Την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Σάρλ Μισέλ


 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποίησε το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ imagewκαι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι ο ίδιος εργάστηκε πολύ ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι άμεσες επαφές των δύο χωρών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον γαλλόφωνο Βέλγικο τηλεοπτικό σταθμό LN24. Στο πλαίσιο της συνέντευξης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του ιδίου και της Προέδρου της Κομισιόν στην Τουρκία και στο γνωστό περιστατικό πρωτοκόλλου στο γραφείο του Τούρκου Προέδρου.

Ο κ. Μισέλ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισε την ανάγκη εξεύρεση λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσκληση που έχει δεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας από τον Τούρκο ομόλογο του να επισκεφθεί την Τουρκία.

Σε σχέση με το περιστατικό στην Άγκυρα, ο κ. Μισέλ εξέφρασε την βαθιά του λύπη για το γεγονός και τόνισε ότι εάν αντιδρούσε διαφορετικά, τα πράγματα θα ήταν πιο σοβαρά. Χαρακτήρισε “βίαιες” και “σοκαριστικές” τις εικόνες, οι οποίες ωστόσο δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης. Επεσήμανε δε ότι με την κ. Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκαν στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και το κράτος δικαίου.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σάρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν θαλάσσιες διαφορές που αφορούν πολλές χώρες όπως την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Λιβύη κλπ.