Γραπτή απάντηση Χριστόφια σε ΔΗΣΥ και ΥΠΟΙΚ

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας σχολιαζοντας τι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ στη Βουλή προέβη στην πιο κάτω γρπτή δήλωση :«Οποτε η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Συναγερμού, υποτακτική στηνCE8FA58E32D186C6288DDD12C7342498 τρόικα, βρεθεί σε δύσκολη θέση ρίχνει καπνογόνα για να συσκοτίσει την αλήθεια και να αναπαράγει ψέματα και διαστρεβλώσεις που δεν της περιποιούν τιμή. Θα ήθελα τον υπουργό οικονομικών αν διέθετε τόλμη να υπερασπιστεί το κούρεμα των καταθέσεων του κόσμου που υπέγραψε και εφάρμοσε φρέσκος – φρέσκος ο πρόεδρος Αναστασιάδης αμέσως μετά την εκλογή του, τον Μάρτιο του 2013.

Είναι το λιγότερο λυπηρό να επαναλαμβάνουν ακόμα και σήμερα ότι, άκουσον – άκουσον, το κούρεμα δήθεν το αποδέχτηκε η κυβέρνηση Χριστόφια και ότι δεν γνώριζαν ότι μια συστημική τράπεζα, δες «Λαϊκή» κινδύνευε με χρεοκοπία. Θα αφήσουμε τους ίδιους να διαψεύσουν τους εαυτούς τους. Ο Νίκος Αναστασιάδης σε μια απαράδεκτη για το ύφος και το περιεχόμενο επιστολή του στις 16 Νοεμβρίου 2012, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κατηγορούσε και τον απειλούσε μάλιστα ότι έχει ευθύνες, μέχρι και ποινικές, γιατί ακριβώς «καθυστερούσε να υπογράψει μνημόνιο και θα καταστρέφετο η Λαϊκή γιατί μέχρι τις 2Ο Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερμάτιζε την παροχή ELA προς τη Λαϊκή».

Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Ένα τουλάχιστον κρατικό ίδρυμα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο μετάδοσης των επιπτώσεων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς πρόκλησης συνθηκών κατάρρευσης σε ολόκληρη την οικονομία. Ιδιαίτερα αξιόπιστες και ασφαλείς πληροφορίες, που έχουν περιέλθει σε γνώση μου, αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τις αρχές Νοεμβρίου, έχει καθορίσει την 20 Ιανουαρίου 2013 ως την καταληκτική ημερομηνία για την πραγματική ανακεφαλαιοποίηση της πιο πάνω τράπεζας. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της ΕΚΤ, η πρόσβαση στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ακυρώνεται και θα απαιτηθεί η επιστροφή όσης ρευστότητας έχει αντληθεί μέχρι σήμερα».

(…) «Λυπούμαι που θα είμαι δυσάρεστος αλλά θέλω να υποδείξω πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα ενσυνείδητα να επιμένει σε μια οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες. Ευθύνες πολιτικές, αστικές και ποινικές».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η δική μας κυβέρνηση καμιά σχέση δεν είχε με το όποιο κούρεμα καταθέσεων γιατί ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως κυβέρνηση καταλήξαμε τελικά σε μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2012, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, πράγμα που εξαγγείλαμε και το οποίο μνημόνιο ούτε λέξη δεν αναφέρει για κούρεμα καταθέσεων. Αυτό γιατί δεν ήταν δυνατό ποτέ ο Χριστόφιας να δεχτεί κούρεμα καταθέσεων.

Όπως αποκάλυψαν εκπρόσωποι της Επιτροπής και της τρόικα δεν υπέγραψαν το μνημόνιο με την κυβέρνηση Χριστόφια γιατί ο τέως πρόεδρος δεν αποδέχετο τις ιδιωτικοποιήσεις και ότι ανέμεναν να εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης για να προχωρήσουν από κοινού σε μνημόνιο στραγγαλισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, που όχι μόνο περιλάμβανε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με πιστόλι στον κρόταφο ή στο συρτάρι – προσωπικά θεωρώ ότι κανένα πιστόλι δεν χρησιμοποιήθηκε, μόνος του ο Αναστασιάδης ζήτησε κούρεμα καταθέσεων, αυτό λεν οι άνθρωποι της τρόικα – προχώρησαν στην υπογραφή του απεχθούς μνημονίου, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του το κούρεμα των καταθέσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις έναντι πινακίου φακής.

Σε τηλεοπτική συζήτηση την οποία παρακολούθησα χθες το μεσημέρι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συναγερμού και κάποιος εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ ισχυρίστηκαν ότι λάθη και παραλήψεις της κυβέρνησης Χριστόφια οδήγησαν δήθεν σε χρεοκοπία της οικονομίας και στα μνημόνια. Άλλο ένα καπνογόνο που συσκοτίζει την αλήθεια. Έχει ξεκαθαριστεί τόσο από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με το μαρτυρικό υλικό που κατατέθηκε, όσο και από παραδοχές που έγιναν από διάφορους, που οδήγησαν τη Γενική Εισαγγελία να κατηγορήσει ηγετικά στελέχη τραπεζών και να στείλει στο δικαστήριο, στην παραδοχή αυτού που ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας διατυμπάνιζε δημόσια και δεχόταν ανηλεείς και απάνθρωπες επιθέσεις. Ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο, πέραν από την επίδραση της παγκόσμιας κρίσης του συστήματος, ήταν αποτέλεσμα της ληστείας των τραπεζών και της αδηφαγίας του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου και όχι των οικονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η κυβέρνηση Χριστόφια. Όχι δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Την παραδοχή αυτή έκαμαν πλείστοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένου του Όλι Ρεν, δημόσια. Η επανάληψη του ψέματος δεν περιποιεί καμιά τιμή στους φορείς και τους εκφραστές του.

Η απάντηση μου είναι απλή. Αιδώς αργείοι. Είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Αθανάσιος Ορφανίδης που επανειλημμένα και χωρίς να ερυθριάζουν εξαπέλυαν εξοντωτικές επιθέσεις κατά του τέως προέδρου, υπερασπιζόμενοι όπως έλεγαν τους «καλύτερους τραπεζίτες που έχουμε στην Κύπρο».