Σάρλ Μισέλ: Οι εικόνες με τη γκάφα πρωτοκόλλου κακώς επισκιάζουν το γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε στην Άγκυρα

Τη λύπη του που οι εικόνες με τη γκάφα του τουρκικού πρωτοκόλλου σε imagewσχέση με την Πρόεδρο της Κομισιόν επισκιάζουν το «μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο» που πραγματοποιήσαν οι Πρόεδροι των δύο κορυφαίων θεσμών της ΕΕ στην Άγκυρα, και του οποίου η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς στο μέλλον, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι “την Τρίτη, η Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένες εικόνες που μεταδόθηκαν έχουν προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις και ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω”.

Όπως αναφέρει, “η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με την ΕΕ”.

“Και παρά τη σαφή προθυμία να πάει καλά, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων πρωτοκόλλου από τις τουρκικές αρχές έχει δημιουργήσει μια απελπιστική κατάσταση: τη διαφοροποιημένη ή και μειωτική μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, σημειώνει.

“Οι λίγες εικόνες που κυκλοφόρησαν με έδειξαν να νιώθω σαν ανασφαλής για αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα ή τα βαθιά μου συναισθήματα”, διευκρινίζει.Το ίδιο ισχύει και για τις αρχές του σεβασμού που είναι απαραίτητες για μένα”.

“Προς το παρόν, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη δυσάρεστη φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε ένα δημόσιο περιστατικό και στην αρχή της συνάντησης της ουσίας της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ουρσούλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας”.

Όπως διευκρινίζει “η ουσία ήταν συγκεκριμένα η συνομιλία που είχαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης”.

“Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και πραγματοποιήσαμε κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με την Ουρσούλα για να αναφέρουμε χωρίς ταμπού τις συζητήσεις μας με την τουρκική πλευρά” προσθέτει.

“Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για τη γκάφα του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Ωστόσο, έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και είμαι επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως Πρωθυπουργός του Βελγίου” συμπληρώνει.

“Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς”, καταλήγει.