Ενίσχυση συνεργασίας σε όλους τους τομείς ζήτησε ο Σίσι στη συνάντηση με ΥΠΕΞ

 

imagewΤην επιθυμία της Αιγύπτου για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, επεσήμανε το Σάββατο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, που κράτησε πάνω από σαράντα λεπτά.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός της αιγυπτιακής προεδρίας, Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για την ενίσχυση των μηχανισμών κοινής συνεργασίας με την Κύπρο, σε πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό και ενεργειακό επίπεδο καθώς και την αναβάθμιση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού με την Ελλάδα, με τρόπο που να επιτυγχάνονται κοινά συμφέροντα και στόχοι για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και να καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστούν οι διάφορες προκλήσεις στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ζήτησε από τον κ. Χριστοδουλίδη να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία, από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης διαβίβασε και εκείνος τους χαιρετισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στον Αιγύπτιο ομόλογό του, εκφράζοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στους στενούς δεσμούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, σχέσεις που αντιπροσωπεύουν ένα μοντέλο εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών κρατών, ιδίως με δεδομένη την προνομιακή θέση της Αιγύπτου, με το ιδιαίτερο περιφερειακό βάρος και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή υπό την ηγεσία του Προέδρου Αλ Σίσι.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος θα παραμείνει υποστηρικτής της Αιγύπτου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε το αμοιβαίο ενδιαφέρον της Κύπρου για την ενίσχυση της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, ο οποίος, είπε, είναι ένας επιτυχημένος και αποτελεσματικός μηχανισμός συντονισμού και τακτικής θεσμικής συνεργασίας για την επίτευξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των τριών χωρών.

Ο Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας πρόσθεσε επίσης ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος,  ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο το οποίο αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο μπορεί να ανοίξει ορίζοντες για συνεργασία και επενδύσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Επίσης, οι κ.κ. Αλ Σίσι και Χριστοδουλίδης συζήτησαν τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα υπό το φως πρόσφατων γεγονότων.

Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση της χώρας του για τις αιγυπτιακές προσπάθειες κάτω από την ηγεσία του Προέδρου Αλ Σίσι, προσπάθειες που οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ των παλαιστινιακών και των ισραηλινών πλευρών και στην ηρεμία της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε τη σημασία του να υπάρξουν έντονες προσπάθειες για την αναβίωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της παλαιστινιακής και  ισραηλινής πλευράς στη βάση της λύσης των δύο κρατών, των ψηφισμάτων, της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

ΥΠΕΞ Αιγύπτου

Τις ισχυρές διμερείς σχέσεις του Καΐρου με τη Λευκωσία επεσήμανε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ, τόνισε ότι οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ιστορικές και ισχυρές διμερείς στρατηγικές σχέσεις, τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για τη συνεχή συνεργασία και συντονισμό τους σε διάφορους τομείς της διμερούς τους συνεργασίας.

Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν επίσης για τη σημασία της επιτάχυνσης υλοποίησης κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα καθώς και την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.

Επίσης, συζήτησαν για το θέμα της κατάστασης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπου ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ κ. Σούκρι ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος για να τεθεί τέρμα στην στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των παλαιστινιακών και ισραηλινών πλευρών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σούκρι, η Αίγυπτος ήταν πρόθυμη να εργαστεί εντατικά για να αποκαταστήσει την ηρεμία. Αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη σταθεροποίηση της εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η απουσία ενός πραγματικού ορίζοντα για την ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Γι’  αυτό, απαιτούνται εντατικές διεθνείς προσπάθειες για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατό, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Πρέσβης Άχμεντ Χάφεζ, τόνισε ότι οι δύο Υπουργοί συζήτησαν όλα τα περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Ανατολική Μεσόγειος, όπου αντάλλαξαν απόψεις και επεσήμαναν ότι θα συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις κατά την προσεχή περίοδο.