Τζεμάλ Όζγιγιτ:Οι θέσεις της Τουρκίας κατατέθηκαν στην πενταμερή της Γενεύης

Cypriot President and Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu walk before a meeting at the United Nations European headquarters in Geneva, Switzerland April 28, 2021. Stavros Ioannides/PIO/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

«Το μοντέλο της λύσης για δύο κράτη είναι ένα διχοτομικό σχέδιο, που ανήκει στη δεκαετία του 1960», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερντογάν Σορακίν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του στον «Μπαϊράκ» ο κ. Σορακίν είπε ότι μαζί με τη λύση όλοι στοχεύουν στην ΕΕ και προειδοποίησε ότι αν στο παρόν στάδιο συνεχιστεί αυτό το σχέδιο λύσης για δυο κράτη και παραιτηθούν από τον στόχο για ένταξη στην ΕΕ, τότε η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χάσει όλα όσα κέρδισε από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι οι προτάσεις έξι σημείων που υποβλήθηκαν στη Γενεύη «σαν να ήταν οι απόψεις της τουρκικής πλευράς», πέραν από το γεγονός ότι αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, σκοπό έχουν να ψηλώσουν τον πήχη παζαρέματος για την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

«Το σημείο το οποίο δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε αυτό το στάδιο είναι το γιατί οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ πραγματοποίησαν μια συνάντηση που ήταν γνωστό εκ των προτέρων το αποτέλεσμά της σε συνθήκες πανδημίας και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνάει ο κόσμος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Άραγε οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ πήραν κάποια μηνύματα από αξιωματούχους της Τουρκίας και διεθνείς παίκτες πίσω από κλειστές πόρτες; Θα το δούμε αυτό στις επαφές που θα πραγματοποιήσουμε κατά τις προσεχείς ημέρες με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ εδώ και τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα».

Όταν κοιτάξει κανείς τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν τις τελευταίες μέρες διεθνείς παίκτες και αξιωματούχοι του ΑΚΡ, πρόσθεσε, θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι θα διεξαχθούν σοβαρά παζάρια κατά την προσεχή περίοδο. Ο κ. Όζγιγιτ ανέφερε ότι βάση γι’ αυτό το παζάρεμα θα μπορούσε να ήταν οι οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ ότι είναι εγγόνι των Οθωμανών και Τούρκος γιος Τούρκων, ο Όζγιγιτ είπε ότι έχει κάποια βιβλία να προτείνει στον Τατάρ για να μάθει τις ιστορικές πραγματικότητες.