Διαχειριστές μίσους

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

????????????????????????????????????

Η αμάθεια εκκολάπτει τον φανατισμό και ο φανατισμός γεννά το μίσος. Η αλήθεια δεν είναι πάντα η ίδια. Έχει πολλές παραλλαγές και όψεις. Αυτή που επιχειρείται να παραμορφωθεί   για να  εξυπηρετήσει γεωστρατηγικά,  οικονομικά, πολιτικά ή κομματικά  συμφέροντα. Η άλλη που βγαίνει μέσα από την ωδίνη  για την απώλεια χαμένων πατρίδων, για το άδικο που δεν θέλει να ευλογηθεί. Για το θυμό και την οργή σε αυτούς που θέλουν  να σε κάνουν να πιστέψεις πως η δική σου αλήθεια είναι ψέμα και το δικό τους ψέμα είναι η αλήθεια.  Άλλοτε  φτιασιδώνεται με έωλα συνθήματα, απαξιωτικά σχόλια και  πολλές φορές με  αξιόποινες ύβρεις.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι επιβολής απόψεων και θέσεων ενίοτε με  επιχειρήματα πειθούς και άλλοτε με μια ρητορική μίσους. Για τούτο οι κράχτες των διαχειριστών του μίσους ήταν και είναι πανέτοιμοι.

Προδότες και πατριώτες

Οι εβδομάδες και οι μέρες που προηγήθηκαν της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, ήταν φορτισμένες με έντονα συναισθήματα . Αγωνία για την πλειοψηφία του λαού μας για το τί μέλλει γενέσθαι μετά από 46 χρόνια τουρκικής κατοχής στα αγαπημένα χώματα της πατρίδας μας. Πανηγυρισμοί,  κινητοποιήσεις και αίωλα συνθήματα υπέρ της όποιας λύσης κουτσουρεμένης με ανελεύθερες ρήτρες και διαχωρισμούς. Ανεξάρτητα  αν  η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς φρόντιζαν καθημερινά να δηλητηριάζουν το κλίμα και να γκρεμίζουν τις όποιες ψευδαισθήσεις, οι επιστρατευμένοι της όποιας λύσης βγήκαν στους δρόμους και ακροβολίστηκαν εκ νέου . Αντί  να στοχεύουν το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Άγκυρας,  σημάδευαν αυτούς που διαφωνούν με νέες  παραχωρήσεις. Εναντίον αυτών που αντιδρούν σε μια ΔΔΟ που την βάφτισαν   μεν  ομοσπονδία αλλά παραπέμπει σε μια συνομοσπονδία δύο κρατών . Των δύο «συνιστώντων» όπως τα κατονόμασε η περιβόητη βρετανική αλεπού, σερ Ντέιβιντ Χάνι   για να ικανοποιήσει με εποικοδομητικές ασάφειες τους φίλους του  Τούρκους  εφόσον προηγουμένως γινόταν λόγος για «συστατικά κράτη» (component states). Όμως  από το σχέδιο Ανάν ΙΙΙ    και μετά γίνεται μνεία του όρου «συνιστώντα κράτη»(constituent states). Κανένας κομματάρχης δεν εξήγησε στο λαό  ότι η  διαφορά είναι τεράστια, καθότι  «Συνιστώντα κράτη» (constituent states) σημαίνει κράτη που θα καθιδρύσουν το νέο κράτος, ενώ «συστατικά κράτη» (component states) σημαίνει τα κράτη που θα αποτελέσουν τα μέρη του νέου κράτους. Οι υποστηρικτές της όποιας λύσης   δεν βασάνισαν το μυαλό τους να διερωτηθεί γιατί ο  εμπνευστής του όρου των «constituent states», που δεν απαντάται σε κανένα σύγγραμμα συνταγματικού δικαίου,  ήταν ο Χάνι  ο οποίος  ανακάλυψε τον όρο αυτό  στο σύνταγμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που διαλύθηκε    και την εισηγήθηκε στον Άλβαρο ντε Σόττο , τότε ειδικό αντιπρόσωπο του  γ.γ. του ΟΗΕ. Η υιοθέτηση του όρου αυτού ήταν μια από τις «εποικοδομητικές ασάφειες» για τις οποίες επαίρεται και τις κατέγραψε στο βιβλίο του προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές, καθότι  η ελληνική πλευρά επεδίωκε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η τουρκική επεδίωκε τη σύσταση ενός νέου κράτους .

Έτσι λοιπόν βρυκολακιάζουν ξανά οι επίδοξοι νεκροθάφτες της Κυπριακής Δημοκρατίας

Χωρίστηκε ξανά ο λαός σε   στρατόπεδα. Χωρίς εφεδρείες μιας και υπάρχει και το στρατόπεδο των αδιάφορων, των ζεμανφουτιστών που ζουν σ’ ένα εξωπραγματικό  κόσμο Είναι αυτοί   που  δέχονται καθημερινά προπόνηση για να ταυτίζονται με τηλεοπτικούς ήρωες, με χαζοχαρούμενες σειρές,  σήριαλ επιβίωσης , με τούρκικες σαπουνόπερες που καταγράφουν τα κατεχόμενα ως την προέκταση της Τουρκίας. Ζουν με τις έτοιμες τροφές που δεν κουράζουν τον εγκέφαλο και καταβροχθίζουν την σκέψη.

Οι υβριστές και αρνητές  της άλλης άποψης .Οι διαχειριστές του μίσους επί τω έργω. Παίζουν στα δάκτυλα τους το ψέμα, τη δολιότητα και χωρίζουν τους ανθρώπους με ταμπέλες.

Οι επιρρεπείς και ευάλωτοι στους διαχειριστές μίσους αναλαμβάνουν δράση για να κτυπήσουν αυτούς που ξέφυγαν από την αγέλη των υποτακτικών.

Όταν  το ψέμα είναι χονδροειδές και δεν πιάνει τόπο, τότε επιστρατεύονται οι άνθρωποι της κομματικής αγέλης, τα μικρά μυρμήγκια που περπατούν μόνο στο μονοπάτι που τους χάραξαν χωρίς προβληματισμούς και παρακάμψεις για να κάνουν την βρόμικη δουλειά.

Πεδίον δόξης λαμπρόν  το διαδίκτυο με τα απειράριθμα μπλοκ και «τοίχους» που λένε τις δικές τους ιστορίες, φτύνουν αφιονισμένα μίση και υποθάλπουν τα πάθη.

Οι επιστρατευμένοι   της πληρωμένης προπαγάνδας και τα κάθε λογής ανδρείκελα   δεν λερώνονται. Αυτοί  είναι οι υπεράνω. Μιλούν αφ’ υψηλού. Μεταφέρουν   τις ίδιες οδηγίες όπως τις πήραν και αυτοί από άλλα κέντρα στους πάντα εύπιστους και άβουλους «υπηκόους». Που φανατίζονται με το ίδιο τους το μίσος.

Έτσι λοιπόν αρχίζει ο διαμοιρασμός των ταμπέλων.

«Προδότες, ρατσιστές και αρνητές της λύσης όσοι τάσσονται ενάντια στη λύση Δ.Δ.Ο.»

«Προδότης» λοιπόν  ο φιλήσυχος  Κερυνειώτης ο οποίος θέλει να επιστρέψει στο παράθυρο του σπιτιού του που  αγνάντευε την θάλασσα και ανάσαινε κάθε πρωί τον αέρα με τα αρώματα του κίτρου και του μοσχολέμονου;

Εθνικιστές, σοβινιστές  και αρνητές της λύσης βαφτίζονται και  αυτοί που θέλουν να κλείσουν τα μάτια τους στη γη που τους γέννησε.  Να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να επιστρέφουν στις ρίζες τους που ξερίζωσαν  βίαια οι Αττίλες και τα Μεχμετζίκ.

Χαραμοφάηδες και αχάριστοι θα πει ένας άλλος για όσους ψυχανεμίζονται τον ζόφο του ξεπουλήματος και έρχονται να συνδράμουν  τον αγώνα για  μια Κύπρο απαλλαγμένη από κατοχικούς στρατούς εποίκους και ισλαμοφασίστες.

Τα μυρμήγκια με το τιποτένιο τους ανάστημα σέρνονται   να συνδράμουν τον ηγέτη που και αυτός υβρίζει τους πιο πάνω δίνοντας το σύνθημα και το παρασύνθημα  στις  «μυρμηγκοφωλιές» για ολομέτωπη επίθεση. Όχι εναντίον της Τουρκίας . Εναντίον Ελληνοκυπρίων. Αδελφός εναντίον αδελφού, Κύπριος εναντίον Κυπρίων και ο κατακτητής τρίβει τα ματωμένα χέρια του.

 

Ξεχασμένη και η δήθεν ευρωπαϊκή λύση

Για χρόνια προσπαθούσαν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως αγωνίζονται  για τη λεγόμενη ευρωπαϊκή λύση.Για μια λύση που θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που  θα κατοχυρώνει την εφαρμογή των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών και όλων των Αρχών και Αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την Χάρτα των Δικαιωμάτων του ανθρώπου σε όλο τον κυπριακό λαό και σε όλη την επικράτεια του νησιού.

Παραμύθια για να τρων τη σούπα τους οι ανυπότακτοι ιθαγενείς, που άκουσον άκουσον πριν 17 χρόνια ρεζίλεψαν έναν Γ.Γ.του ΟΗΕ που διέθετε μυστικά κονδύλια για την υποστήριξη του «ναι» στο εκτρωματικό του σχέδιο. Ακύρωσαν κάθε πληρωμή  από τα κονδύλια της περιβόητης USAID, έκοψαν τη φόρα διάφορων   Φερχόϊγκεν που απειλούσαν το νησί με κυρώσεις και απώλειες  τουριστών αν τολμήσουν και πουν όχι. Είπαν στους Σημίτηδες και Γιωργάκηδες να γυρευτούν αλλού ή να εφαρμόσουν το σχέδιο στη δική τους χώρα εφόσον τους άρεσε τόσο πολύ.
Όλα αυτά τα χρόνια αντί κάποιοι να συνειδητοποιήσουν πως ο λαός είναι πιο σοφός από τους ίδιους και να αναγνωρίσουν τα λάθη τους οι ηγεσίες  ΑΚΕΛ και  ΔΗΣΥ κωπηλατούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση προσπαθώντας να υποσκάψουν τις προσπάθειες για μια λύση δίκαιη και ισορροπημένη με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των ιθαγενών. Λες και αποζητούν να πάρουν την ρεβάνς.  Προέβησαν σε εκκαθαρίσεις.  Καθάρισαν τις γωνιές από κάθε ανυπότακτο για να μπορούν να εξαλείψουν ενδοκομματικές διαφωνίες που θα δυσκόλευαν την πορεία τους σε θέσεις υποταγής και συμβιβασμού. Πείστηκαν και προσπαθούσαν να πείσουν και άλλους πως οι θέσεις της πλειοψηφίας των ιθαγενών είναι ακραίες και ανέφικτες. Εξωπραγματικές και μισαλλόδοξες.  Πως οι δικές τους θέσεις είναι οι θέσεις της λογικής και του πραγματισμού. Μιας  ρεάλ πολιτικής που ευνοεί η ελίτ των Βρυξελλών και όλοι οι άλλοι δαίμονες και σατανάδες που δημιούργησαν το κυπριακό και άφησαν την Τουρκία για σχεδόν μισό αιώνα να δημιουργεί τετελεσμένα στο νησί.

Στο έλεος των διαχειριστών του μίσους

Τον Μάιο του 2016 η Ε.Ε.δρομολόγησε τον κώδικα δεοντολογίας για τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο. Σήμερα, μετά από πέντε  χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι έγινε μια τρύπα στο νερό. Οι υβριστές  κυριαρχούν και η ελευθερία του λόγου λοιδωρίζεται.

Δυστυχώς το  διαδίκτυο μαζί με τα πολλά καλά έχει   καταστεί και ένας ασύδοτος χώρος ρητορικής μίσους και ψυχολογικής βίας.

Στήνονται ξανά καλούπια για να φυλακίσουν την σκέψη και να αφανίσουν την άλλη άποψη. Οι δειλοί βάζουν τις  ταμπέλες   για να κρύψουν την αλήθεια. Επιμένουν στο πίστευε και μη ερεύνα που οδηγεί στην υποταγή και  στο σκότος.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα δεν θα  περάσει o φασισμός τους.

Non pasaran!