Ο Δήμος Κερύνειας με βαθιά θλίψη ανακοίνωσε σήμερα το θάνατο της πολυαγαπημένης Κερυνειώτισσας, Ρήνας Κατσελλή.
Η Ρήνα Κατσελλή τίμησε την πόλη της και ολόκληρη την Κύπρο. Διακρίθηκε στον αγώνα του 55-59 για την ελευθερία της πατρίδος, τη συμβολή της στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, την ανεκτίμητη προσφορά της στη λογοτεχνία, στην ποίηση και στις τέχνες, αλλά ιδιαιτέρα για τη διατήρηση της μνήμης της Κερύνειας μας μέσα από το πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό της έργο.
Η Ρήνα Κατσελλή αφοσιώθηκε στον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις και τα μέσα που διέθεται για επιστροφή στην πόλη που τόσο πολύ αγαπούσε.
Ο Δήμος Κερύνειας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις δυο θυγατέρες και στους λοιπούς συγγενείς της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει, αναφέρει ο Δήμος σε ανάρτησή του.
Η Ρήνα Κατσελλή γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1938. Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με το ΔΗΚΟ.
Ήταν η πρώτη Ελληνοκύπρια γυναίκα βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1985 και του 1991.
Βιογραφικό
Η Ρήνα Κατσελλή (το γένος Σταύρου Χαραλαμπίδη), γεννήθηκε το 1938 και ζούσε στην Κερύνεια μέχρι την τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, κατά την οποία αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, μαζί με όλους σχεδόν τους Έλληνες Κύπριους των κατεχομένων από τα τούρκικα στρατεύματα περιοχών της Κύπρου.
Γράφει συστηματικά, κυρίως για την Κερύνεια, την ιδιαίτερη πατρίδα της, μυθιστορήματα, θεατρικά, λαογραφικές έρευνες, ποίηση κ.α. Το 1973 ίδρυσε τις “Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα”, στα πλαίσια των οποίων εξέδωσε διάφορα βιβλία.
Η ενεργός ανάμιξή της στην πολιτική, μετά το 1974, τη φέρνει πρώτη Κυπρία γυναίκα βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εκπροσωπεί την κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα επαρχία Κερύνειας (1981-1996). Ήταν γραμματέας και υπεύθυνη των εκδόσεων του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας.
Βραβεύτηκε τρεις φορές με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, μια φορά με το κρατικό βραβείο μελέτης/δοκιμίου, η Κυπριακή Δημοκρατία της απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών το 2010 και αρκετά βιβλία της μεταφράστηκαν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά.
Ανακοίνωση ΥΠΠΑΝ
Η απώλεια Ρήνας Κατσελλή αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα των γραμμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σημειώνοντας ότι συμβόλιζε την ακοίμητη προσήλωση στα πάτρια εδάφη και ήταν ζωντανό υπόδειγμα πνευματικής επιμονής και αντίστασης.
Το Υπουργείο εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο, όπως αναφέρει, της γνωστής συγγραφέα, πρώτης Ελληνοκύπριας βουλευτή, μεγάλης αγωνίστρια της ζωής και προσθέτει ότι η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.
Σημειώνει ότι η Ρήνα Κατσελλή ήταν μια εξέχουσα μορφή των πολιτιστικών πραγμάτων του τόπου μας. Γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1938 και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της πόλης της. Η σφραγίδα της πικρής προσφυγιάς αποτυπώνεται για πρώτη φορά στο βιβλίο της Πρόσφυγας στον τόπο μου που το υπογράφει συμβολικά με τη φράση «Γυναίκα της Κερύνειας». Ουσιαστικά το πρόσωπό της έγινε ένα με τον τόπο και αυτό φανέρωνε τη συνειδητή επιλογή της να υπηρετήσει πολυσχιδώς την πατρίδα, περισώζοντας με αφοσίωση και εμβάθυνση πολύτιμα στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ και φυλακίστηκε για τη δράση της. Δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα, ίδρυσε το πολυδύναμο σωματείο «Λαογραφικό Όμιλο Κερύνειας», τον εκδοτικό οίκο Χρυσοπολίτισσα ενώ το 1981 εκλέχθηκε Βουλευτής στην επαρχία Κερύνειας, θέση την οποία υπηρέτησε έως το 1996.
Η πνευματική της δράση ήταν επίσης πλούσια. Είχε τιμηθεί τέσσερις φορές με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για τα έργα της Τα βουνά της Τραμουντάνας, Στην Εφτάλοφη, Γαλάζια Φάλαινα, Σάββας Χρίστης ο αλλιώτικος: η ζωή και το έργο του. Το 2010 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


