Υπογράφηκε συμφωνία για το Σχέδιο Συντάξεων στον Δημόσιο τομέα

  imagewΗ υπογραφή του πλαισίου συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου τομέα, μετά από διαβουλεύσεις δέκα ολόκληρων χρόνων για την εισαγωγή Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, καθιστά ιστορική τη σημερινή ημέρα για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, για τον συνδικαλισμό στην Κύπρο καθώς και για την κοινωνία γενικότερα.  Αυτό τόνισαν οι εμπλεκόμενοι στη σημερινή συμφωνία, η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Οικονομικών καθώς και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Δημοσίου.

Μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα, καθώς μετά από 10 χρόνια διαβουλεύσεων πραγματοποιείται μια ουσιαστικής σημασίας μεταρρύθμιση, που είναι προς όφελος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα καθώς και των φορολογούμενων.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η συμφωνία αποτελεί μεταρρύθμιση διότι το νέο επαγγελματικό σχέδιο στον δημόσιο τομέα βασίζεται σε εισφορές και αποκοπές εκατέρωθεν του εργαζομένου και του εργοδότη, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο σχέδιο το οποίο χρηματοδοτείται από τους δικαιούχους χωρίς με αυτό τον τρόπο να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές.

Ο Υπουργός είπε πως είναι ένα βιώσιμο σχέδιο και θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο για τη συσσώρευση των εισφορών και την καταβολή των παρεχόμενων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Ένα ταμείο, πρόσθεσε, το οποίο θα είναι νομικά διασφαλισμένο και δεν θα μπορεί να διαβρωθεί από κανένα και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται μια βιώσιμη και ευπρεπής σύνταξη για τους εργαζομένους αλλά και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε στη συνέχεια τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την εποικοδομητική συνεργασία, ενώ σημείωσε πως παράλληλα συζητείται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Ευελπιστούμε ότι και εκεί θα έχουμε σύντομα θετική κατάληξη μετά τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται με εκπροσώπους των συντεχνιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα», είπε.

Πέραν αυτών, ο Υπουργός είπε πως χθες παρουσιάστηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες είναι και η μεταρρύθμιση ολόκληρου του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα, με τους τρεις πυλώνες πολιτικής ώστε να διασφαλιστεί για όλους μια ευπρεπής σύνταξη για όλους.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας, του συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών. Εξέφρασε την πεποίθηση πως με την ίδια εποικοδομητική στάση που επιδείχθηκε με το θέμα του συνταξιοδοτικού, θα επιτευχθούν οι εκείνες λύσεις σε πολλά άλλα θέματα και οι οποίες θα είναι προς το συμφέρον όλων.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου χαρακτήρισε επίσης την ημέρα ιστορική για την κατάληξη στη συμφωνία. «Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να θέσουμε τέρμα σε μια εκκρεμότητα που υπήρχε εδώ και μια δεκαετία», είπε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα μας οι συνταξιούχοι να έχουν ποιοτικά και αξιοπρεπή γηρατειά, κάτι που επιτεύχθηκε σήμερα. Καταλήγοντας, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό και τις συντεχνίες που συμμετείχαν στον διάλογο, αφιέρωσε αυτή τη συμφωνία στα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ που για τόσα χρόνια ζούσαν στην αγωνία προσδοκώντας στη ρύθμιση αυτού του θέματος.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, είπε πως με τη σημερινή συμφωνία έχει αποκατασταθεί μια αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, οι οποίοι «τράβηξαν» όλη αυτή την προσπάθεια, συνεδρίασαν ώρες ατέλειωτες για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. «Εύχομαι αυτή η συμφωνία να είναι η αρχή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια γιατί ακόμη έχουμε πολλά πράγματα να συμφωνήσουμε», είπε.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου είπε πως η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για τον ίδιο τον συνδικαλισμό στην Κύπρο, καθώς σήμερα κλείνει επίσημα μια προσπάθεια που διήρκεσε μια ολόκληρη δεκαετία. Εξέφρασε από την πλευρά της ευχαριστίες στον Υπουργό, τα στελέχη του Υπουργείου καθώς και τους εκπροσώπους των συντεχνιών αφού όλοι μαζί ενωμένοι κατάφεραν να δώσουν τον αγώνα και να υπάρχει σήμερα κατάληξη σε αυτή τη σημαντική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσσάνδρου είπε πως αν αναλογιστούμε ότι μετά από 10 ολόκληρα χρόνια έχουμε σήμερα ένα νέο σχέδιο για όλους τους δημόσιους υπάλληλους, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η σημερινή ημέρα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κυριάκος Χαραλάμπους είπε πως σήμερα έχει αρθεί μια κατάφωρη αδικία που χρονολογείται πέραν των 10 χρόνων. Το θέμα του επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης αποτελούσε πάντα πάγιο αίτημα του Συνδέσμου και σήμερα αυτό το αίτημα εκπληρώθηκε, σημείωσε.