Η Αννίτα Δημητρίου νέα πρόεδρος της Βουλής

 

imagewΗ Αννίτα Δημητρίου εξελέγη νέα Πρόεδρος της Βουλής με 25 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία.

Την κα. Δημητρίου ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ και η ΔΗΠΑ, κατα τη δεύτερη διαδιακσία εκλογής εφόσον στην πρώτη δεν υπήρξε η ανάλογη πλειοψηφία.

Υποψήφιοι για την προεδρία της Βουλής ήταν επτά: Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων , ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, Μαρίνος Σιζόπουλος ΕΔΕΚ, Μάριος Καρογιάν ΔΗΠΑ, Νικόλας Παπαδόπουλος ΔΗΚΟ και Άντρος Κυπριανού ΑΚΕΛ.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου πήρε τρεις ψήφους (μόνο των Οικολόγων) ο Χρίστος Χρίστου τους τέσσερις του ΕΛΑΜ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος 13 (ΕΔΕΚ 4 +9 του ΔΗΚΟ), ο Νικόλας Παπαδόπουλος 13 ψήφους (9 του ΔΗΚΟ +4 της ΕΔΕΚ) και ο Άντρος Κυπριανού 18 (15 του ΑΚΕΛ +3 των Οικολόγων).

Η Αννίτα Δημητρίου στην πρώτη εκλογή πήρε μόνο τους 17 ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ και στην δεύτερη εκλέγηκε με τις ψήφους ΔΗΣΥ 17,ΔΗΠΑ 4 και ΕΛΑΜ 4.

Πριν την δεύτερη ψηφοφορία ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου απέσυρε την υποψηφιότητα του.

Η διαδικασία

Η συνεδρία άρχισε υπό την προεδρία του πρεσβύτερου των Βουλευτών Ζαχαρία Κουλία. Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίας, ο κ. Κουλίας, διαπίστωσε απαρτία.

Πριν οι Βουλευτές δώσουν τη διαβεβαίωση, ο κ. Κουλίας ανέγνωσε με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των 56 Βουλευτών, και των 3 Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων λαμβάνοντας απάντηση ανάλογα παρών ή παρούσα.

«Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου», είναι το κείμενο της διαβεβαίωσης το οποίο προνοείται από το άρθρο 69 του Συντάγματος και το οποίο ανέγνωσε ο κ. Κουλίας και επανέλαβαν οι Βουλευτές.

Ο κ. Κουλίας συνεχάρει τους 56 εκλεκτούς του λαού αναφέροντας ότι θα τεθούν αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα. Είπε ακόμη ότι καλούνται να σταθούν ορθώς στα κελεύσματα των καιρών.

Μετά την τελετή διαβεβαίωσης υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες, αρχής γενομένης από το μικρότερο σε εκλογική δύναμη κόμμα προς το μεγαλύτερο. Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες του Χαράλαμπου Θεοπέμτου από τους Οικολόγους, του Μάριου Καρογιάν από τη Δημοκρατική Παράταξη, του Μαρίνου Σιζόπουλου από την ΕΔΕΚ, του Χρίστου Χρίστου από το ΕΛΑΜ, του Νικόλα Παπαδόπουλου  από το ΔΗΚΟ, του Άντρου Κυπριανού από το ΑΚΕΛ και της Αννίτας, Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ.

Βιογραφικό

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στη θέση αυτή, γεννήθηκε το 1985 και έλκει την καταγωγή της από τους Τρούλλους Λάρνακας και την Αμμόχωστο. Έχει κάνει σπουδές στις Κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο University of Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2016 και διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και Πρέσβειρα Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διετέλεσε Κοινοτική σύμβουλος Τρούλλων (2012-2016), Γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗ.ΣΥ. Τρούλλων (2013-2015), Οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗ.ΣΥ. Λάρνακας (2014-2016) και Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Είναι Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. από τον Φεβρουάριο του 2020.

Είναι έγγαμη με τον Ανδρέα Κυπριανού.