Στη σκιά των απειλών Ερντογάν, η Πενταμερής

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού με τα αλληλούια των «1 Cyprus» ,

????????????????????????????????????

«United Cyprus», τους «Λύση είναι η λύση», τους « Ως δαμαί» και πάει λέγοντας  με τα απομεινάρια των οπαδών του σχεδίου Ανάν και τους επιγόνους τους, κάμνουν με τον νουν τους μπαϊράμι. Πιέζουν  τον Πρόεδρο να προβεί σε νέες υποχωρήσεις λες και απόμεινε οτιδήποτε άλλο  να παραδώσουμε στους σφαγείς της Κύπρου . Την ίδια ώρα ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν μια μόνο μέρα πριν την συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ  Ν.Δένδια  και μια περίπου βδομάδα  πριν την Πενταμερή,  απείλησε εκ νέου με νέα τουρκική επέμβαση κατά της Κύπρου αν «κινδυνεύσουν τα συμφέροντα της βορείου Κύπρου».  «Βόρεια Κύπρος» για τους  Ερντογάν,  Τσαβούσογλου, την αφιονισμένη Ακσενέρ και τους Γκρίζους Λύκους, είναι το φέουδο   που θεωρούν ως ιδιοκτησία τους. Ένα τμήμα ενός κράτους  ανεξάρτητου που ως βάρβαροι πειρατές   άρπαξαν μπροστά σε μια ανήμπορη «δημοκρατική» Ευρώπη και   μια  βάρβαρη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία να τρίβει τα χέρια της καθότι ο σκοπός επετεύχθη. Κατά τα άλλα οι κυρώσεις τους στρέφονται αποκλειστικά και μόνο κατά της Ρωσίας παραχαϊδεύοντας τους τούρκους δικτατορίσκους.

Πολιτική μυωπία και μωρία  

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε δηλώσεις του την Πέμπτη   προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας και χαριεντισμού είπε , πως «η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να υπάρχει μια θετική ατζέντα για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Όπως είπε  θα τονίσει    στις επαφές του ότι: «βοηθητικό, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ατζέντα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, είναι η πρόοδος στο Κυπριακό και στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις».

Πρόσθεσε ότι «το Βερολίνο, η Γερμανία, που είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της Ευρώπης και με καλές σχέσεις με την Άγκυρα, μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο και η Ευρώπη να βγει κερδισμένη αλλά και να επωφεληθεί και η Κύπρος με πρόοδο στο Κυπριακό».

Ψευδαισθήσεις επι  ψευδαισθήσεων. Του χάλασε το κλίμα ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου με τις εμπρηστικές τους δηλώσεις προσγειώνοντας ανώμαλα τόσο τον ίδιο   όσο και τον ηγέτη του μεταλλαγμένου ΑΚΕΛ που φαίνεται πως τα αυτιά του δεν ακούν τα λόγια του.

Ο Άντρος Κυπριανού πριν λίγες μέρες  σε μια έξαρση ενδοτισμού κάλεσε  ανοικτά τον Αναστασιάδη να «ρίξει γέφυρες, να γεφυρώσει το χάσμα, να είναι διαλλακτικός»,  για να ξεπεραστούν όπως είπε, οι δυσχέρειες του Κραν Μοντανά και να μην αντιδράσει στην τουρκική πρόθεση όπως μη συζητηθεί τίποτε άλλο στην πενταμερή εκτός από την πολιτική ισότητα .

Δηλαδή να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις για κυριαρχική  ισότητα δύο κοινοτικών κρατών σε μια δήθεν ομοσπονδιακή ομπρέλα.
Για κακή του τύχη φρόντισε ο Τούρκος πρόεδρος να γκρεμίσει τις γέφυρες και τα ρομαντικά συννεφάκια προτού καν στηθούν οι σκαλωσιές,  δηλώνοντας προκλητικά :

«Για την Κύπρο έχουμε πει ότι δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε. Αυτήν τη στιγμή τα πλοία μας είναι υπ’ ατμόν κι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να προβούν σε ορισμένα βήματα αν χρειαστεί. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να μάθουν να σέβονται την Τουρκία».

Για  τον Ερντογάν σεβασμός σημαίνει παράδοση άνευ όρων.

Με αυτά τα δεδομένα είναι άξιο απορίας τι είδους διαπραγμάτευση θα κάνει ο Πρόεδρος στη Γενεύη, όταν και ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε την Πέμπτη το τροπάρι του Ερντογάν λέγοντας ότι:

«Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά στο Κυπριακό,  είναι χάσιμο χρόνου». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για τη συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών αντί να πιέσουμε κάτι που δεν θα γινόταν εξαρχής.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, o Tούρκος Υπουργός ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της πενταμερούς στη Γενεύη και είπε ότι «καθοδόν προς το Κραν Μοντανά είχαμε πει στους συνομιλητές μας ότι συζητούμε για λύση ομοσπονδίας για τελευταία φορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε συμβιβασμός «λόγω της υποχώρησης της Ε/κ πλευράς στο Κραν Μοντάνα, ειδικά σε θέματα που είχαμε συμφωνήσει προηγουμένως όπως στον καταμερισμό εξουσίας, με άλλα λόγια την πολιτική ισότητα». Υποστήριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει ακόμη θετικό βήμα από την Ε/κ πλευρά σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και την κατανομή των εσόδων, ακόμη και σε αυτό δεν υπήρξε συμβιβασμός».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως είχαν πει πως δεν θα καθίσουν ξανά για να συζητήσουν ομοσπονδία και στη συνέχεια εισηγήθηκαν άτυπη συνάντηση 5 συν 1 στον ΟΗΕ για να δουν εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση. «Με τη συμμετοχή σε αυτή τη συνάντηση θα καταστήσουμε σαφή τη θέση μας», είπε. Στο παρελθόν, ανέφερε, «υποστηρίζαμε όλες τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία ως τδβκ και Τουρκία», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά, είναι χάσιμο χρόνου». Υποστήριξε επίσης ότι «αυτή η σπατάλη χρόνου είναι προς το συμφέρον της Ε/κ πλευράς, η οποία χαίρει αναγνώρισης και ένταξης στην ΕΕ κατά τη διαδικασία».

Αντίθετα, «είναι η τδβκ που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες υπό περιορισμούς και εμπάργκο», κατά την έκφρασή του. «Εάν διαπραγματευόμασταν για άλλα 20 ή 30 χρόνια δεν θα υπήρχαν ακόμη αποτελέσματα για ομοσπονδία. Άρα δεν έχει νόημα να πιέζουμε για το αδύνατο», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για την αρχή της κυριαρχικής ισότητας. «Τα δύο κυρίαρχα κράτη μπορούν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει να μιλήσουμε για τη συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών αντί να πιέσουμε κάτι που δεν θα γινόταν εξαρχής. Γιατί η διεθνής κοινότητα πιέζει κάτι που δεν θα γινόταν;», διερωτήθηκε.

Συνέχισε θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος είναι σκοπός τους; Πρέπει να μας το εξηγήσουν αυτό. Ποια είναι η εγγύηση ότι κάτι που δεν έγινε εδώ και 53 χρόνια θα γίνει τώρα; Και όταν τους ρωτώ γι αυτό, δεν μου δίνουν καμιά απάντηση».

Γι αυτό, ανέφερε, «λέμε ότι χρειάζεται να διαπραγματευτούμε μια λύση δύο κρατών επειδή δεν υπάρχει νόημα να μπούμε σε περιπέτειες πάλι».

Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Κάτω από αυτές τις απειλές και τα τετελεσμένα που θέτει για πολλοστή φορά η Τουρκία, τα Ην. Έθνη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν σαφείς απαντήσεις τι αναμένουν από την πενταμερή της Γενεύης .Μήπως νέες υποχωρήσεις από την Ε/κ πλευρά; Και αν ναι πώς συμμορφώνονται με τα ίδια τους τα ψηφίσματα;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να τονίσει ευθαρσώς και απεριφράστως πως κάτω από αυτές τις απειλές και δυσμενείς συνθήκες δεν υπάρχει νόημα μιας πενταμερούς με την Τουρκία να ορίζει απειλητικά τις προδιαγραφές μιας λύσης διχοτόμησης.

Οι ηγεσίες ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ να απαντήσουν στο λαό αν οι γέφυρες τις οποίες καλούν τον Πρόεδρο να ρίξει είναι για να μας οδηγήσουν σε μια λύση διχοτόμησης,  τουτέστιν δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα  συγκεκαλυμένης με τον μανδύα της ΔΔΟ.

Ο λαός καλείται ακόμα μια φορά να δώσει τα δικά του ηχηρά μηνύματα σε όλους αυτούς που με το χρυσωμένο χάπι της λύσης θα τον οδηγήσουν στην μόνιμη αιχμαλωσία της Τουρκίας.

Στους μηδίσαντες   και γραικύλους να απαντήσει ξανά  ΟΧΙ στο προσκυνοχάρτι. Άλλος δρόμος πλέον δεν υπάρχει για την επιβίωση αυτού του λαού.