαν ποτέ, καθώς η αποφυλάκισή του ήταν πάγιο αίτημά του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν. Η διαγωγή του δεν διευκόλυνε την υπόθεσή του.

Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, είχε απειλήσει τον εκδότη μίας καθημερινής εφημερίδας και έξι δημοσιογράφους. Υπέγραφε μία ανοιχτή επιστολή, ζητώντας από «όσους τον αγαπούν να τους τιμωρήσει». «Πάντα προειδοποιώ όσους σκοπεύω να χτυπήσω. Οι δημοσιογράφοι θα τιμωρηθούν από αυτούς που με αγαπούν. Αυτό είναι το κάλεσμά μου σε όσους με διαβεβαίωσαν ότι με αγαπούν και θα πέθαιναν για εμένα. Τώρα πρέπει να δράσουν».
Βρισκόταν έγκλειστος από το 2004, ενώ υπό κανονικές συνθήκες δεν θα απολάμβανε ποτέ την ελευθερία του. Ο κορωνοϊός αποδείχθηκε η ιδανική συνθήκη για να αποφυλακιστεί, σε αντίθεση με πολλούς αντιφρονούντες, διανοούμενους και δημοσιογράφους.