Ε.Σανέρ: Εάν ο Αναατασιάδης υποστηρίζει ότι η ΚΔ είναι ε/κ Δημοκρατία, θα δώσω πίσω το διαβατήριο

cyprus«Εάν ο Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι Δημοκρατία των Ε/κ, τότε και εγώ θα επιστρέψω το διαβατήριο», δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ μιλώντας σήμερα σε εκπομπή του τ/κ καναλιού Γκεντς (Genç tv).

O κ. Σανέρ, που βρίσκεται σε απομόνωση σε ξενοδοχείο καραντίνα, ανέφερε ότι έχει διαβατήριο και ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1972.

«Όταν γεννήθηκα πήρα πιστοποιητικό γεννήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκω εντελώς άτοπες αυτές τις συζητήσεις. Αν ο Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία, θα τα επιτρέψω. Αν σε αυτή την χώρα υπάρχει ένα λαός που ζει κυρίαρχος, αυτός είναι οι Τουρκοκύπριοι πριν από τους Ελληνοκύπριους. Δεν θεωρώ τόσο εύκολο να μεταβιβάσω το δικαίωμά μου στον Αναστασιάδη. Είναι διαφορετικό το πώς θα βρούμε την λύση. Επομένως, χρειάζεται να συζητήσουμε σε σωστή βάση».

Για την άτυπη πενταμερή συνάντηση στη Γενεύη, ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι η τ/κ πλευρά έθεσε επί τάπητος την βούλησή της και ο τ/κ «λαός» που ζει σε αυτή την χώρα «κυρίαρχος» δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις από την «κυριαρχία» του. «Στη Γενεύη θέσαμε επί τάπητος ότι μια λύση στο νησί θα πραγματοποιηθεί μόνο με δύο κυρίαρχα οικοδομήματα».

Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά πιστεύει ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, λέγοντας ότι αν υπάρχει μια εισβολή και κατοχή στην Κύπρο αυτή την έκανε η ε/κ πλευρά. Ο τ/κ «λαός», κατά την έκφρασή του, δεν πρόκειται να πάει να γίνει «μπάλωμα» στους Ελληνοκύπριους.

Για τις σχέσεις τους με την Τουρκία, ο κ. Σανέρ είπε ότι αυτές βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρχει η συμβολή της Τουρκίας δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε έργα υποδομής στα κατεχόμενα. Πρέπει να κρατήσουν, συνέχισε, τις σχέσεις αυτές στο ανώτατο επίπεδο και ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχθεί χαρακτηρισμούς κατά οποιωνδήποτε προσώπων. Αν αποκαλέσετε παπαγάλο τον «πρόεδρο» – όπως αποκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ – αυτό θα έχει κάποιες συνέπειες, κατά τον Ερσάν Σανέρ.