ΥΠΕΞ: Σύντομα κοινή συνάντηση Υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου-Αιγύπτου


 imagewΤην απόφαση της Λευκωσίας και του Καΐρου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό κοινή συνάντηση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας των συναντήσεων του το Σάββατο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Προανήγγειλε παράλληλα  συνάντηση των  Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας και Γαλλίας, στις αρχές Ιουνίου στην Ελλάδα. Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλλει αίτημα στο ενεργειακού φόρουμ του Καΐρου, για να συμμετάσχει στις εργασίες του.

«Να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τις συζητήσεις με τον ομόλογό μου, τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών αλλά και τον Πρόεδρο της χώρας, σε μία πλειάδα θεμάτων» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις «και την επιθυμία και την απόφαση για να εργαστούμε σε συγκεκριμένους τομείς για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας, ειδικότερα και σε τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων και της εκπαίδευσης και μέσα σε αυτό το πλαίσιο το συντομότερο δυνατό να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών».

Σε τριμερές επίπεδο, συνέχισε ο ΥΠΕΞ, η συνεργασία μας είναι σε εξαίρετο στάδιο. «Μόλις πρόσφατα έγινε στη Λευκωσία η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας. Εκείνο που αποφασίστηκε είναι η ενίσχυση της τριμερούς μας συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών και πιο συγκεκριμένα της Γαλλίας. Και ευελπιστούμε ότι στις αρχές Ιουνίου θα καταστεί δυνατό να γίνει κοινή συνάντηση των τεσσάρων Υπουργών Εξωτερικών στην Ελλάδα» είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η συνεργασία σε πολλά των θεμάτων, είτε στην ενεργειακή συνεργασία είτε σε θέματα ηλεκτρικής διασύνδεσης, συνεχίζεται. «Η ίδρυση, σύσταση του ενεργειακού φόρουμ του Καΐρου είναι απτή απόδειξη της συνεργασίας μας και είναι θετικό ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις πρόσφατα έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και υπάρχει κοινή απόφαση για να υποβάλλει αίτημα στον εν λόγω Οργανισμό για να συμμετάσχει στις εργασίες του» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ακόμη ότι μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκ μέρους της Κυβέρνησης, τα θερμά συγχαρητήρια της Κύπρου για τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου στην αποκλιμάκωση που επιτεύχθηκε στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο Ισραήλ και στη Γάζα. «Είναι μία απτή απόδειξη του καθοριστικού ρόλου της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή» κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.