Επανεξέταση του φακέλου της δολοφονίας Ανταλί ζητεί η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα

Αντιδράσεις και στα κατεχόμενα για τις καταγγελίες του Τούρκου μαφιόζου Πεκέρ

 

sedat-peker-idam-kanunu-mutlaka-hazirlanmali-216590Την επανεξέταση του φακέλου της εν ψυχρώ δολοφονίας του γνωστού Τ/κ δημοσιογράφου και αρθρογράφου, που έγινε τον Ιούλιο του 1996, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίευσης στα κατεχόμενα.Το θέμα μεταφέρθηκε στη ψευδοβουλή και έχει πάρει διαστάσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα.
Την ίδια ώρα ο κατοχικός ηγέτης  Ερσίν Ταταρ, κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Τούρκου μαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ για τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί, αλλά και τις παράνομες δραστηριότητες τζόγου, ναρκωτικών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στα κατεχόμενα είπε ότι  «δεν υπάρχει λόγος για ένταση, εάν υπάρχει μια παρανομία θα γίνει αυτό που πρέπει».

Ο κ. Τατάρ ήταν καλεσμένος σε διαδικτυακή εκπομπή σήμερα κατά την οποία είπε πως η «αστυνομία» και οι «δυνάμεις ασφαλείας» είναι εγγύηση γι’ αυτή τη «χώρα» και θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους. «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ένταση μόνο και μόνο επειδή μια είδηση ​​διαδόθηκε από ένα βίντεο. Εάν υπάρχει μια παρανομία, θα γίνει αυτό που πρέπει», δήλωσε.adali

Μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη διερεύνηση ξανά της δολοφονίας Ανταλί, υπό το φως των νέων στοιχείων, ζητεί ο σύνδεσμος Τ/κ δημοσιογράφων, η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο και η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων.

Στην ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος Τ/κ δημοσιογράφων αναφέρει ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου και αρθρογράφου είναι «ένας μαύρος λεκές από άποψης ελευθερίας του Τύπου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να ενεργήσουν ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί δράστες της δολοφονίας.

Η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο, Bası-Sen ζητεί επανεξέταση του φακέλου της δολοφονίας Ανταλί αλλά και του Ουγούρ Μουμτζιού και ανακοίνωσε ότι υπό το φως των νέων στοιχείων θα επανεξετάσει την πραγματοποίηση της τελετής των βραβείων Κουτλού Ανταλί, που δίδει κάθε χρόνο, στην μνήμη του δολοφονηθέντος μέλους της και η οποία «δίδει δύναμη στον κόσμο του Τύπου».

Η συντεχνία των δασκάλων σημειώνει ότι ο ηγέτης της εγκληματικής οργάνωσης, με μια σειρά από βίντεο που ανεβάζει το τελευταίο διάστημα στο You Tube, κατέδειξε τη σχέση στην Τουρκία του βαθέως κράτους με τη μαφία και την εξουσία και προέκυψαν πολλές κατηγορίες και ισχυρισμοί. Σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Πεκέρ ένας “πολίτης” του ψευδοκράτους διαχειρίζεται τον παράνομο τζόγο και το εμπόριο ναρκωτικών κι αυτός έχει φακέλους ενώπιον της δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Εκτός αυτού, συνεχίζει, ενώ ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί οι δολοφόνοι του Κουτλού Ανταλί, οι αποκαλύψεις γι αυτό έχουν αναστατώσει όλη την κοινωνία. Έφτασε η μέρα, προστίθεται, να γίνει αυτό που πρέπει ώστε να φύγει το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε αυτή τη δολοφονία εδώ και 25 χρόνια.

Οι αποκαλύψεις Πεκέρ

Τον τότε Διοικητή της Ασφάλειας και πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Αγάρ και τον τότε επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, Κορκούτ Εκέν υπέδειξε ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί στις 6 Ιουλίου 1996 ο εκ των γνωστών ηγετών του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία, Σεντάτ Πεκέρ.

Σε νέο βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο ο Πεκέρ αναφέρει ότι η δολοφονία του Ανταλί σχεδιάστηκε στην Τουρκία, ενώ κατονομάζει τα άτομα που φέρονται να έχουν μετατρέψει την κατεχόμενη Κύπρο σε κέντρο ναρκωτικών και παράνομου τζόγου.

«Ήμασταν πάντα μαζί με τον Κουρκουτ Εκέν και τον Μεχμέτ Αγάρ. (Τότε ο Αγάρ ήταν Γενικός Διευθυντής της Ασφάλειας της Τουρκίας και ο Εκέν επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων που υπάγονταν στην ασφάλεια). Ήμασταν νέοι τότε, πατριώτες. Μου είπε ότι: ‘Στην Κύπρο υπάρχει ένας άνδρας, αυτός προσπαθεί να πουλήσει την Κύπρο στους Ελληνοκύπριους. Βρες μου δύο επαγγελματίες’. […] ‘Θα σου δώσω τον αδελφό μου, τον Αττίλα Πεκέρ’, είπα. ‘Είναι πολύ καλός, ειδικός στην δουλειά αυτή, ανατράφηκε στους δρόμους’. Μπορούν να κοιτάξουν από τα εισιτήρια των ΤΗΥ πόσο ενωρίτερα από αυτή την δολοφονία πήγαν οι Κορκούτ Εκέν και Αττίλα Γιιλντιρίμ. Όμως, ο μεγαλοδύναμος θεός δεν άφησε στο μερτικό μας το αίμα εκείνου του ανθρώπου. Ο άνδρας ήταν έντιμος, είχε δει το σήμερα, γι’ αυτό εργαζόταν. Δεν επρόκειτο να πουλήσει την πατρίδα στους Ελληνοκύπριους και άλλα παρόμοια. Πάντα έτσι κάνουν. Πατριωτισμός, πατριωτισμός, κάνουν τον λαό να ενθουσιάζεται και στρέφουν όλους τον έναν εναντίον του άλλου.

Πέρασε χρόνος από τότε. Επέστρεψαν μετά από τρεις τέσσερις μέρες. Ο μεγάλος αδελφός Κορκούτ είπε ‘θα πάμε ξανά’. Δεν έλαχε. Τον σκότωσε αργότερα μια ομάδα που υπαγόταν σε αυτούς. Συναντηθήκαμε με τον μεγάλο αδελφό Κορκούτ. ‘Αδελφέ’, του είπα, ‘διευθετήθηκε εκείνη η δουλειά’. Αν τον σκότωνα εγώ, θα έλεγα ότι τον σκότωσα. […] Λήστεψαν ένα μέρος εκεί, ο άνδρας το γράφει, λέει ότι τα ναρκωτικά όσο πάει και καταλαμβάνουν την Κύπρο. Λένε πουλά την Κύπρο στους Ελληνοκύπριους. Πόσοι πήγαν έτσι. […]»

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Düzen ο Πεκέρ είπε επίσης ότι η κατεχόμενη Κύπρος χρησιμοποιήθηκε για διακίνηση χρημάτων σε σχέση με λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ότι είναι κέντρο τζόγου. Δίδοντας και το όνομα ενός ιδιοκτήτη ξενοδοχείου με καζίνο στην κατεχόμενη Κερύνεια, ο Πεκέρ υποστήριξε ότι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και οι επιχειρήσεις παράνομου τζόγου διεξάγονταν εκ μέρους του Χαλίλ Φάλιαλι, ο οποίος, ωστόσο, μιλώντας στον Τούρκο δημοσιογράφο Τζουνέιτ Όζντεμιρ διέψευσε την ανάμειξή του σε τέτοια θέματα. Αναφερόμενος στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ο Πεκέρ είπε:

«Η κοκαΐνη ερχόταν πρώτα από την Κολομβία. Ύστερα μέσω της Βενεζουέλας. Δηλαδή ποιος πήγε στην Βενεζουέλα για την διαδρομή; Ο γιος του πρώην Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ερκάν Γιλντιρίμ. Πήγε μέσα στον Ιανουάριο, έμεινε πέντε μέρες. Έμεινε τέσσερις μέρες μέσα στον Φεβρουάριο. Πώς γίνεται η διακίνηση χρημάτων; Η Κύπρος. Ο Χαλίλ Φάλιαλι. Όλη η διακίνηση χρημάτων γίνεται απ’ εδώ. Ο άνδρας που πριν 20 χρόνια δεν είχε τίποτα, τώρα είναι ιδιοκτήτης της Κύπρου. Στην Τουρκία διαθέτει 10 φακέλους. Γιατί δεν τον φέρνετε; Απ’ αυτόν περνά όλη η δουλειά του παράνομου στοιχήματος. Υπάρχει και στις επίσημες εκθέσεις του κράτους. Είναι μια πολύ παλιά οργάνωση αυτή. Η μετατροπή (της Κύπρου) σε κέντρο ναρκωτικών και τζόγου».

Ο Φάλιαλι μιλώντας στον Τούρκο δημοσιογράφο Τζουνέιτ Όζντεμιρ διέψευσε την ανάμειξή του σε τέτοια θέματα και μίλησε για συκοφαντίες.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απέρριψε επίσης  ως συκοφαντίες και ψεύδη τους ισχυρισμούς Πεκέρ λέγοντας ότι προσπαθεί να τον εξομοιώσει με εμπόρους ναρκωτικών και εγκληματικά στοιχεία. «Το απορρίπτω κατηγορηματικά», είπε.