Τμήμα Αλιείας: Οδηγίες για προστασία ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών

Οδηγίες εξέδωσε το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών προς το ευρύ imagewκοινό, για προστασία των παραλιών ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών στην Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών στην Κύπρο από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ενημερώνει το κοινό που επισκέπτεται την προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς και να επιδεικνύει την αρμόζουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά, για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων ή/και οποιωνδήποτε άλλων παραπηγμάτων, η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου και το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός με το καλάμι από ακτή).

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι ολόχρονα απαγορεύεται η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες, το μάζεμα καβουριών από την παραλία τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο, η ρύπανση (πέταγμα σκουπιδιών) και το άναμμα φωτιάς (με κάρβουνα, κτλ).

Επίσης, επισημαίνει ότι η  διέλευση ή η αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή απαγορεύεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, ενώ σημειώνει ότι οι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας εξαιρούνται της απαγόρευσης διέλευσης τον Μάιο και τον Οκτώβριο εκάστου έτους.

Σημειώνεται ότι, για τις πιο πάνω παραβάσεις και τη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, βάσει του περί Αλιείας Νόμου και Κανονισμών, η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ δύναται να επιβάλει εξώδικη ρύθμιση μέχρι και 8.543 ευρώ.

Εξάλλου, αναφέρει πως όσοι επισκέπτονται την περιοχή της Λάρας – Τοξεύτρας, αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες παρουσιάζεται φωλεοποίηση των θαλασσίων χελωνών όπως οι παραλίες στην περιοχή Πόλις-Γιαλιά του δικτύου Νatura 2000, προτρέπονται όπως ακολουθούν  τα υπάρχοντα μονοπάτια και σκαλιά για να μην καταστρέφεται η βλάστηση στους αμμόλοφους.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι όσοι σκάψουν στην άμμο παρακαλούνται όπως ισοπεδώσουν το συγκεκριμένο μέρος προτού αποχωρήσουν από την παραλία, για αποφυγή δημιουργίας τυχόν παγίδων για τα χελωνάκια που ξεκινούν για το μεγάλο τους ταξίδι στην ανοικτή θάλασσα.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών στην Κύπρο από το 1978 και το οποίο αναγνωρίζεται σε  ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας.

Το Τμήμα Αλιείας σημειώνει ότι μόνο ένα με δύο στα χίλια από τα χελωνάκια, που θα εκκολαφτούν, θα επιζήσουν για να επιστρέψουν πίσω στην παραλία που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν, και ως εκ τούτου, η αυστηρή προστασία τους είναι επιτακτική ανάγκη για διασφαλίσουμε την παρουσία αυτού του μοναδικού και εμβληματικού είδος που φιλοξενεί το νησί μας.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι δύο είδη θαλάσσιων χελωνών αναπαράγονται στις παραλίες της Κύπρου, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Caretta caretta).

Στη Μεσόγειο οι Πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία.

Η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και σε πιο μικρούς αριθμούς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενική αύξηση της φωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών και ιδιαίτερα της χελώνας Καρέττα. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας τους τα οποία λαμβάνονταν πριν από 20 – 25 χρόνια και στο ότι συνεχίζουν να λαμβάνονται.