Παραιτήθηκε ο Επίτροπος Εθελοντισμού υπό το βάρος των καταγγελιών για πλαστογράφηση πτυχίων του

imagewΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε δεκτή την παραίτηση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  Γιάννη Γιαννάκη η οποία υπεβλήθη χθες, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου.  Την παραίτησή του είχε υποβάλει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Γιαννάκη, μετά την καταγγελία   στην Αστυνομία από το Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για φερόμενη πλαστογράφηση απολυτηρίου και πτυχίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου και της Χαραυγής, ο Γενικός Ελεγκτής  σε καταγγελία την οποία υπέβαλε προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ζητά να εξεταστεί τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον Επίτροπο Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος φέρεται να πλαστογράφησε το απολυτήριο του λυκείου αλλά και πτυχίο (το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ουδέποτε απέκτησε) και τα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να προσληφθεί παράτυπα στον Οργανισμό Νεολαίας (ΟΝΕΚ).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στην πολυσέλιδη καταγγελία που υπέβαλε στον   Αρχηγό και την οποία αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Γιαννάκη προσελήφθη στον Οργανισμό Νεολαίας το 1996 και μονιμοποιήθηκε το 2007 ενώ την 1.1.2008 διορίστηκε στη θέση του Λειτουργού Νεολαίας. Λίγες μέρες προηγουμένως, το Σχέδιο Υπηρεσίας του Λειτουργού Νεολαίας είχε τροποποιηθεί, με την προσθήκη, στα απαιτούμενα προσόντα, του πτυχίου της Πολιτικής Μηχανικής, το οποίο φερόταν να κατείχε ο κ. Γιαννάκη και με το οποίο πληρούσε τα προσόντα.

Στην επιστολή του προς τον Αρχηγό, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιαννάκη δεν είναι κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, διενεργήθηκε έλεγχος στον προσωπικό του φάκελο στον ΟΝΕΚ, από τον οποίο διαπιστώθηκαν και τα ακόλουθα:

  • Το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σε μετάφραση στην αγγλική) είναι εμφανώς παραποιημένο, αφού οι αριθμητικοί βαθμοί των περισσοτέρων μαθημάτων έχουν αλλοιωθεί προς τα πάνω και δεν συνάδουν με την περιγραφή του βαθμού ολογράφως.

Για παράδειγμα, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ολογράφως αναγράφεται “Thirteen” και αριθμητικά ο αριθμός από 13 έχει αλλοιωθεί και γίνει 19.

Επίσης, ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου (17 2/12) είναι επίσης τροποποιημένος με το χέρι (τόσο  αριθμητικά όσο και ολογράφως) και δεν συνάδει με τον πραγματικό γενικό βαθμό, όπως προκύπτει αν υπολογιστεί ο μέσος όρος με βάση τους βαθμούς των μαθημάτων όπως αναγράφονται ολογράφως (13 9/12). (Γενικά αλλοιωμένοι προς τα πάνω είναι σχεδόν όλοι οι βαθμοί).cache_728x3000_Analog_medium_1199785_222853_2652021

Το φερόμενο «πειραγμένο» απολυτήριο στο οποίο οι βαθμοί που είναι γραμμένοι ολογράφως είναι διαφορετικοί από τους βαθμούς όπως αυτοί αποτυπώνονται με αριθμούς. Από τους δώδεκα βαθμούς φαίνεται να αλλοιώθηκαν οι οκτώ. Σημειώνεται, πως το αυθεντικό απολυτήριο φέρει ημερομηνία έκδοσης 10.12.85 ενώ το φερόμενο αλλοιωμένο έχει ημερομηνία 8.1.1983.

-Το πολύ κακής ποιότητας και περίεργης εμφάνισης αντίγραφο του πτυχίου πανεπιστημίου (που είναι όμοια εκτός στο θέμα των σφραγίδων) δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη γνησιότητά του, αφού δεν συνάδει με τις αναμενόμενες πληροφορίες που αναγράφονται σε ένα τέτοιο έγγραφο (π.χ. δεν αναφέρει τον βαθμό που δόθηκε), ούτε με τη μορφή του, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά και αμφιβολίες.

-Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις δύο αιτήσεις που υπέβαλε στον ΟΝΕΚ και βρίσκονται στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη, σε σχέση με τη διάρκεια φοίτησής του στο πανεπιστήμιο δεν συνάδουν μεταξύ τους, αφού σύμφωνα με την πρώτη αίτηση η φοίτησή του διάρκεσε από το 1985 μέχρι το 1992, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη αίτηση, από τον 8/1984 μέχρι τον 5/1989. Σύμφωνα με το καταχωρισμένο βιογραφικό σημείωμά του, η φοίτηση διάρκεσε από το 1986 μέχρι το 1992.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον κ. Γιαννάκη να προσκομίσει τυχόν στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, που να αποδείκνυαν ότι κατείχε πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, και ενημερώθηκε πως αν εξακολουθούν να αιωρούνται οι αμφιβολίες το θέμα θα παραπέμπετο στην Αστυνομία. Ο κ. Γιαννάκη διαβίβασε στον Ελεγκτή φάκελο που περιείχε αντίγραφο του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σε μετάφραση στην αγγλική) με γενικό βαθμό 13 9/12, καθώς και αντίγραφο πτυχίου πανεπιστημίου, εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό του φάκελο στον ΟΝΕΚ.

Για τα δύο αυτά έγγραφα η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι:

-Το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι πραγματικό αντίγραφο του γνήσιου απολυτηρίου. Αυτό ενισχύει το ενδεχόμενο να είναι πλαστό το απολυτήριο που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη στον ΟΝΕΚ.

-Το θέμα διερευνήθηκε περαιτέρω και διαπιστώθηκε ότι το πτυχίο αναφέρει ότι εκδόθηκε στις 29.6.1992 και φαίνεται να προσυπογράφεται από τέσσερα πρόσωπα (Governor of California ως President of the Trustees, Chair of the Board of Trustees, Chancellor of the California State University και President of the San Diego State University). Από έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώθηκε ότι ουδείς εκ των τεσσάρων αυτών προσώπων ήταν στη θέση αυτή το 1992 (που φέρεται να αποφοίτησε ο κ. Γιαννάκη), αλλά αντίθετα υπηρέτησαν όλοι μετά το 2011 και συνυπήρξαν και οι τέσσερις στη θέση τους για την περίοδο 2014-2016. Συνεπώς μόνο σε αυτή την περίοδο θα μπορούσαν αυτά τα τέσσερα πρόσωπα να υπέγραφαν ένα τέτοιο πτυχίο.

Επισημαίνουμε, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, ότι, από πρόσθετη διερεύνηση στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε ότι αρκετές ιστοσελίδες διαφημίζουν την πώληση πλαστών πτυχίων από το υπό αναφορά πανεπιστήμιο έναντι αμοιβής, και σε μία περίπτωση η μορφή του πλαστού πτυχίου προσομοιάζει με το πτυχίο που προσκόμισε στην Υπηρεσία μας ο κ. Γιαννάκη.

Λόγω των σοβαρών ερωτημάτων που προκύπτουν, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά από τον Αρχηγό όπως ερευνήσει και τα εξής:

  • Πλαστογραφία του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη στον ΟΝΕΚ.
  • Πλαστογραφία των δύο πτυχίων πανεπιστημίου (αυτού είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό του φάκελο και αυτού που μας προσκόμισε τώρα).
  • Κυκλοφορία πλαστών εγγράφων.

Ανακοίνωση ΕΔΕΚ

Η υπόθεση του Γ. Γιαννάκη προκαλεί την δυσαρέσκεια, την απογοήτευση αλλά και την έκπληξή μας αφού ενώ τα εν λόγω έγγραφα κατατέθηκαν πριν από 15 και πλέον χρόνια ουδείς «είδε», ουδείς «ήξερε» για το ότι ήταν πλαστά.
Είναι αυταπόδεικτο πως η όλη υπόθεση δεν ολοκληρώνεται με την παραίτηση του Γ. Γιαννάκη αλλά χρειάζεται να εξεταστεί ποιοι παρέλαβαν και ποιοι έκριναν τα εν λόγω έγγραφα ως ικανοποιητικά.
Αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις δέουσες έρευνες ώστε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Θυμίζουμε πως εκκρεμεί η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για αποστέρηση των ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων εάν αποδειχθεί η εμπλοκή τους σε σκάνδαλα και διαφθορά. Η άμεση ψήφιση της πρότασής μας θα συμβάλει στην πάταξη τέτοιων φαινομένων αλλά και στην μη διασπάθιση των δημοσίων πόρων και των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη.

 

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Συμμαχία Πολιτών στην ανακοίνωση της αναφέρει:
“Αναμφίβολα πρόκειται για ακόμα μία υπόθεση που γεννά πληθώρα ερωτημάτων, για το πώς δεν υπέπεσε στην αντίληψη κάποιου υπεύθυνου, με την πάροδο τόσων ετών, η πιθανή πλαστογράφηση εγγράφων από τον κ. Γιαννάκη.
Η Συμμαχία ζητεί πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και άμεση απονομή ευθυνών, όπου και αν εάν αυτές προκύπτουν.
Σε περίπτωση που όντως επιβεβαιωθεί η πλαστογραφία εγγράφων του Γιαννάκη Γιαννάκη, ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν και για όσους έκαναν αποδεκτά τα παραποιημένα έγγραφα, προσλαμβάνοντας τον σε καίρια πόστα.”

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου κάνει λόγο για “Κυβέρνηση των χρυσών διαβατηρίων αλλά και των πλαστών απολυτηρίων”.

Συγκεκριμένα ο κ. Στεφάνου αναφέρει:

Άλλος ένας «άριστος των αρίστων» του Νίκου Αναστασιάδη και του Συναγερμού γίνεται πρωτοσέλιδο. Η πλαστογραφία απολυτηρίου και πτυχίων, για την οποία κατηγορείται ο Επίτροπος Εθελοντισμού συνιστά ένα σοβαρό αδίκημα και ταυτόχρονα ντροπιάζει τη χώρα. Η παραίτηση του κ. Γιαννάκη με κανένα τρόπο δεν κλείνει το θέμα. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις και απολογίες. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα στην προεκλογική εκστρατεία του Συναγερμού που ανέλαβε σαν κομματάρχης και να δώσει εξηγήσεις.

Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν ότι κυβέρνηση και ΔΗΣΥ από τον καιρό που διόρισαν τον κ. Γιαννάκη Επίτροπο Εθελοντισμού τον υπερασπίστηκαν με νύχια και με δόντια τον κ. Γιαννάκη εντός και εκτός Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει με επιστολή του Γενικού Γραμματέα προς τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Απρίλη του 2018 να διερευνήσει το ενδεχόμενο ο διορισμός του ως Επιτρόπου Εθελοντισμού να μην είναι σύννομος.

Ακολούθως, το ΑΚΕΛ ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ενώ κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2019 το ΑΚΕΛ ζήτησε με τροπολογία να δεσμευτεί το κονδύλι της μισθοδοσίας του κ. Γιαννάκη για να ελεγχθεί η νομιμότητα του διορισμού του. Δυστυχώς, κανένα άλλο κόμμα δεν υποστήριξε την τροπολογία του ΑΚΕΛ.

ΔΗΚΟ

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε πως ενώ η σχετική έρευνα διεξάγεται εδώ και μέρες και ήταν σε γνώση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση δεν τον είχε παύσει, αλλά ο κ. Γιαννάκη παραιτήθηκε μόνο μετά από την αποκάλυψη  των συγκεκριμένων καταγγελιών από την εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Σύμφωνα με την κα Ερωτοκρίτου:

Πριν από λίγες μέρες ο Νίκος Αναστασιάδης ισχυριζόταν ανερυθρίαστα πως στην κυβέρνηση του «υπάρχει αξιοκρατία».

Σήμερα, ακόμη ένας «Αρίστος των άριστων» και «πρότυπο ήθους» παραιτήθηκε, γιατί φαίνεται να έχει πλαστογραφήσει απολυτήριο και πτυχίο προκειμένου να προσληφθεί στον Οργανισμό Νεολαίας.