Πρωτοφανής επίθεση Τσαβούσογλου εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το τέλος της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη.

 Μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού

Cypriot President and Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu walk before a meeting at the United Nations European headquarters in Geneva, Switzerland April 28, 2021. Stavros Ioannides/PIO/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις κοινές του δηλώσεις με τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Νίκου Αναστασιάδη και κατηγόρησε τον Κύπριο πρόεδρο ότι μιλάει διαφορετικά ανάλογα το συνομιλητή που έχει απέναντί του.

«Καθήκον μας είναι να του πούμε κατά πρόσωπο ότι δεν είναι ειλικρινής» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως «ο ηγέτης των Ελληνοκυπρίων δεν μας έφερε καινούργιο όραμα. Σαν να έπαιζε χαλασμένος δίσκος, επαναλάμβανε τα ίδια και τα ίδια. Όπως είχε πει και στο Κραν Μοντανά η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση αν δοθεί πολιτική ισότητα στους Τουρκοκύπριους η λύση δεν θα είναι λειτουργική».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο του ναυαγίου της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη και αναμονή της νέας διάσκεψης που ανακοίνωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά από δύο με τρεις μήνες, ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά της Τουρκίας στόχος αυτών των συνομιλιών ήταν να αναζητηθεί «νέο κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις» και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι ενεργεί ως «μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι διέρρευσε το έγγραφο με την πρόταση Τατάρ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που εμφανίζει την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να είναι εκείνες οι οποίες δεν θέλουνε τη λύση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμβιβαστεί αν δεν δοθεί πλήρης πολιτική ισότητα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και κατηγόρησε το Νίκο Αναστασιάδη ότι όχι μόνο αντιτάχθηκε στη λύση για δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο αλλά και στα πολιτικά ισότιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας επίσης ότι απέρριπτε συχνά τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε να τεθούν τα Βαρώσια και το αεροδρόμιο του Τύμβου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και η Αμμόχωστος υπό τον έλεγχο της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κατοχικός  ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας  μίλησε για «ιστορικό βήμα» σε ότι αφορά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στην Γενεύη και αναφερόμενος στην πρόταση των 6 σημείων που κατέθεσε αμφισβητώντας τις ισχύουσες αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ τόνισε ότι για πρώτη φορά «καταγράψαμε την πιθανότητα μόνιμης και σταθερής συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος ο κατοχικός ηγέτης.

«Ήταν μια υπέροχη συνάντηση και η συμβολή του κ. Τσαβούσογλου έχει καταγραφεί στην ιστορία. Κάναμε επίσης ένα ιστορικό βήμα εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο Ερσίν Τατάρ.

«Για πρώτη φορά στο πλαίσιο των κυπριακών συνομιλιών, καταγράψαμε ότι μπορεί να γίνει μόνιμη και σταθερή συμφωνία με την »Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», με βάση την κυριαρχική ισότητα και αποδοχή της πολιτικής ισότητας. Αυτό ήταν μια επιτυχία για εμάς», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε ότι «δεν έχει νόημα να καθίσουμε στο τραπέζι χωρίς να έχουμε διεθνή αναγνώριση» ενώ ανέφερε ακόμη ότι «θα ασκήσουμε πιέσεις στη Βρετανία» προκειμένου να στηρίξει την λύση των δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο.

Το ευχαριστώ στον Τσαβούσογλου και το τηλεφώνημα στον Ερντογάν

Ο Ερσίν Τατάρ επεσήμανε την υποστήριξη της Τουρκίας στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και ευχαρίστησε το Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ αποκάλυψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο και τον ενημέρωσε για τα όσα διημείφθησαν στη Γενεύη.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τσαβούσογλου για τη μεγάλη υποστήριξη, την εμπειρία και την τεράστια δύναμη του παρελθόντος έργου του, για το γεγονός ότι ο υπουργός μας βρίσκεται δίπλα μας στα δίκαια αιτήματα του τουρκοκυπριακού λαού» είπε ο κ. Τατάρ και πρόσθεσε: «Μόλις ενημέρωσα τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλέφωνο».